20.3.11

«Φοιτητές τρομοκράτες»... Σώωωωπααα..!!Το κείμενο, άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη με τίτλο «φοιτητές τρομοκράτες» από την ηλεκτρονική έκδοση (08.03.2011) της εφημερίδας Πατρίς, μου το προώθησε φίλος δημοσιογράφος, με τον οποίο μας συνδέουν κοινές σπουδές, κοινή πορεία και κοινές εμπειρίες από τα φοιτητικά μας χρόνια, δεκαετίες πίσω στα πρώτα χρόνια που εφαρμόστηκε ο περιβόητος «Νόμος Πλαίσιο».

Λυπήθηκα και χάρηκα όταν το διάβασα. Όταν έχεις δώσει πολιτικούς και ιδεολογικούς αγώνες για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, όχι μόνο ως θεσμό γνώσης αλλά και ως πραγματικό άσυλο ιδεών και ελεύθερης έκφρασης, και όταν έχει θυσιάσει πολύτιμο χρόνο τόσο από την προσωπική όσο και από την ακαδημαϊκή σου ζωή για να το πετύχεις, αισθάνεσαι περίεργα να βλέπεις το Πανεπιστήμιο παραδομένο σε κάθε λογής φασιστικές μειοψηφίες που προτάσσουν την βία για να κρύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων τους.

Πολύ περισσότερο λυπάσαι όταν διαπιστώνεις ότι η φασιστική αυτή επιβολή είναι αποτέλεσμα της απουσίας βούλησης εφαρμογής της δημοκρατίας, τόσο από εντεταλμένα όργανα και θεσμούς όσο -το χειρότερο- και από τη σιωπηλή πλειοψηφία που διακατέχεται πλέον από τον ευδαιμονισμό και τον επακόλουθο φόβο απώλειας του.

Συνάμα όμως χάρηκα, γιατί μια ακόμα γραφίδα, μια ακόμα φωνή σοβαρή και επίσημη, σπάει την ομερτά της ντροπής και μιλάει (σχεδόν) ανοικτά. Θυμήθηκα μια φίλη καθηγήτρια την οποία ρώτησα πρόσφατα σε κάποια ημερίδα που διοργάνωνε «που είναι οι φοιτητές σου» με τράβηξε διακριτικά στο πλάϊ και μου είπε χαμηλόφωνα «αφού ξέρεις πως γίνεται, αν θές κόσμος πας στις παρατάξεις και ζητάς, μόνο που μετά πρέπει να τακτοποιήσεις και την λίστα που θα σου δώσουν... προτιμώ να μην υποκύψω, να μην συνδιαλλαγώ...».

Και όταν μπουν περισσότεροι συνοδοιπόροι στον δρόμο που ανοίγει, τότε σίγουρα θα προκύψει ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, τότε σίγουρα θα αποκτήσουμε μια καλύτερη κοινωνία που θα αναδεικνύει τον πλούτο της ελληνικής παιδείας, τότε οι καραβιές απαίδευτων, ανειδίκευτων μεταναστών που απομυζούν αντί να προσφέρουν στην κοινωνία μας θα αντικατασταθούν με μετανάστες της μόρφωσης που θα προσφέρουν και θα διευρύνουν τις έννοιες του ελληνισμού.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του καθηγητή Γραβάνη και μη διστάσετε να μοιραστείτε το σχόλιο σας:

Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφτηκε το Ηράκλειο ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου προκειμένου να υπογράψει την ‘αδελφοποίηση’ του ΠΑΓΝΗ με το Νοσοκομείο Λεμεσού. Στη Κρήτη βρέθηκε και ο Έλληνας Υπουργός Υγείας για την υπογραφή της συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του πρωτόκολλου συνεργασίας 10 επώνυμοι ‘φοιτητές’ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, γνωστής αριστερίστικης φοιτητικής παράταξης με πολιτική και οργανωτική αναφορά σε αριστερίστικο κόμμα που συμμετέχει στη Βουλή παρατάχτηκαν στο χώρο της συνάντησης και ‘στόλιζαν’ τους προσερχόμενους στην εκδήλωση με υβριστικές εκφράσεις που θα τις ζήλευαν και τα πιο ακραία στοιχεία του υποκόσμου!

Το ίδιο και τους καθηγητές τους.

Είναι οι ίδιοι ‘φοιτητές’ οι οποίοι τρομοκρατούν οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη από τα πιστεύω τους, απειλούν ότι θα κάνουν γης μαδιάμ το Πανεπιστήμιο εάν τολμήσει να προσκαλέσει για ομιλία κάποιον που εκφράζει διαφορετικές απόψεις από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν, καταλύουν το πανεπιστημιακό άσυλο όποτε το επιθυμούν και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν που δεν συμφωνεί μαζί τους, ή εισέρχονται βίαια στη Σύγκλητο και διακόπτουν κατά βούληση τη λειτουργία του σημαντικότερου οργάνου του Πανεπιστήμιου.

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση στους περισσότερους από εμάς που εργαζόμαστε στο Πανεπιστήμιο ότι στην καθημερινή ζωή μας κυριαρχεί ο φασισμός επιθετικών μειονοτήτων. Το ελληνικό πανεπιστήμιο τείνει σε ένα ανελεύθερο πανεπιστήμιο, σε κατάσταση πολιορκίας!

Οι περισσότεροι φοιτητές και καθηγητές φοβούνται να εκφρασθούν, αποστασιοποιούνται προκειμένου να επιβιώσουν μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας. Οι πραγματικά πολιτικοποιημένοι φοιτητές έχουν μείνει λίγοι, δεν εκφράζονται.

Οι κομματικοποιημένοι φοιτητές αποκαρδιωμένοι δεν συμμετέχουν, δεν αντιστέκονται. Οι διοικήσεις των Τμημάτων και του Πανεπιστημίου κοιτάζουν παγωμένες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν επεμβαίνουν.

Σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού ‘φοιτητές’ με ανάλογη υβριστική συμπεριφορά θα είχαν διαγραφεί δια παντός. Δυστυχώς στη χώρα μας αποτελούν τους κυρίαρχους του ‘ακαδημαϊκού συστήματος’. Εκβιάζουν απειλούν, τρομοκρατούν, υβρίζουν δίχως κανένα τίμημα.

Η συμπεριφορά αυτή βέβαια δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών μας. Επιτέλους στην Ελλάδα θα πρέπει να αποδίδεται η ευθύνη σε προσωπικό και όχι σε συλλογικό επίπεδο. Είναι παρήγορο που πρόσφατα έγινε η αρχή στο πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο τιμώρησε δύο φοιτητές του με την ποινή της εξάμηνης αναστολής φοίτησης με αναστολή.

Οι δύο φοιτητές, μέλη φοιτητικής παράταξης της γνωστής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, διέλυσαν επανειλημμένα τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων. Η ποινή βασίστηκε στον Εσωτερικό Κανονισμό του Πανεπιστημίου για την αντιμετώπιση ανάλογων πράξεων.

Είναι θέμα επιβίωσης του ελληνικού Πανεπιστημίου η αντίσταση σε ανάλογες πρακτικές. Καταρχάς η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει την ακαδημαϊκή λειτουργία με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Έπειτα, οι σκεπτόμενοι, ευαίσθητοι και πολιτικοποιημένοι φοιτητές μας (είναι η πλειοψηφία) πώς ανέχονται τέτοιου είδους συμπεριφορές που προσβάλλουν την φοιτητική ιδιότητα, τις προσπάθειες τους για μόρφωση και πρόοδο, την με αγώνες κερδισμένη ελευθερία της επιστημονικής και πολιτικής έκφρασης.

Ένα πανεπιστήμιο του φόβου, της μη ανεκτικότητας, της βιαιοπραγίας δεν έχει νόημα να λειτουργεί, προσβάλλει τον ακαδημαϊκό χώρο. Ας το κλείσουμε εμείς για λόγους αρχής και όχι οι τρομοκρατούντες ‘φοιτητές’ και οι φασίζοντες ινστρούχτορες τους.

* Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Παν/μίου Κρήτης