5.9.11

Βαλκανική υποβάθμιση* άρθρο του Γιώργου Κύρτσου από την Free Sunday της 03.09.2011

Η Ελλάδα έχει μπει σε φάση βαλκανικής υποβάθμισης. Οι δυσλειτουργίες του πολιτικού συστήματος, τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και οι απαράδεκτες πλευρές της ελληνικής κοινωνίας συνδυάζονται για να δώσουν ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα.

Με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης σε διάστημα 6-12 μηνών και να επιστρέψουμε στη βαλκανική μιζέρια.

Η κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης έχουν μετατραπεί σε μια αδίστακτη συντενχία που υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και το πεδίο πολιτικής δράσης της σε βάρος της προοπτικής της χώρας.

Γενική ανευθυνότητα: Αντί για την αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση έχουμε τη συντήρηση του κομματικού, πελατειακού κράτους με δανεικά και με δραστική περικοπή των δημοσίων επενδύσεων.

Ανάλογα εκφυλιστικά φαινόμενα παρατηρούνται και στον ιδιωτικό τομέα. Η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ αυτή την τουριστική περίοδο. Ισχυρές συντεχνίες και ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις αρνούνται να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση. Χαρακτηριστικές του κλίματος κονιωνικής ανευθυνότητας που έχει επικρατήσει είναι οι δηλώσεις εκπροσώπων των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να αποδίδουν στο Δημόσιο τα έσοδα από τον ΦΠΑ επειδή… διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.

Ακόμα και οι επιχειρηματικές ελίτ δείχνουν να έχουν παραιτηθεί της εθνικής προσπάθειας. Χαρακτηριστική η συγχώνευση δύο ισχυρών ιδιωτικών τραπεζών, που έγινε με τρόπο που προετοιμάζει το έδαφος για τον μελλοντικό αφελληνισμό τους.

Είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια τόσο σύνθετη οικονομική και κοινωνική κρίση με τέτοια πολυδιάσπαση πολιτικών, επιχειρηματικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων. Στο μόνο ζήτημα στο οποίο εμφανίστηκε ενωμένο το πολιτικό σύστημα είναι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Οι πολιτικοί μας, με ορισμένες τιμητικές εξαιρέσεις, προώθησαν ρυθμίσεις οι οποίες επιβραβεύουν ισχυρά κερδοσκοπικά κυκλώματα και προετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος και πολεοδομική υποβάθμιση.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θέτουμε εαυτούς εκτός Ευρωζώνης, γιατί απλούστατα δεν έχουμε τις προϋποθέσεις να αντέξουμε τις ανταγωνιστικές πιέσεις και να εφαρμόσουμε τους κανόνες που συνδέονται με την συμμετοχή σε αυτήν. Εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά, θα οργανώσουμε την επιστροφή μας στο βαλκανικό χάος, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Τουρκία και η Σερβία, προοδεύουν εντυπωσιακά και διεκδικούν την ένταξή τους στην Ε.Ε.