12.2.11

Ξεκούρδιστη κοινωνίαΤο άρθρο που θα διαβάσετε είναι του Νικου Γ. Ξυδακη από την Καθημερινή της 11.02.2011. Εξαιρετική ανάρτηση σε ενδιαφέρουσα -καρκινική- ημερομηνία 11022011, που μου θύμισε το κλασσικό -καρκινικό- «νίψον ανομήματα μη μοναν οψιν». Είναι η αποτύπωση της καθημερινότητας μας, μια κυβέρνηση που νίπτει μονίμως την όψιν της προσπαθώντας απεγνωσμένα να πείσει τον κόσμο ότι δεν είναι επιλογή της η κατάργηση των παραλόγων κεκτημένων, ότι το σοσιαλιστικό της ιδεώδες επιτάσσει άλλα, τα παλιά και τα μεγάλα, άλλα «η καταραμένη συγκυρία» την υποχρεώνεται να κάνει άλλα, να παίρνει μέτρα βάρβαρα... Τα οποία μέτρα εννοείται ότι δεν θα τα πάρει όπως μας λένε οι ξένοι (τι ξέρουν αυτοί, αυτοί απλοί σύμβουλοι είναι!!), θα τα πάρει όπως ξέρει εκείνη, εκείνη, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η παρέα του Γιώργου, έχει την εντολή του λαού. Άσε που υπάρχει κίνδυνος να πετύχουν τα μέτρα αν τα πάρουμε όπως τα λένε αυτοί (όπως έγινε αλλού και πέτυχε δηλαδή) και τότε να πρέπει να νίψει και τα ανομήματα, μη μόναν την όψιν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα ...ανομήματα δεν καταλαβαίνουν αυτή τη μικρή λεπτομέρεια και εξεγείρονται..!! Αχ... που'σαι Αντρέα να τους δεις... [Το Άτομο]

Ξεκούρδιστη κοινωνία. Κάπως έτσι θα χαρακτήριζε κάποιος ψυχρός παρατηρητής την παρούσα κατάσταση της Ελλάδας. Με αυτή την αμήχανη περιγραφή, η οποία εμπεριέχει τη διάχυτη δυσπιστία, την ανασφάλεια, τη βουβή οργή όλων εναντίον όλων. Και κυρίως τη βραδυπορία: μια κοινωνία που κινείται εξ ανάγκης με απότομες δρασκελιές, βίαια, αλλά χωρίς να γνωρίζει πού πηγαίνει, καρκινοβατώντας, καταβάλλοντας κόπο, αλλά χωρίς προφανή αποτελέσματα.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, βάσει του Μνημονίου ή βάσει διαπιστωμένων αναγκών, προκαλούν συχνά τη σφοδρή αντίδραση των ομάδων, επαγγελματικών ή άλλων. Η αντίδραση αυτή σπανίως φτάνει σε μια λυσιτελή διαβούλευση· συνήθως κανείς δεν ακούει κανέναν. Κι ακόμη παραπέρα: με τους όρους που διεξάγεται αυτή η διελκυστίνδα, όλος ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτε, τι συζητείται, ποια είναι τα επίδικα, ποιος έχει δίκιο να διαμαρτύρεται, ποιες είναι οι επιπτώσεις σε όλο το κοινωνικό σύνολο κ.ο.κ. Ολη η δημόσια συζήτηση, για θέματα τόσο σοβαρά όσο η υγεία, η ασφάλιση, η παιδεία διεξάγεται σαν υστερικό τοκ-σόου, με ομιλούσες κεφαλές σε παράθυρα.

Σε αυτή τη μοίρα, ασυνεννοησίας και γενικευμένης καχυποψίας, έχουν υποκύψει τον τελευταίο καιρό οι Ελληνες πολίτες. Ζαλισμένοι, εν πλήρει συγχύσει, ακούνε λέξεις, ονόματα, που ναι μεν αφορούν μεγάλα ζητήματα, ζωτικής σημασίας για τον συλλογικό και ατομικό βίο, αλλά όλα ξεζουμισμένα πια από νόημα. Τι συμβαίνει στην Κερατέα; Γιατί μονομαχούν οι νοικοκυραίοι με τα ΜΑΤ, τόσες εβδομάδες τώρα; Είναι ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ; Τι προβλέπεται επιτέλους για την ανακύκλωση σκουπιδιών; Τι συμβαίνει με το μεταναστευτικό; Γιατί ακριβώς κάνουν απεργία πείνας οι 240 στο μέγαρο Υπατία; Ποιος θα μας πει; Τι ακριβώς ζητούν οι γιατροί; Ποια θα είναι η αυριανή μορφή της περίθαλψης; Ωφελούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ; Γιατί κλείνουν τα φαρμακεία; Ποιοι κατευθύνουν τη συνταγογράφηση; Γιατί έχουν διαλυθεί οι συγκοινωνίες και μαζί τους ο αστικός βίος; Πώς θα συμβάλλει το ακριβό κόμιστρο στη βελτίωση των δημόσιων μεταφορών; Γιατί τα διόδια είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, χωρίς όμως ανάλογη ποιότητα οδικού δικτύου; Γιατί επανέρχεται ο αναχρονιστικός θεσμός του μοναδικού καθηγητικού συγγράμματος στα πανεπιστήμια;

Αυτά είναι μερικά από τα, πράγματι καυτά, ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα, αλλά πώς; Μεμονωμένα, αποσπασματικά, διάσπαρτα. Ολα χάνονται μέσα σε ασυνάρτητες φωνασκίες τηλεπαράθυρων, στον πληθωρισμένο ασύντακτο λόγο μαζικών email και μπλογκ, στις μερικότητες και στις αποσιωπήσεις των πολιτικών, σε κουβέντες καφενείου. Ολα μένουν χωρίς νόημα. Και ο βίος χωρίς νόημα, με πολίτες ξεκούρδιστους, καρκινοβατούντες, οργίλους, εν συγχύσει. Και ο κόσμος αλλάζει ερήμην μας.