10.10.11

Μια ληστεία, μια κοινωνία...«...H Ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Για να μη διαλυθεί εντελώς χρειάζονται ριζικές λύσεις. Οι λύσεις αυτές είναι δύσκολες. Απαιτούν ρήξεις με νοοτροπίες του παρελθόντος. Απαιτούν πίστη στην ικανότητα μας να προχωρήσουμε μαζί με αλληλουποστήριξη.

Οι άλλες προτάσεις είναι απλώς λαικίστικες και ανήθικες. Το χειρότερο, ενδεχομένως, είναι και αδιέξοδες. Η αύξηση της εγκληματικότητας δεν πλήττει τους "πλούσιους". Πλήττει την κοινωνία που θα βυθιστεί στην απόγνωση και θα ζει στον τρόμο. Ενώ ο συνεκτικός ιστός της κοινωνίας θα διαλύεται, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ η ελίτ του πλούτου θα οχυρωθεί πίσω από σπίτια κάστρα με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και οπλισμένους μπράβους. Αν δεν το πιστεύετε κοιτάξτε τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Τα μεγάλα λόγια, οι λαικισμοί, οι εύκολες διακηρύξεις για τάχα επαναστατικές λύσεις βολεύουν αυτούς που τις λένε και ευχαριστούν αυτούς που τις ακούν.

Αλλά δεν προσφέρουν καμμία λύση στην Ελληνική κοινωνία, κανένα διέξοδο, καμμία ελπίδα.

Κανείς από μηχανής θεός δε θα μας σώσει. Ούτε οι Κινέζοι επειδή εκτιμούν τον αρχαίο πολιτισμό, ούτε οι ομόθρησκοι Ρώσοι. Δεν υπάρχουν μυστικά κοιτάσματα χρυσού, ούτε ξεχασμένα ομόλογα της τράπεζας της ανατολής. Οι επαναστάτες δε θα κρατάνε καλάσνικοφ. Θα κρατάνε κιμωλία σε ένα σχολείο, θα γράφουν ένα καλύτερο εγχειρίδιο σε ένα πανεπιστήμιο, θα ξεκινάνε μία νέα μορφή βιολογικής καλλιέργειας, θα ξενυχτάνε για να ανακαλύψουν μία νέα θεραπεία. Ο επαναστάτης είναι ο εργαζόμενος του μόχθου, ο φιλότιμος, ο αλληλέγγυος στο συνάνθρωπό του, είναι αυτός που επιτέλους τώρα θα πάρει τη τύχη της χώρας του στα χέρια του. Και θα τη σώσει...»

Απόσπασμα από κείμενο του Στράτου Π. Σιαφολέα («Σχολιάζοντας μία Ληστεία στα Βόρεια Προάστεια») στην προσωπική του σελίδα στο facebook, με αφορμή μια ένοπλη ληστεία μέρα μεσημέρι σε σουπερμάρκετ γεμάτο κόσμο και κάποια σχόλια που κινήθηκαν στη λεπτή γραμμή μεταξύ λαϊκισμού και μαύρου χιούμορ. Ένα αυθόρμητο κείμενο, ίσως από τα πλέον ειλικρινή που έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες...