18.5.11

To blog του primeminister.gov.gr...Γιώργο μου, διάβασε το, σε ενδιαφέρει, μου το υπέδειξε μία καλή φίλη, «αυτο το ειδες; εμεινα "χαζή"!!» μου έγραψε... Μπήκα να διαβάσω, ο τίτλος μεγάλος και μεγαλεπήβολος «Δημιουργούμε την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε στους θεσμούς μας»... Και από κάτω άρχιζε το παραμύθι...

Πριν από λίγες μέρες, ρώτησα τον Υπουργό των Οικονομικών μας, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, πόσο βαθιά φαίνεται να είναι η ύφεση φέτος.
Μου είπε, «δεν μπορώ να σου πω, δεν ξέρω μέχρις ότου η Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή ανακοινώσει τα στοιχεία».
«Εντάξει, αλλά σίγουρα κάποια ένδειξη, κάποια εικόνα πρέπει να έχεις», του απάντησα.
«Όχι», μου είπε, «δεν έχω».
«Τότε ρώτα τους», του είπα.
«Τους ρώτησα», μου απάντησε.
«Και ποιο είναι το αποτέλεσμα;», τον ρώτησα.
«Αποφάσισαν ότι κανείς, ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν θα ξέρει εκ των προτέρων τις στατιστικές, μέχρις ότου ανακοινωθούν επισήμως. Ούτε καν οι Υπουργοί Οικονομικών των άλλων κρατών».
Και όμως, έτσι συνέβη. Περιμέναμε να δημοσιευτούν τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2011 της οικονομίας μας, όπως και όλοι οι άλλοι. Και λάβαμε τα στοιχεία την Παρασκευή, ταυτόχρονα με όλους τους άλλους στον υπόλοιπο κόσμο.
Όντως πλέον, έχουμε μια Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή στην Ελλάδα...

Μετά από αυτό κατανοείτε πιστεύω γιατί στη χώρα μας πάμε από το κακό στο χειρότερο. Μα γιατί δεν υπάρχει διοίκηση, δεν υπάρχει ηγεσία. Μόνο κάτι κακόμοιροι «ρεπόρτερ ερευνητές» (όπως ο Πόντιος Παύλος Κοντογιαννίδης σε κάποιο παλιό τηλεοπτικό του σήριαλ) που περιμένουν τα στοιχεία για να φτιάξουν ένα καλό powerpoint και να τα συζητήσουν με τους άλλους.
Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν, «και λοιπόν; Έτσι δεν θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, δεν είναι κάτι αυτονόητο;». Ναι, αλλά αντιπροσωπεύει πραγματικά μια τεράστια αλλαγή για τη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, ίσως να είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αλλά γι’ αυτό ακριβώς ονομάζω αυτό που κάνουμε εμείς εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, «την επανάσταση του αυτονόητου».
Σαφώς και είμαστε πρωτοπόροι, Γιώργο μου αλλά όχι στο αυτο(α)νόητο που εννοεί αυτός ο «primeminister.gov.gr». Είμαστε πρωτοπόροι στο ότι είμαστε μια χώρα που αν και σε βαθιά κρίση δεν διαθέτουμε κυβέρνηση με ικανότητα να παίρνει έγκαιρες και έγκυρες αποφάσεις.

Είμαστε πρωτοπόροι στο ότι αν και σε βαθιά κρίση ανεχόμαστε ακόμα τους υπουργούς μας να διαπιστώνουν απλώς το καθημερινά οξυνόμενο πρόβλημα, να αναδεικνύουν τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων σε αυτό και να περιμένουν κάποιος να τους πει τι να κάνουν για να το σχολιάσουν και να το κρίνουν σύμφωνα με το θιγέν σοσιαλιστικό τους ιδεώδες, ακόμα και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή τους και δύο και πλέον από τότε που οι εταίροι μας και ο διεθνής οικονομικός παράγων άρχισε να κτυπά την καμπάνα και να μας προειδοποιεί ότι πρέπει να σταματήσουμε την σπατάλη, να πάρουμε μέτρα.

Είμαστε πρωτοπόροι στο ότι θεωρούμε την υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση ως εξάρτηση και εμπλοκή, τουλάχιστον αυτός ο «primeminister.gov.gr» έτσι λέει, είμαστε πρωτοπόροι στο ότι έχουμε έναν υπουργό οικονομικών που ομολογεί μιλώντας με τον (όλο και πιο γνωστό) «primeminister.gov.gr» πως δεν έχει ιδέα για ένα θεμελιώδες μέγεθος της οικονομίας που διαχειρίζεται και δε ρωτάει τις χρυσοπληρωμένες υπηρεσίες του για να σχηματίσει εικόνα και να προτείνει στον πρωθυπουργό δράσεις μόνο περιμένει τις επίσημες στατιστικές κατόπιν εορτής...

Είμαστε πρωτοπόροι λοιπόν στο ότι αλλάζουμε μόνο στα χαρτιά αν και βουλιάζουμε -γοργά πλέον- στην πράξη...

Γι'αυτο Γιώργο αύριο πρωί που θα πας στου Μαξίμου, ρώτα εκεί τα παιδιά να σου πουν ποιός είναι αυτός ο «primeminister.gov.gr» και φώναξε τον να του εξηγήσεις το ανέκδοτο: ότι στην πολιτική (όπως και στις επιχειρήσεις) το timing έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία πολλές φορές και από το περιεχόμενο μιας ενέργειας και ότι οι πολιτικές ασκούνται με βάση τα δεδομένα της στιγμής που πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις, τα επίσημα στατιστικά απλώς επαληθεύουν το ορθό της απόφασης ή υποδεικνύουν διορθωτικές ενέργειες...

Θα σε ακούσει εσένα Γιώργο μου αυτός ο «primeminister.gov.gr», τι κέρατο, δεν μπορεί να μην ακούσει έναν από τους μεγάλους διανοητές της εποχής μας, μόνο φρόντισε να καταλάβει καλά αυτά που θα του πεις γιατί τον έχω δει που πάει και λέει στα συνέδρια κάτι τέτοιες χαζαμάρες και γελάνε οι ξένοι μαζί του και τον βλέπω να τον ντύνουν ο Νικολά με τον Σίλβιο καμαριέρα στην επέτειο του ενός χρόνου από τον πήδουλο του Ντομινίκ και να έχουμε άλλα τρεχάματα...