20.4.11

Ανεξιθρησκεία εν Αθήναις...Ανεξιθρησκεία σημαίνει να μην αρνείσαι αναγνωρισμένες θρησκείες και να παρέχεις στους «κοινωνούς» τους ισότιμα (ήτοι σε ευθεία αντιστοιχία με το πλήθος των κοινωνών-πιστών τους) βήμα λόγου. Επίσης σημαίνει ότι τα θρησκευτικά σύμβολα μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά ως δηλωτικά της θρησκευτικής πεποίθησης ενός εκάστου των κοινωνών-πολιτών, επ'ουδενί όμως δεν πρέπει να ενυπάρχουν στις πολιτειακές υποχρεώσεις των πολιτών ή να αποτελούν στοιχεία συμπληρωματικά ή αναπληρωματικά αυτών. Ήτοι, θεμιτή π.χ. η κάθε μπούρκα ή το όποιο καλιμάφχι ως προς το θρησκευτικό τους μέρος, απορριπτέα όμως αμφότερα ώς επιβλητή «υποχρέωση» σε πολιτειακές υποθέσεις όπου το πρόσωπο πρέπει να αποκαλύπτεται πλήρως και ασκεπές.

Επιπροσθέτως, ουδεμία θρησκεία θεωρείται υπέρτερη άλλης, η δε προσβολή των θρησκευτικών συμβόλων δικάζεται και τιμωρείται ομοίως και όχι με «μειονοτικά» σύνδρομα όπως αυτά που κατατρύχουν τις δυτικές κοινωνίες σήμερα, προς ώφελος των ανατολικών θρησκειών (π.χ. ισλαμισμός). Και, προφανώς, ανεξιθρησκεία δεν σημαίνει να αρνείσαι τις θρησκείες, αυτό λέγεται αρνησιθρησκεία και η τελευταία κοντινή μας έκφραση της ήταν στην φασιστική δικτατορία του Χότζα στην Αλβανία.

Γιατί γράφω τα παραπάνω; Διάβασα νωρίτερα σε εφημερίδα ότι ο (φιλοκυβερνητικός και αριστερών πεποιθήσεων) δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης «έδωσε εντολή... ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84 να μην καλύψει καμία Θεία Λειτουργία με το πρόσχημα ότι ενοχλούνται 1.500.000 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα». Αφού γέλασα, έκανα τις παρακάτω σκέψεις και αποφάσισα συνειδητά να τις δημοσιεύσω.

Το σωστό (και ανεξίθρησκο, όπως ορίζει εξάλλου και το σύνταγμα μας) θα ήταν ο σταθμός (και ο δήμος) να μετρήσει το τι θέλουν οι ακροατές-δημότες του και να κινηθεί ανάλογα. Και, αν είναι τόσο δύσκολο να μετρηθεί αυτό, να μεταδόσει ισότιμα (ήτοι σε ευθεία αντιστοιχία με το πλήθος των πιστών τους που διαβιούν νόμιμα στην γεωγραφική εμβέλεια του δήμου) θρησκευτικές τελετουργίες διαφόρων -γιατί όχι και όλων- των αναγνωρισμένων θρησκειών. Το θεωρώ πολύ δημοκρατικότερο και σε πλήρη αντιστοιχία με το ότι ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός συντηρείται από τους φόρους των πολιτών ενός δήμου και πρέπει να παρέχει ανταποδοτικά υπηρεσίες σε αυτούς.

Ανεξιθρησκεία, όχι αρνησιθρησκεία!! Ούτε «μονοθρησκεία»!! Γιατί η χώρα μας είναι πολιτισμένο κοσμικό κράτος, όχι θρησκόληπτο και θρησκοδιοικούμενο κρατικό μόρφωμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν (πρέπει να) δέχεται οι όποιοι θρησκευτικοί κανόνες να υπερτερούν των πολιτειακών αρχών συμβίωσης των πολιτών της, σημαίνει ότι δέχεται και αντιμετωπίζει τις θρησκείες, «μονομερή» σύνολα ιδεών, κανόνων και επιχειρημάτων, ως διαλεκτική ανάγκη και έκφραση κοινωνικών ομάδων και όχι ως μέσο επιβολής της κυρίαρχης θρησκευτικής άποψης επί των υπολοίπων δια του βίαιου εξανδραποδισμού τους.

υ.γ. διάβασα με προσοχή και δηλώσεις σχετικές με το θέμα του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δείχνει να τον ενδιαφέρει πιότερο το ότι δεν παραπονέθηκαν οι μουσουλμάνοι άρα κακώς αποφασίσθηκε η μη μετάδοση των ορθοδόξων χριστιανικών λειτουργιών, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του δήμου παραβιάζει αντί να ενισχύει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξιθρησκεία και στρώνει τον δρόμο στην επικράτηση των πάσης φύσεως θρησκοληψιών. Πραγματικά περίμενα κάτι καλύτερο από ένα κόμμα που θέλει να λέγεται φιλελεύθερο...