15.10.11

Η λίστα φοροφυγάδων και οφειλετώνΥπάρχει μια μεγάλη διαφορά: ανά πάσα στιγμή μπορείς να παρακολουθείς τα όσα γίνονται γύρω σου και να σχολιάζεις για το αν είναι σωστά ή όχι και να μιλάς και να ανεβάζεις τους τόνους για να προσελκύσεις κόσμο στα λεγόμενα σου, όταν όμως κάποια στιγμή ο κόσμος αυτός σου αναθέτει αυτό που εναγωνίως ζητάς, την κυβέρνηση, πρέπει να πάψεις να σχολιάζεις απλώς και να αναλάβεις έργο, να κάνεις κάτι, να λύσεις το πρόβλημα. Βέβαια για να το λύσεις, πρέπει να έχεις διαμορφώσει και ζυμώσει πρόταση το διάστημα που απλώς παρακολουθούσες και σχολίαζες. Αλλιώς μην αναλαμβάνεις. Γιατί όταν πλειοδοτείς σε στείρα άρνηση, χωρίς πρόταση, τότε το κακό είναι δπλό!

Γιατί τα γράφω αυτά: γιατί έχω κουραστεί και αηδιάσει να ακούω τον κάθε φαιδρό κυβερνητικό -τελευταίο κρούσμα κάποιος Κουσελάς- να μας απαριθμεί πόσοι είναι οι φοροφυγάδες, πόσοι από αυτούς είναι γραμμένοι στην περιβόητη λίστα, πόσοι από αυτούς έχουν και πόσο χρέος και το όλο θέμα να διαωνίζεται, στο διηνεκές.

Εκείνο που δεν έχω ακούσει όμως εδώ και χρόνια είναι κάποιος υπεύθυνος υπουργός να δεσμευθεί στο βήμα της Βουλής σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένων ενεργειών συμμόρφωσης ή τιμωρίας συγκεκριμένων φοροφυγάδων και να ξανανέβει στη λήξη του χρονοδιαγράμματος αυτού και να μας ενημερώσει για το αποτέλεσμα. Και να καλέσει τους συναδέλφους του σε συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας που θα τον διευκολύνουν να έχει αποτέλεσμα...

Και για να βοηθήσω, ας ξεκινήσουν από τον πρώτο πρώτο της λίστας των οφειλετών, τον ΟΣΕ... Είναι Α.Ε., έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, έχει περιουσία που μπορεί να εκποιήσει για να πληρώσει το χρέος του... Το ότι αποκλειστικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να τους, να μας, κάνει διπλά ευαίσθητους και όχι πολλαπλά αναίσθητους!

Επειδή όμως αυτά είναι όνειρα φθινοπωρινής νυκτός, θα περιοριστώ να γελάω με το πενάκι των γελοιογράφων -εδώ του Στάθη- με την φορομανία Βενιζέλου ως εναλλακτική στην παροιμιώδη ανικανότητα του να κάνει το απλό και λογικό που αναφέρω παραπάνω, εμποδιζόμενος προφανώς από το ποιόν των ονομάτων και την «συμμετοχή» τους και σε άλλες λίστες, αυτές των κομματικών ταμείων...