15.6.12

Ευρώπη ή ΣΥΡΙΖΑ;

Photo: Anna Galanou/Flickr

«Το ευρώ δεν είναι φετίχ», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αποκαλύπτοντας και την κρυφή στρατηγική του Σύριζα, την οποία εμμέσως πλην σαφώς ψιθυρίζουν και τα στέλεχη του: η κυβέρνηση της αριστεράς μας ετοιμάζει για την έξοδο από το ευρώ, καθώς τα σχέδιά τους για την οικονομία και την κοινωνία είναι εντελώς ασύμβατα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ούτε καν ο Ολαντ δεν θα τα συζητούσε.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι απελπιστική για την Ελλάδα. Το δημόσιο χρέος μας ανήκει πλέον στα κράτη, δηλαδή απευθείας στους ευρωπαϊκούς λαούς. Η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας θα διακοπεί εάν σχηματιστεί κυβέρνηση Σύριζα που θα ζητήσει κατάργηση του Μνημονίου, όχι επειδή θα το επιλέξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά επειδή πολιτικά είναι αδύνατον να εγκριθεί η χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της,. Και να ήθελε δηλαδή η Μέρκελ, δεν θέλουν πλέον οι ψηφοφόροι της. Και αυτοί δυστυχώς μετράνε περισσότερο.

Επομένως όταν ο Τσίπρας λέει αυτάρεσκα ότι δεν στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη των κυβερνήσεων αλλά των λαών της Ευρώπης, προφανώς κινείται στο χώρο της φαντασίας. Διότι ακριβώς οι λαοί της Ευρώπης είναι αυτοί που εμποδίζουν την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και αυτοί θα σπρώξουν και τους ηγέτες τους να μας πετάξουν έξω, εάν εμφανιστεί στη σύνοδο κορυφής ως πρωθυπουργός ο μαινόμενος Τσίπρας.

Προχθές ακόμη ο πρόεδρος του Σύριζα δήλωσε ότι Μνημόνιο τέλος. Το τελείωσε μόνος του. Ο συνεργάτης του Π. Λαφαζάνης το έχει πει σαφώς, ότι πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε στη δραχμή. Το ίδιο δηλώνει και ο βασικός οικονομικός του σύμβουλος και βουλευτής, ο καθηγητής Τόλιος: η δραχμή είναι ο στόχος. Επομένως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πραγματική στόχευση του Σύριζα: θέλει να εμφανίσει μια διακοπή της χρηματοδότησης ως επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και στη συνέχεια να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της εθνικής κυριαρχίας και να προτείνει έξοδο από το ευρώ. Αυτό είναι το σχέδιο. Και εδώ που τα λέμε, για τα μέτρα του Σύριζα είναι απολύτως λογικό: είναι δυνατόν να υπάρξει κυβέρνηση Σύριζα μέσα στην ΕΕ της Μέρκελ και του Ολάντ; Πως; Με τις προσαρμογές που απαιτούν; Μα αν γινόταν κάτι τέτοιο, τότε θα εκλαμβάνονταν από τους ψηφοφόρους του ως κανονική απάτη και θα ξαναπήγαιναν τα ποσοστά του ξανά στο 4%. Επομένως Σύριζα και ΕΕ είναι ασύμβατα. Ο Λαφαζάνης, όπως και ο Αλαβάνος, έχουν απόλυτο δίκιο που προτείνουν έξοδο από το ευρώ.

Ο Λαφαζάνης λέει την αλήθεια. Ο Δραγασάκης με τον Τσίπρα λένε το ψέμα, το οποίον όμως έχει κοντά ποδάρια και αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Αυτό το ψέμα, που φτάνει στα όρια του πολιτικού τζόγου, καλείται ο λαός να απορρίψει την Κυριακή. Δεν είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, αλλά αν δεν το κάνει θα βάλει την Ελλάδα σε τροχιά εκτός ευρώπης. Τα πράγματα είναι πλέον απολύτως σαφή και δεν υπάρχει πια καμιά απολύτως αμφιβολία.

Ο Σύριζα- με τον έξαλλο πλέον κο Τσίπρα να μας αποκαλεί φετιχιστές του ευρώ, με την πρώην συνεργάτιδα του Άκη την κα Δούρου να οδεύει προς το υπουργείο Άμυνας και τον αντιευρωπαϊστή κο Λαφαζάνη στο τιμόνι- έρχεται από το πουθενά, μέσα στα αποκαϊδια της Ελλάδας, ως πολιτικό διαλυτικό στοιχείο, να μας προτείνει την νεκρανάσταση των μετεμφυλιακών εμμονών της αριστεράς, τον ακραίο πολιτικό ρεβανσισμό της εναντίον της ελεύθερης οικονομίας.

Τι πρόκειται να γίνει την Κυριακή το βράδυ; Εάν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα, κοντά στο 30%, τότε θα έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, παρότι οι ταλιμπάν του μνημονίου δεν το θέλουν ούτε αυτό και θα προτιμούσαν πρωθυπουργό τον Κουβέλη, όπως πρότεινε στον Φλας η Αγγελική Σπανού! Δηλαδή, μ’ αυτή τη περίεργη λογική, θα φτάσουμε στο σημείο οι μεν εκλογείς να ψηφίζουν το τάδε κόμμα, αλλά να διορίζεται πρωθυπουργός άλλου κόμματος- κάπως σαν τα Ιουλιανά περίπου, όπου ο λαός ψήφισε Παπανδρέου και στο τέλος έγινε πρωθυπουργός ο αντίπαλός του ο Κανελλόπουλος!

Αυτά τα πανικόβλητα σενάρια των οπαδών του αείμνηστου Μνημονίου του 2010, δεν μπορεί φυσικά να γίνουν αποδεκτά και αυτές ακριβώς οι απόψεις είναι που εξαγριώνουν το λαό και ανεβάζουν και τα ποσοστά του Σύριζα. Εάν την Κυριακή πρώτος βγει ο Σύριζα θα έχουμε κυβέρνηση Τσίπρα, εάν βγει η ΝΔ θα έχουμε κυβέρνηση Σαμαρά. Τα υπόλοιπα είναι εκτός πολιτικής λογικής και παραπέμπουν σε μοναρχικές αντιδημοκρατικές λύσεις.

Συγγραφέας: Απόστολος Διαμαντής, Πανεπιστημιακός και συγγραφέας. Πηγή: protagon.gr