22.8.11

Τι διδάσκει ο δήμος;Η Ελλάδα είναι η χώρα του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Παράδειγμα η καταπάτηση από δήμαρχο και μητροπολίτη αναδασωτέας έκτασης στον Υμηττό για την εγκατάσταση νεκροταφείου: ενώ η όλη ενέργεια των καταπατητών ολοκληρώθηκε σε μερικές ώρες, με την συνέργεια δημοτικών υπαλλήλων και μηχανημάτων (δηλαδή μηχανισμού που όλοι μας πληρώνουμε για το κοινό καλό), η κατεδάφιση της παρανομίας και η παραδειγματική (=άμεση και χωρίς ελαφρυντικά, λόγω και του προκλητικού της πράξεως) τιμωρία των ενόχων και συνενόχων πάει αργά αργά, τόσο αργά που στο τέλος θα ξεχάσουμε το γεγονός και θα το θυμούμαστε κάθε που θα περνάμε από το σημείο και κάποιος θα λέει «ρε σεις, κάπου εδώ δεν ήταν που ένας δήμαρχος και ένας παπάς καταπάτησαν το βουνό για να κάνουν νεκροταφείο;». Διότι, όπως έγραψε και η Ελευθεροτυπία στις 19.08.2011 στο άρθρο που θα διαβάσετε παρακάτω, αυτό που μας διδάσκει ο δήμος είναι ότι εν Ελλάδι ουδείς μπορεί να μας προστατέψει από την αυθαιρεσία των φυλάκων...
Η ΥΠΟΘΕΣΗ της δημιουργίας, από το Δήμο Γλυφάδας, αυθαίρετου νεκροταφείου σε προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού ξεπερνά κατά πολύ αυτό που επιεικώς συνηθίσαμε να αποκαλούμε «παρατυπίες» μιας δημοτικής αρχής.

ΕΙΝΑΙ κατανοητό πως όταν η λειτουργία ενός νεκροταφείου φτάνει στο άκρο όριο των δυνατοτήτων μιας συγκεκριμένης έκτασης, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, επιβάλλεται να βρεθεί λύση. Και είναι πιθανό να έγιναν εγκαίρως προσπάθειες για να βρεθεί νόμιμα λύση, που να προσέκρουσαν όμως στην αδιαφορία κάποιων υπηρεσιών ή να φρέναραν από την πανταχού παρούσα γραφειοκρατία.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κατανοητό, πάντως, ένας δήμος, όταν αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα, να επιχειρεί να το λύσει διαπράττοντας σειρά παρανομιών.

ΔΙΟΤΙ το πόρισμα του επιθεωρητή Περιβάλλοντος είναι κυριολεκτικώς καταπέλτης για την πλειοψηφία του Δήμου Γλυφάδας, που προχώρησε στις αυθαίρετες ενέργειες.

ΟΠΩΣ πιστοποιεί το πόρισμα, το αυθαίρετο νεκροταφείο στήνεται μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού, μέσα σε περιοχή Natura και στην ειδική ζώνη διατήρησης Υμηττού - αισθητικού δάσους Καισαριανής - λίμνης Βουλιαγμένης.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, το έργο έγινε σε περιοχή που έχει δημιουργηθεί από επιχωμάτωση κοίτης ρέματος, ενώ η έκταση -που κάηκε το 2009- έχει κηρυχθεί αναδασεωτέα, χωρίς προφανώς να αναδασωθεί.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ περάσει πολύς καιρός από τη δημιουργία των καλλικρατικών δήμων και οι περισσότεροι πολίτες θυμούνται καλά τις πομπώδεις αναφορές πολιτικών στελεχών και δημοτικών παραγόντων για τη νέα φάση στην οποία περνά η Αυτοδιοίκηση και για το πώς οι δήμοι θα λειτουργήσουν ουσιαστικότερα.

ΑΥΤΗ η ουσία της σωστής λειτουργίας ενός δήμου κατεδαφίζεται από πρακτικές αυθαιρεσίας, όπως αυτή στο συγκεκριμένο δήμο. Και είναι λογικό να αναρωτηθεί οποιοσδήποτε ποια θα είναι η αντιμετώπιση των παραγόντων του Δήμου Γλυφάδας σε αντίστοιχες αυθαίρετες δραστηριότητες πολιτών ή φορέων.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ είναι -πέραν των άλλων- και εντεταλμένοι για να ελέγχουν τη νομιμότητα και με δυνατότητα μάλιστα σε σειρά κρίσιμων τομέων για την πόλη και τους κατοίκους της να επιβάλλουν κυρώσεις.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ όμως της αυθαίρετης δημιουργίας «νέου νεκροταφείου» στη Γλυφάδα καταδεικνύει απροκάλυπτα ότι ένα κρίσιμο ζήτημα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι ποιος επιτέλους προστατεύει την πόλη και το δήμο από τους φύλακες. Που οφείλουν να είναι πρότυπα.