16.6.13

Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντροΟι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο και αυτή την Κυριακή, παρά τη λογοκρισία του Σοβιέτ της ΕΣΗΕΑ. Την λέξη πχ θα πρέπει να ανέφερε πάνω από 40 φορές ο πρωθυπουργός Σαμαράς στην ομιλία του στο Ναύπλιο. Βέβαια άλλο να το λές και άλλο να το κάνεις: στον ένα χρόνο της κυβέρνησης του, με ευθύνη και του ίδιου και των συγκυβερνώντων και αντιπολιτευομένων δεν έχει ολοκληρωθεί απολύτως καμία(!!) μεταρρύθμιση και όσες είχαν δρομολογηθεί οδεύουν ολοταχώς προς ακύρωση...

Βέβαια, αν τους ακούσεις προσεκτικά, όλο το κοινοβουλευτικό πολιτικό φάσμα μιλά για μεταρρύθμιση, «από την Κουντουρά ως τον Σκουρλέτη» όπως έγραψε νωρίτερα μια φίλη, το θέμα είναι πως η μεταρρύθμιση τους είναι «με ολίγη», είναι στη βάση του «ναι μεν, αλλά». Η προσπάθεια προφανής: με δόλωμα μια μερική μεταρρύθμιση που ποτέ δεν θα ολοκληρωθεί να ακυρώσουμε την όλη συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων, δίνοντας φιλί ζωής στον κρατισμό και τη συντήρηση.

Παράδειγμα η ΕΡΤ, όπου «ιδανικό» θεωρείται η όποια κυβέρνηση να προτείνει διαρκώς μεταρρυθμίσεις, άσχετα που αυτές μπορεί και να μην υλοποιούνται γιατί δεν θα τις επιθυμεί η «τοπική» συνδικαλιστική νομενκλατούρα, η οποία όμως θα πρέπει να πληρώνεται κανονικά για να υπάρχει πάντα λόγος να «είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις». Ή όπως με τα μνημόνια και τους δανειστές, «ας υπογράψουμε τώρα να πάρουμε τη δόση να την βγάλουμε και μετά που θα φύγουν βλέπουμε και κάνουμε τα δικά μας». Φαύλος κύκλος, φαύλων πολιτικών.

Η άποψη μου; Αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην προχθεσινή ανακοίνωση της Δράσης: «Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Αν δεν γίνονται με συνέπεια, αξιοπιστία και απόλυτο σεβασμό των θεσμών, υπονομεύουν τον ίδιο τον στόχο τους, που είναι η πραγματική αλλαγή της χώρας.»

Και ενισχύεται από τα στοιχεία που διάβασα στο Βαρόμετρο Ιουνίου 2013 (έρευνα ως 11/6) της Public Issue, όπου η Δράση, η κατ'εξοχήν φωνή υπέρ των μεταρρυθμίσεων σήμερα στην Ελλάδα, φαίνεται να παγιώνει ένα ποσοστό βάσης γύρω στο 1,5% σε τρίτη συνεχόμενη δημοσκόπηση από την αρχή του χρόνου, διπλασιασμός σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (εκτός εκλογικής περιόδου) ποσοστά της ( 0,7% πριν την προεκλογική περίοδο και 0.5% μετά τις εκλογές.

Δημοσκοπήσεις που δεν μπορούν πλέον να κρύψουν το προφανές: πως οι φωνές που ζητούν μεταρρυθμίσεις ουσίας άμεσα και χωρίς τις αγκυλώσεις του χθες γίνονται καθημερινά περισσότερες και δυνατότερες.