3.9.11

Ενας γάμος, μια κηδεία* άρθρο του Γ. Παπαδόπουλου - Τετράδη στην Ελευθεροτυπία της 30.08.2011

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ για συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank, που επιτεύχθηκε χάρη σε κεφάλαια από το Κατάρ, έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής από τους παίκτες του Χρηματιστηρίου και την κυβέρνηση και έσπασε την απαισιοδοξία του κόσμου, ότι σ' αυτόν τον τόπο τίποτε εποικοδομητικό δεν γίνεται πλέον.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι, ότι η μοναδική θετική είδηση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Καθόλου τυχαία. Ο αργοκίνητος και απολύτως διεφθαρμένος δημόσιος είναι αφερέγγυος σε εγχώριους και ξένους επενδυτές, καθοδηγείται από ανόητους, αμαθείς και αποκλειστικά εξυπνάκηδες αργόμισθους πολιτικούς και «συμβούλους», χωρίς πείρα αληθινής εργασίας και στελεχώνεται, στη συντριπτική του πλειονότητα, από αργοκίνητο προσωπικό, που ο στόχος του δεν είναι η εργασία, αλλά η άκοπη και απρόσκοπτη αμοιβή.

ΔΕΝ είναι τυχαίο, που οι επαφές, κρούσεις και διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Κατάρ για μεγάλες επενδύσεις, όπως του Αστακού και του Ελληνικού, δεν κατέληξαν πουθενά. Οπως ακριβώς και η πρόταση για συγχώνευση της Alpha Bank με την -στην ουσία- κρατική και αργοκίνητη Εθνική Τράπεζα, αιχμάλωτη και απονευρωμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση.

ΟΙ θριαμβολογίες της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος με διάθεση οικειοποίησης για τη χθεσινή συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank είναι, με τους επιεικέστερους χαρακτηρισμούς, ντροπή.

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ τομέας έχει καταστραφεί, πληρώνοντας ένα απολύτως διεφθαρμένο, αντιπαραγωγικό Δημόσιο. Το οποίο παραμένει αλώβητο χάρη στη σοβιετικού τύπου δομή και προστασία, που του παρέχει το πολιτικό κομματικό σύστημα, που κυβερνά.

ΑΝ υπάρχει μια ελπίδα να βγει ο τόπος από τη δεινή θέση, που βρίσκεται, και που τα χειρότερά της δεν έχουν έρθει ακόμα, αυτή είναι η ευελιξία των ιδιωτών. Είτε αυτοί είναι οι εγχώριοι μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι επιχειρηματίες, είτε οι ιδιώτες εργαζόμενοι, είτε οι πολίτες συνενούμενοι και παίρνοντας τις τύχες τους στα χέρια τους. Ανατρέποντας το σημερινό κομματικό τερατούργημα.

Η ειρωνεία είναι που ο πρωθυπουργός ξιφουλκεί κατά το σοβιετικού δημοσίου, την ίδια ώρα που οι υπουργοί του προχωρούν σε ρυθμίσεις προστασίας και διαιώνισης αυτού του συστήματος, με μόνο κριτήριο τη διατήρηση της ψηφοφορικής πελατείας.

ΤΟ έγκλημα δεν είναι μόνο ευθέως κατά του ελληνικού λαού σήμερα, που στη συντριπτική του πλειονότητα πληρώνει αυτή τη σιχαμερή διαπλοκή. Το έγκλημα είναι κατά του λαού στο μέλλον.

ΓΙΑΤΙ με την κακομεταχείριση και δυσφήμηση του Δημόσιου μ' αυτό τον ακραίο τρόπο, το πολιτικό σύστημα μαθαίνει στους πολίτες, ότι η δημόσια ενασχόληση είναι συνώνυμη της διαπλοκής, της απραξίας και της αισχροκέρδειας.

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ τομέας μπορεί να είναι πιο ευέλικτος, εργατικός και εφευρετικός. Δεν είναι δουλειά του, όμως, να προστατεύει τους πολίτες και να εργάζεται για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Αυτό, είναι καθήκον του Δημόσιου.

ΕΤΣΙ, είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα από τη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank. Αλλά, ταυτοχρόνως, δείχνει και το κενό χρηστής εξουσίας πίσω από τους πολίτες. Οι πολίτες ας όψονται.