11.5.11

Παπουτσής: από ανικανότερος του «Σάμινα» επικινδυνότερος της «Ηπείρου»..!!Χθες το πρωί, ένας νέος άνθρωπος από τους λίγους που επιμένουν να κατοικούν στις παρυφές του κέντρου της πόλης, στη ζώνη που πολλοί αποκαλούν «γκέτο των λαθρομεταναστών», δολοφονήθηκε με τρεις μαχαιριές από τρείς ληστές που ήθελαν να του αρπάξουν την κάμερα που κρατούσε. Τραγικό στην λεπτομέρεια του το περιστατικό: ο ατυχής είχε κατέβει για να πάρει το αυτοκίνητο του και να μεταφέρει την γυναίκα του στο μαιευτήριο, όπου αργότερα γεννήθηκε -ορφανό από πατέρα- το δεύτερο παιδί του...

Το αυτονόητο, το να περπατάς με ασφάλεια στη γειτονιά σου, είναι πλέον ...στοίχημα!! Κι όμως ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός για την (sic) Προστασία του Πολίτη (πόσο κενές ακούγονται οι μεγαλειώδεις σοσιαλιστικές πομφόλυγες κάτι τέτοιες ώρες...) κ. Χρήστος Παπουτσής ούτε καν βρήκε το θάρρος να πάει στο σημείο της δολοφονίας, να πάει έστω στο μαιευτήριο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους όλων μας από την -χήρα- μητέρα, να μιλήσει και να προτείνει κάτι, να εκφράσει (έστω και αρνητικά, πάνω στο πρόσωπο του) τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση μιας ολόκληρης πόλης, ενός ολόκληρου λαού...

Θα μου πείτε ποιός έχασε το θάρρος για να το βρει ο Παπουτσής, «είναι κιοτής, δεν έχει τ'αρχίδια ο άνθρωπος...» φώναζε δυνατά ο Πέτρος που έχει το τυροπιτάδικο στη γωνία πιό πέρα από το γραφείο μου χθες το απόγευμα. Μήπως να του πω ότι έχει άδικο;; Πως μπορώ, όταν θυμάμαι την παροιμιώδη ανικανότητα του ανδρός από την εποχή του ναυαγίου του Σάμινα... Θα το πω όπως το λέγαμε στο Πανεπιστήμιο μπας και το καταλάβει ο άχρηστος τέως φοιτητοπατήρ (αλήθεια έχει κάνει και κάτι άλλο στη ζωή του;): «Πάρτε από το βήμα αυτό το βλήμα!!». Το βλήμα σήμερα είστε εσείς κε Παπουτσή!! Είτε σας αρέσει είτε όχι...

Και πως μπορεί να μην είναι όταν λίγο μετά την στυγερή δολοφονία από πρόθεση, το μόνο που βρήκε να πει, και μάλιστα στη Βουλή, είναι ότι «η εγκληματικότητα στο κέντρο μειώνεται, αυξάνεται όμως στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως η μικροεγκληματικότητα...». Μάλλον δεν του κόβει τόσο ώστε να καταλάβει ότι «Ηπείρου» είναι η οδός όπου μαχαιρώθηκε ο ατυχής και όχι η περιφέρεια... Εξάλλου στην Ομόνοια, το κέντρο, δυό βήματα πιό κει, έχουμε χρόνια να δούμε μαχαιρώματα, την μικροεγκληματικότητα ουδείς πλέον την «δηλώνει» γιατί τότε θα πρέπει να την πληρώσει διπλά: το παράβολο για «μήνυση κατ' αγνώστων» κοστίζει 100 ευρώ, ποσό ουδόλως ευτελές στις μέρες μας, με σίγουρο το ανύπαρκτο αποτέλεσμα... («Τζάμπα θα ξοδευτείτε, αρχείο θα πάει, ούτε καν θα ασχοληθούμε...» είπε αστυνομικός υπηρεσίας σε φίλο που προ καιρού δέχθηκε επίθεση και ληστεύθηκε στην περιοχή Κεραμεικού από δύο άτομα, μετανάστες όπως κατέθεσε ότι κατάλαβε από τη γλώσσα και το χρώμα τους... τουλάχιστον αυτός δεν μαχαιρώθηκε...)

Αντί επιλόγου, διάλεξα τον επίλογο από το άρθρο που θα διαβάσετε παρακάτω. ‎«...Το κερασάκι στην τούρτα είναι η δήλωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα: «Εάν, ενδεχομένως, κάποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας είναι πρόβλημα αποκλειστικά ή ακόμα και κυρίως αστυνομικού χαρακτήρα, ας το δηλώσει επώνυμα και υπεύθυνα». Είμαι η πρώτη που το δηλώνω. Άλλος;»

Κι εγώ επίσης το πιστεύω και πολλοί άλλοι, είμαι σίγουρος... Μήπως λοιπόν έφτασε η ώρα να το πούμε, να το εκφράσουμε, έστω και αναδημοσιεύοντας το κείμενο αυτό, μήπως και συγκινηθούν οι «ανικανότεροι» υπουργός και υφυπουργός και αλλάξει κάτι... Τουλάχιστον να μην δολοφονούνται αθώοι εν μέση οδό...
Διαβάστε και το άρθρο της Ελίζας Μπενβενίστε, με τίτλο «Ο κ. Παπουτσής δεν φταίει ποτέ», που δημοσιεύθηκε σήμερα στο www.aixmi.gr

Είπα να γράψω κάτι χθες, κάπως ελαφρύ και αστείο, αλλά αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, μάς βυθίζουν σε μία αδιέξοδη μαυρίλα.

Η δολοφονία του 44χρονου πατέρα στο κέντρο της Αθήνας ήταν κάτι παραπάνω από μία σκληρή πραγματικότητα. Ήταν τραγική στη λεπτομέρειά της. Κατέβηκε για να φέρει μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας του το αυτοκίνητό του για να μεταφέρει την ετοιμόγεννη γυναίκα του στο μαιευτήριο. Κρατούσε μια βιντεοκάμερα για να καταγράψει τον τοκετό. Μόλις έστριψε στην 3ης Σεπτεμβρίου, τρεις άγνωστοι τον μαχαίρωσαν για να του την κλέψουν. Μία βιντεοκάμερα! Το ξαναγράφω… μία βιντεοκάμερα.

Και έχεις από το πρωί υπουργό και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη (εδώ γελάμε ελεύθερα και πικρά) να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποποιηθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μερικές από τις δηλώσεις του Χρήστου Παπουτσή έχουν ως εξής:

«Απαιτείται η συνεργασία του συνόλου της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης…», πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την προστασία».

«Απαιτείται συνεργασία…» παθητική φωνή. Συγγνώμη κιόλας που σας το χαλάμε αλλά εσείς ανήκετε στο «σύνολο της Πολιτείας» που πρέπει να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνεχίζει με απρόσωπη σύνταξη: «…. αναφορικά με πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την προστασία και την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας».

Σόρι ξανά, αλλά από ποιον ακριβώς πρέπει να ληφθούν; Από το Θεό; Γιατί μιλάτε γενικά και αόριστα; Εσείς δεν είστε που πρέπει να λάβετε αυτές τις περιβόητες πρωτοβουλίες;

Και συμπληρώνει ακάθεκτος: «Η εγκληματικότητα στο κέντρο δείχνει τον τελευταίο καιρό να μειώνεται».

Δείχνει ε; Πώς ακριβώς; Με το δάχτυλο ή είναι αγένεια και απλώς σας το ψιθυρίζει στο αυτί; Επίσης, να σας συγχαρώ σ’ αυτό το σημείο και για το timing που επιδεικνύετε. Μόλις δολοφονήθηκε ένας πατέρας στην Ομόνοια και μας λέτε ότι «δείχνει να μειώνεται η εγκληματικότητα». Σκέψου να είχε αυξηθεί κιόλας…

«Ωστόσο» προσθέτει ο υπουργός «αυξάνεται στην υπόλοιπη χώρα η μικροεγκληματικότητα και μαζί της το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών».

Εκπληκτική επιλογή λέξεων. «Αίσθημα ανασφάλειας». Δηλαδή την ανασφάλεια την «αισθανόμαστε», δεν τη ζούμε. Δείτε τη διαφορά: Ζείτε στην ανασφάλεια; Τότε κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Αισθάνεστε ανασφάλεια; Μπορεί να είστε και υπερβολικοί!

Το κερασάκι στην τούρτα, βέβαια, είναι η δήλωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα: «Εάν, ενδεχομένως, κάποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας είναι πρόβλημα αποκλειστικά ή ακόμα και κυρίως αστυνομικού χαρακτήρα, ας το δηλώσει επώνυμα και υπεύθυνα».
Είμαι η πρώτη που το δηλώνω. Άλλος;