6.12.11

Χρειάζεται και να διαλαλούν την ανεπάρκειά τους;«Ο Ξέρξης, μας λέει ο παλιός μύθος, νικήθηκε γιατί ήταν υβριστής, γιατί έκαμε αυτή την υπέρογκη πράξη: μαστίγωσε τη θάλασσα.

Γι’ αυτό βρήκε στη θάλασσα τον όλεθρό του. Σ’ αυτό το στοιχείο που μολονότι είναι πάντα ταραγμένο και δεν ησυχάζει ποτέ, αναζητά πάντα την ισορροπία, το ζύγιασμα»... Αυτά έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης σε ένα παλιό δοκίμιο.

Είναι αλήθεια πως το μαστίγωμα της θάλασσας από τους υπηκόους του Μεγάλου Βασιλιά έχει μείνει στην ιστορία σαν μνημείο αλαζονείας ή βλακείας κατ’ άλλους... Έβαλε να την μαστιγώσουν για να την εκδικηθεί για την τρικυμία που έγινε αιτία να βουλιάξουν τα πολεμικά του πλοία ή για να την εξαναγκάσει να ηρεμήσει.

Οι αγορές όμως και η πραγματική οικονομία μοιάζουν με τη θάλασσα, άλλοτε έχουν τον αέρα πρίμα, άλλοτε έχουν άπνοια και άλλοτε τρικυμία. Δεν έχει νόημα να τις αντιμετωπίσει με το μαστίγιο κάποιος ή να τις διατάζει...

Το συμβάν...
Χθες έλαβε χώρα τριμερής συνάντηση της ΟΤΟΕ, των εκπροσώπων της γαλλικής BNP Paribas και του υφυπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτσούκου.

Η γαλλική τράπεζα αποφάσισε να κλείσει τα υποκαταστήματα που έχει στην Ελλάδα και να αποσυρθεί από τη χώρα λόγω δυσμενούς συγκυρίας, απολύοντας προσωπικό περί τα 100 άτομα που απασχολούσε στην χώρα μας.

Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δίνει μάχες για την αντιμετώπιση της πιο δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Σε αυτήν τη συγκυρία δεν μπορούμε να ανεχθούμε αιφνιδιαστικές ενέργειες σε βάρος εργαζομένων από επιχειρήσεις, που επένδυσαν και κέρδισαν στη χώρα μας.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ακόμα ούτε δυσφήμιση της χώρας μας, ούτε των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, που δίνουν μάχες επιβίωσης.

Η απόφαση της BNP Paribas να διακόψει τις εργασίες της στην Ελλάδα και να απολύσει τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Καλούμε την τράπεζα να αναθεωρήσει αυτήν την απόφασή της και να εξασφαλίσει την εργασία στους εργαζόμενους.

Σ’ αυτή τη κατεύθυνση η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της.

Μετά την σημερινή συνάντηση και τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από τη πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, του Εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων θα περιμένουμε εντός ευλόγου χρόνου μια νέα αναθεωρημένη απάντηση από την ηγεσία της Τράπεζας».

Ο κ. Υφυπουργός, παλιός συνδικαλιστής και δημόσιος υπάλληλος με τριτοκοσμικές σοσιαλιστικές αντιλήψεις, όπως όλο το κληροδότημα του Ανδρέα Παπανδρέου, πιστεύει πως θα πετύχει να ματαιώσει την έξοδο της γαλλικής τράπεζας:

Με τις ηθικές παραινέσεις του τύπου αφού βγάλατε χρήματα παλιά τώρα οφείλετε να μείνετε να πληρώνετε ζημιές.

Με το επιχείρημα πως επειδή η χώρα δίνει τη μάχη της επιβίωσης όλοι οφείλουν να θυσιάσουν μέρος των κεφαλαίων τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ή γιατί σε αυτή τη χώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε αιφνιδιαστικές κινήσεις. Οπότε, σε άλλες ώρες τις ανεχόμαστε...

Ή γιατί δεν μπορούμε να δεχτεί τη δυσφήμηση της χώρας από ξένους. Βέβαια μεγαλύτερη δυσφήμηση από την ανικανότητα και τη βλακεία, ειδικά όταν αυτή προωθείται στην ανώτερη ιεραρχία της εξουσίας, δεν υπάρχει, αλλά φευ...

Ή μήπως όχι...
Ο καθένας με βάση την κοινή λογική μπορεί να πιστέψει πως κανένας δεν είναι τόσο αδαής που να πιστεύει πως φανφάρες σαν αυτές της ανακοίνωσης του υφυπουργού, μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Άρα, ο υφυπουργός μας, απλά χαϊδεύει τα αυτιά των απολυμένων και των άλλων που θα απολυθούν οσονούπω, προκειμένου να εξασφαλίσει τα ψηφαλάκια στις επικείμενες πρόωρες εκλογές και μετά βλέπουμε...

Ο υφυπουργός δεν διανοείται πως οι 100 απολυμένοι της γαλλικής τράπεζας, μαζί με το ένα εκατομμύριο ανέργους και το άλλο ένα εκατομμύριο που θα προστεθεί τους επόμενους μήνες, μπορεί να φτάσουν ποτέ στο συμπέρασμα πως είναι άνεργοι σε μια χρεοκοπημένη χώρα γιατί μας κυβερνάνε άνθρωποι σαν τον κ. Κουτσούκο.

Παιδιά του κομματικού σωλήνα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ ή έχουν να δουλέψουν από το ’80 που εισήλθαν στο δημόσιο και ο μόνος τρόπος που έχουν μάθει να πολιτεύονται είναι λέγοντας πομπώδεις βλακείες και εκτελώντας εγκληματικές πελατειακές δεσμεύσεις.

Βέβαια, αδικούμε τον κ. υφυπουργό καθώς είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης ενός μηχανισμού και ο πρώτος τροχός, ο πρώην πρωθυπουργός π.χ. έτρεχε στη Λιβύη του Καντάφι να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν ο μακελάρης της ερήμου ανατραπεί και λινσαριστεί...

Πως δουλεύει ο κόσμος...
Ο έχων κοινή λογική θα μπορούσε να υποθέσει πως η γαλλική τράπεζα, σωστά ή λάθος, δεν έχει σημασία, εκτιμά πως τα επόμενα 10 χρόνια η παρουσία της στην Ελλάδα δεν θα βγάζει ούτε τα έξοδα παραμονής και λειτουργίας, οπότε σκοπεύει να διαθέσει του πόρους που θα ξόδευε εδώ σε κάποια άλλη αγορά με καλύτερες προοπτικές.

Οι τράπεζες, όπως οι επιχειρήσεις εν γένει, μοιάζουν με τους ανθρώπους. Ενεργοποιούνται με ιδιοτελή κριτήρια που αποσκοπούν κυρίως στο κέρδος. Η παραγωγή πλούτου και κοινωνικής ευημερίας που προκύπτουν από το κυνήγι του κέρδους, αποτελούν δευτερογενές αποτέλεσμα και όχι αρχικό στόχο.

Επειδή το δευτερογενές αποτέλεσμα είναι περισσότερο και σημαντικότερο από την αρχική επιδίωξη, οι ανεπτυγμένες κοινωνίες με διάφορες παραλλαγές και όρους έχουν επιλέξει αυτό το οικονομικό μοντέλο.

Η κρατικοδίαιτη και παρασιτική αριστερή ιδεολογία που κυριάρχησε και κυριαρχεί στη χώρα μετά την μεταπολίτευση, πορεύτηκε με την ενοχοποίηση του κέρδους και του επιχειρείν.

Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν χιλιάδες παραγωγικές βιομηχανίες της χώρας αφήνοντας τον κόσμο στο δρόμο και την ελληνική αγορά έρμαιο των εισαγωγών.
Αντί να καταλάβουν τι συμβαίνει και να δημιουργήσουν πλαίσιο κατάλληλο για την προσέλκυση επενδύσεων, προσπάθησαν να κάνουν το κράτος βιομήχανο στήνοντας κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες ξόδευαν περισσότερα απ’ ό,τι αν έδιναν σε κάθε άνεργο ένα μισθό χωρίς να κάνει τίποτα. Το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν κάποιους παρακοιμώμενους της λαϊκής εξουσίας πλούσιους.

Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν χρεοκοπημένες πριν ξεκινήσουν και τροφοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος τροφοδοτούνταν από το δανεισμό.

Αν και ακραιφνείς Κενσιανιστές όλοι αυτοί, κυρίως γιατί έχουν ακούσει πως η συνταγή του συνίσταται στην δημιουργία ελλειμμάτων και την σπατάλη χρήματος για να αυξηθεί η ζήτηση, γνωρίζουν ελάχιστα από τον οικονομολόγο. Κυρίως δε, αγνοούν την φράση του Κέυνς που υποστηρίζει πως: «Η οικονομική ευημερία εξαρτάται υπερβολικά από την πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα που είναι ευχάριστη στον μέσο επιχειρηματία».
Τριάντα χρόνια, όποιος επιχειρηματίες δεν ενέδωσε στην διαφθορά και την συναλλαγή με τους κομματικούς «κατσαπλιάδες», αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο και να φύγει.

Μοιραία καταλήξαμε σαν βάρκα που έχασε τα κουπιά της να οδηγούμαστε στα βράχια. Πάνω στην βάρκα κάποιοι ανόητοι που παριστάνουν τους καπετάνιους ή τους λοστρόμους, δίνουν εντολές στη θάλασσα να αλλάξει συμπεριφορά γιατί θα την τιμωρήσουν...

Είναι φανερό γιατί δεν γλυτώνουμε την κατάρρευση...

Άρθρο του Κώστα Στούπα. Πηγή:www.capital.gr