4.3.13

Προς Χατζηδάκη επιστολή... [ανώνυμου βιομηχανικού εργάτη]Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Μερικές απλές αλήθειες για την αφιλότιμη την θεά Ανάπτυξη και τις θεραπαινίδες της, τις «ξένες επενδύσεις»

Όσες ξένες επενδύσεις κι αν έρθουν (καλοδεχούμενες), δεν θα ρεφάρουμε ποτέ, αν δεν κρατήσουμε τις ήδη υφιστάμενες βιομηχανικές μονάδες (ελληνικές ή ξένες).

Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός ΠΕΚΑ και εσείς, ΑΔΥΝΑΤΕΙΤΕ να μπείτε στον κόπο να ελέγξετε έστω και τις μισές ΝΕΕΣ επενδύσεις και να σπρώξετε τον σκουριασμένο κρατικό μηχανισμό για να τις εγκρίνει ή να τις απορρίψει, αν πάσχουν.

Ακόμα και να αφήσετε οτιδήποτε άλλο και ασχοληθείτε με αυτό, η δομή, οι διαδικασίες του Δημοσίου, είναι τέτοιες που θα ηττηθείτε, όπως και ΟΛΟΙ οι προηγούμενοι που επιχείρησαν να φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Καθήκον των ΥΠΕΚΑ, υπ. Ανάπτυξης και των Περιφερειών είναι να γνωμοδοτούν (και εν συνεχεία να αδειοδοτούν ή να απορρίπτουν, ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ) τη συνέχιση λειτουργίας μονάδων, την επέκτασή τους και το άνοιγμα νέων. Στο δεδομένο υφεσιακό περιβάλλον, εκτιμώ (δεν έχω ποσοτικά στοιχεία) ότι οι θέσεις εργασίας προκύπτουν (για την ακρίβεια, σώζονται) κατά 90% από τη συνέχιση λειτουργίας μονάδων, κατά 5% από την επέκταση υφιστάμενων δραστηριοτήτων και 5% από τις αμιγώς νέες.

Αν συμφωνήσετε στα ανωτέρω αυτονόητα, συνεχίζετε το διάβασμα της επιστολής. Αν όχι, την πετάτε.

Υποθέτω ότι συμφωνείτε. Ε, λοιπόν, οι υπηρεσίες της «κρατικής μηχανής» (ναι, σε εισαγωγικά, σε πολλά εισαγωγικά) έχουν περάσει στο ανώτατο στάδιο κωλυσιεργίας και δεν εγκρίνουν σχεδόν τίποτε! Δηλαδή, καμία από τις νόμιμες αιτήσεις ανανέωσης άδειας λειτουργίας και Περιβαλλοντικών Όρων των ΝΟΜΙΜΩΝ επιχειρήσεων. Μέχρι τον Δεκέμβριο 2012 απλά καθυστερούσαν την έκδοση αποφάσεων. Όταν λέω αποφάσεων, εννοώ των αυτονόητων. Λήγουν οι (συνήθως πενταετείς) Περιβαλλοντικοί Όροι και για να συνεχίσω να λειτουργώ νόμιμα (ο αφελής), αιτούμαι έγκαιρα (2 χρόνια πριν λήξουν) την ανανέωση. Επειδή αργεί η ανανέωση, λειτουργώ άθελα μου ΠΑΡΑΝΟΜΑ, άρα, κάποιος με κρατάει στο χέρι (καταλαβαινόμαστε…) . Αυτά, μέχρι τέλους 2012.

Τώρα οι μανδαρίνοι των Υπηρεσιών κάνουν το εξής: Σου γυρνάνε το αίτημα πίσω επειδή ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ προβλήματα τεχνικής φύσεως. Ζητάνε τα πιο απίθανα πράγματα. Τα μαζεύεις ως επιχείρηση και τα ξανά-υποβάλεις. Τη δεύτερη φορά ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ άλλα, που «παρέλειψαν» να ζητήσουν την πρώτη φορά. Κάθε κύκλος επανυποβολής και γνωμοδότησης των συναρμόδιων υπηρεσιών, διαρκεί μήνες. (Παρένθεση για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν: Ας πούμε ότι για το δίπλωμα οδήγησης απαιτείται κάθε 5 χρόνια ανανέωση, έπειτα από ιατρικές εξετάσεις. (δεν ισχύει σήμερα, μη βάζω ιδέες, σε μερικούς-μερικούς). Τόσες πενταετίες, έτσι ανανεωνόταν. Τώρα, όμως, ξαφνικά σας ζητεί η Υπηρεσία και πιστοποιητικό γέννησης. Ψάχνεις, το βρίσκεις, το προσκομίζεις. Α, μετά σου ζητάει και το τιμολόγιο αγοράς του ΙΧ σου. Το βρίσκεις. Την επόμενη φορά που ξαναπάς, σου ζητάει την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας που το έχεις ασφαλισμένο… Και πάει λέγοντας.

Ναι, ξέρω, θα με χαρακτηρίσετε υπερβολικό.

Δείτε, όμως, τα στατιστικά των εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με το νέο νόμο Περιβαλλοντικής αδειοδότησης (Ν.4014/21-9-2011), όπως αυτά δημοσιεύονται από 28-5-12 στο site του ΥΠΕΚΑ (Σημείωση: στο εν λόγω site δημοσιεύονται ΟΛΕΣ οι εγκριτικές και οι απορριπτικές αποφάσεις, μετά τη γνωμοδότηση των συναρμόδιων Υπηρεσιών, άρα είναι ο ΑΡΙΣΤΟΣ τρόπος αποτύπωσης λειτουργίας του συνόλου της «κρατικής μηχανής»).

  • Ιούνιος 2012 (από 28-5-12) 154
  • Ιούλιος 194
  • Αύγουστος 112
  • Σεπτέμβριος 123
  • Οκτώβριος 164
  • Νοέμβριος 160
  • Δεκέμβριος 130
  • Ιανουάριος 2013 101
  • Φεβρουάριος 95

Παρατηρείτε κάτι; Ο ρυθμός, ανά μήνα, το 2013, είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο, τον Αύγουστο του 2012! Γιατί; Διότι - αν εξαιρέσουμε κάποιους ελάχιστους, φιλότιμους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι συνεχίζουν να εκδίδουν (ή να απορρίπτουν τεκμηριωμένα) άδειες - ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι κωλυσιεργούν.

Έτσι, ο νόμιμος επιχειρηματίας έχει 2 επιλογές: Ή το κλείνει (άρα ανεργία), ή ρισκάρει και λειτουργεί παράνομα. Αυτήν την επιχειρηματικότητα θέλουμε στην Ελλάδα; Σε αυτό το περιβάλλον θα έρθει να επενδύσει ο ξένος επενδυτής;

Με ρωτάτε (κ. υπουργέ και οι αναγνώστες) τώρα: «Ωραία τα λες, ρε βιομηχανικέ, πώς τα ισιώνουμε;». Λοιπόν, καταρχήν, ΔΕΝ τα ισιώνουμε καλώντας Γάλλους συμβούλους, Έλληνες πανεπιστημιακούς και λοιπούς προβεβλημένους. Καλέστε ΕΝΑΝ, τον λιγότερο ικανό διευθυντή βιομηχανικής επιχείρησης που έχει αναμετρηθεί με το τέρας της γραφειοκρατίας. Καλέστε ΕΝΑΝ που έχει πείσει, πιέσει, παρακαλέσει τους αρμόδιους της Περιφέρειας και της (πρώην) Νομαρχίας, του υπ. Ανάπτυξης, του ΥΠΕΚΑ, της δασικής υπηρεσίας (ωχ, ωχ, ωχ) και της αρχαιολογίας (η πιο δύσκολη πίστα) να σας πει πού σκαλώνει και τι θα μπορούσε να κάνει ο ΛΟΓΙΚΟΣ άνθρωπος, σε μία λογική ιεραρχική δομή του Δημοσίου, σε μία λογική χώρα. Καλέστε ΕΝΑ στέλεχος ιδιωτικής εταιρίας που να έχει επωμισθεί τον σταυρό να βγάλει τις αναγκαίες άδειες για ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ μονάδας (Προσοχή: όχι για νέα, όχι για επέκταση υπάρχουσας που είναι ακόμα πιο δύσκολο). Ένα στέλεχος του οποίου η προσωπική ηθική και η πολιτική της εταιρίας του είναι να ΜΗ δωροδοκεί, να ΜΗΝ πληρώνει «γρηγορόσημο». Τον λιγότερο ικανό να φέρετε, θα σας πει 20 πράγματα, με τα οποία - αν εφαρμοστούν, από ΑΥΡΙΟ - θα κρατήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην πατρίδα και θα σώσουμε την παρτίδα. Και μια που λέμε για τον λιγότερο έξυπνο, προσφέρω τις υπηρεσίες μου δωρεάν, pro bono. Γιατί; Διότι, ΔΕΝ κατέχω την οικουμενική αλήθεια, αλλά έχω φάει 15 χρόνια της ζωής μου να παλεύω με τον Λεβιάθαν του Δημοσίου. Δεν με νίκησε ποτέ, αλλά τώρα η αδράνειά του είναι τόση που θα μας νικήσει όλους. Κι αν κερδίσει ο ανόητος Λεβιάθαν, θα είναι το τέλος όλων μας. Διότι πιστεύω ότι, παρά τα λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις δεκαετιών, η πατρίδα και η παρτίδα, ακόμη σώζεται. Διότι θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε μία ευημερούσα χώρα.

Πηγή: protagon.gr