13.6.11

Μερικές αλήθειες είναι σκληρές...Μερικές αλήθειες είναι σκληρές αλλά πρέπει να λέγονται ξανά και ξανά, μήπως και τις εμπεδώσουμε, μήπως και μπούμε στον σωστό δρόμό. Αξίζει να δείτε το βίντεο της εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ «Πρόσωπα και Απόψεις» με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Στέφανο Μάνο. Τα κύρια σημεία αναφέρονται στο ρεπορτάζ του skai.gr που ακολουθεί.

Το δίλημμα «απολύσεις στον δημόσιο τομέα ή χρεοκοπία και διάλυση του ιδιωτικού τομέα» έθεσε ο Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρόσωπα και Απόψεις με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου.

«Η περικοπή δαπανών σημαίνει κατ’ ανάγκη περικοπή θέσεων, όχι μισθών. Εκείνοι που θα απολυθούν να απολυθούν μετά από μία τριετία υποχρεωτικής αργίας, θα κερδίζουν το 70% των τακτικών τους αποδοχών, θα δικαιούνται να πιάσουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, και μετά θα απολυθούν με τους όρους που προβλέπονται στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε επαναφέροντας στο «τραπέζι» τη σχετική πρότασή του.

«Ρουφώντας λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία ο δημόσιος τομέας θα αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και να περιορίζεται η πρόκληση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε.

Για τα αίτια της κρίσης δήλωσε ότι η «η κρίση είναι κατά 85% δική μας και έγινε οξύτερη λόγω και μίας διεθνούς ανησυχίας. Η κρίση στην Ελλάδα είναι πρόβλημα διακυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια ξοδεύαμε ατέλειωτα λεφτά περισσότερα από όσα εισπράτταμε».

Αποτιμώντας το μέχρι στιγμής έργο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Μάνος αναγνώρισε ότι «εργάζεται δεν είναι τεμπέλης, αλλά δεν είμαι βέβαιος πώς γνωρίζει πως λειτουργεί η ελληνική οικονομία» Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, «ο υπουργός Οικονομικών επιμένει σε πράγματα που προκαλούν ζημιά στην ελληνική οικονομία, και δεν έχει μαζέψει τις δαπάνες, δεν είμαι καν βέβαιος αν έχει προσπαθήσει».

«Το θέμα είναι πώς θα μάθουμε να ζούμε με τα χρήματα που βγάζουμε. Ελπίζω να συνεχίζουν να μας πιέζουν, αλλιώς με τα μυαλά που έχουμε δεν θα κάνουμε τίποτε» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό και στο ενδεχόμενο αξιοποίησής του, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για την πιο πολύτιμη έκταση γης στη Μεσόγειο και χρειάζεται αργό προσεκτικό σχεδιασμό και συνεννόηση και όχι fast track».