22.7.13

Η σωστή δράση ξεκινάει από τον πολίτη(δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα της Κοζάνης Kozan Nostra)

Μια τέτοια ερώτηση πάντα λειτουργεί ως καταλύτης: «καλά τα λέτε εκεί στη Δράση, αλλά είστε για τα μεγάλα. Με τα μικρά τι γίνεται..;». Όπου μικρά εννοούμε αυτά που απασχολούν μια τοπική κοινωνία ή ομάδα, αυτά που δεκαετίες τώρα εμείς οι ίδιοι κάνουμε μπαλάκι στο κράτος-πατερούλη, περιμένοντας να μας επιβάλλει «λύσεις για το καλό μας». Λύσεις βέβαια που εμείς μετά θα κριτικάρουμε εκ του ασφαλούς, για τις οποίες δεν θα έχουμε υποχρεωθεί να πάρουμε θέση, να αναζητήσουμε συναίνεση με τον διπλανό μας, να συνθέσουμε αυτό που προτείνουμε με αυτό που προτείνουν άλλοι.

Mπορούμε πάντα να λέμε «δεν πάει άλλο» και να περιμένουμε μοιρολατρικά τον επόμενο «πατερούλη» να πάρει το κράτος για να μας σώσει. Για όλους όμως υπάρχει και ο δρόμος της κοινής λογικής, ο δρόμος της δράσης και αυτός δεν είναι «κεντρικός», είναι εξόχως «τοπικός», αφορά πρώτα και κύρια το σπίτι μας, την οικογένεια μας, τη γειτονιά μας, την παρέα μας.

Η επιχειρηματικότητα, το να υπάρχουν δουλειές, είναι θέμα συζήτησης και δράσης πρώτα στις μικρές, τοπικές κοινωνίες και μετά σε κεντρικό επίπεδο. Το ότι δεν πρέπει να κάνεις χιλιόμετρα για ένα χαρτί από το κράτος, για έναν γιατρό, για ένα σχολείο της προκοπής, απασχολεί κύρια τον καθένα μας εκεί που ζει και κινείται, είναι όμως μάλλον αδιάφορο για τους γραφειοκράτες κάποιου υπουργείου, όπως αδιάφορη ίσως τους είναι και η τεχνολογία που θα το διευκολύνει.

Η κοινή λογική λέει επίσης ότι για να πάμε μπροστά στη δουλειά μας πρέπει να είμαστε οργανωμένοι, λειτουργικοί, αποτελεσματικοί και να αξιολογούμαστε. Είναι καθημερινότητα στη ζωή και τη δουλειά μας, το ίδιο λοιπόν μπορεί και πρέπει να είναι και για τον δήμο μας ή για το κράτος μας. Με αυτή τη σειρά.

Χωρίς υγιή ανταγωνισμό και κανόνες σαφείς και δεσμευτικούς για όλους, κάθε τοπική αγορά (το «μικρό») σιγά σιγά μικραίνει και οι πελάτες φεύγουν για άλλες γειτονιές. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο «μεγάλο», τη χώρα σας. Κοινή λογική επίσης.

Σκεφτείτε τώρα πόσο φροντίζετε τον χώρο που τρώτε και δουλεύετε και θα συμφωνήσετε πως ποιότητα ζωής χωρίς προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη, αλλά και το ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη αν δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Κοινή λογική.

Όπως κοινή λογική είναι και το ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις και να δανείζεσαι υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών σου ή το ότι όταν διεκδικείς το δίκιο σου πρέπει να το βρίσκεις εκείνη την ώρα και όχι έπειτα από πέντε ή δέκα χρόνια γιατί «έτσι λειτουργεί το σύστημα». Αν νομίζετε πως αφορά μόνο τη χώρα μας σκεφτείτε τι κάνετε στον δήμο σας, στο σπίτι σας.

Με αυτή την κοινή λογική είναι διαμορφωμένες οι θέσεις και οι προτάσεις της Δράσης, από και για υπεύθυνους και σκεπτόμενους ανθρώπους, που ζουν την καθημερινότητα και τα προβλήματα της εκεί που είναι, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.

Πολίτες όπως εσείς και εγώ που αποφάσισαν στον κοινό στόχο: για να ξεπεράσεις τα προβλήματα, χρειάζεται βούληση και Δράση. Μαζί και όχι χώρια. Τώρα κι όχι αύριο. Στα μικρά, στον τόπο μας, πρώτα και μετά στα μεγάλα.

Γιάννης Π. Τριανταφύλλου
Διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης