8.3.13

Πλούτο παράγουν οι καινούργιες ιδέεςΜερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από μια συνέντευξη που είχε δώσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός, στην Μαρία Κατσουνάκη και δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Ο Δημήτρης Βλαστός μετράει στο Ιδρυμα Μποδοσάκη 37 χρόνια επαγγελματικής ζωής, ως σύμβουλος κυρίως. Το 2007 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1939, ο Δ. Βλαστός έχει ένα εντυπωσιακό σε σπουδές βιογραφικό (νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο και στη Γενεύη) και επαγγελματική δραστηριότητα που ξεκινάει πολύ νωρίς: το 1962, ως στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.


...«Οι νέοι μπορούν θαύματα»

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βλαστός επανέρχεται συχνά στο «θέμα της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας». «Μας απασχολεί πολύ. Δεν θα βγούμε ποτέ, ως χώρα, από τον σημερινό φαύλο κύκλο αν δεν παράξουμε πλούτο. Και πλούτο παράγουν οι καινούργιες ιδέες. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τους νέους που έχουν απονευρωθεί. Μπορούν να παράξουν θαύματα».

...«Πιστεύετε ότι οι προσπάθειες πρέπει να εντοπιστούν στον χώρο της εκπαίδευσης;»

Μα είναι το Α και το Ω για την όποια αλλαγή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης. Μόνο που είναι ένας δρόμος μακρύς και ένας τρόπος χρονοβόρος. Αλλά για να αλλάξουν η στάση, η νοοτροπία, ο τρόπος που βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους και τους άλλους στην κοινωνία είναι μόνον η εκπαίδευση.

«Τι σας ανησυχεί περισσότερο στην ελληνική κοινωνία;»

Η σύγχυση. Κανείς δεν μπορεί να ιεραρχήσει τα προβλήματα. Να πει: κοιτάξτε, έτσι εξελίχθηκε η κατάσταση, αυτά πρέπει να κάνουμε για να βγούμε, μόνο θυσίες, αλλά έτσι είναι. Δεν πρέπει να μας κοροϊδεύουν. Εχουμε ήδη περιθωριοποιεί. Βαλκανοποιούμαστε και απομονωνόμαστε. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν λύνονται ως διά μαγείας. Ο μόνος δρόμος είναι της δουλειάς, της στέρησης, του ορθολογισμού.