3.12.10

Circo ...Giorgano!!Την πρώτη φορά, ενέκρινε το νομοσχέδιο στην κυβερνητική επιτροπή... Ξανασυμφώνησε επί του θέματος στο υπουργικό συμβούλιο... Αργότερα το ψήφισε ως νόμο και στη Βουλή... Μέσα σε αυτά που ενέκρινε, συμφώνησε και ψήφισε και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο που έχει σήμερα (αλλά δεν είχε τότε...) προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Β' Βαθμού, εντός διετίας από την ψήφισή του νόμου, ήτοι μέχρι το Μάιο του 2012... Δηλαδή και σήμερα... και αύριο... αρκεί να το αποφασίσει ο αρμόδιος υπουργός και να το δρομολογήσει...

Τότε όμως που ψήφιζε δεν τον αφορούσε, στο υπουργείο αυτό ήταν άλλος... Πιο σωστά, άλλη... Τώρα τον αφορά... Γιατί άραγε;; Ποιος να ξέρει... Πάντως αυτός ήταν σαφής: «Δεν συμφωνώ με την αλλαγή... Γι’ αυτό είπα [...] ότι όσο είμαι εγώ εδώ δεν πρόκειται να αλλάξει η διοικητική δομή του Υπουργείου. Διότι πρέπει να εθιστεί σε μια λογική δουλειάς. Θα ήταν καταστροφή αν χρειαστεί σε ένα χρόνο να το αλλάξουμε. Πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να λειτουργήσει υπέρ υμών».

Τι θέλει άραγε να πει ο ποιητής;; Μήπως ότι δε θα γίνει η μεταφορά αρμοδιοτήτων, ότι δε θα εφαρμοστεί ο νόμος;; Ή μήπως ότι δε θα είναι υπουργός οσονούπω...;;

Γιατί οι πρώτοι περιφερειάρχες (τυχαίο; του ιδίου κόμματος με τον υπουργό...) ζήτησαν στην επιτροπή της Βουλής να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες αυτές στις περιφέρειες...

Και απαντώντας ο παριστάμενος υφυπουργός του «όσο είμαι εγώ εδώ» υπουργού, δεσμεύθηκε ότι ο διάλογος για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στις περιφέρειες, θα ξεκινήσει μετά το Μάρτιο του 2011...

Welcome to Greece...

Διότι οι αρμοδιότητες, αν μεταφερθούν στο Αποκεντρωμένο Δημόσιο, θα γίνουν θολές και ακαθόριστες... Ενώ σήμερα στο Κεντρικό Δημόσιο είναι σαφείς και καθορισμένες...!! Το παρακάτω παράδειγμα που διάβασα χθες είναι αφοπλιστικό...

Βουλευτής καταθέτει ερώτηση [περί κάποιας πιστώσεως που καθυστερεί] την 1η Ιουνίου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών.

Δύο εβδομάδες μετά, στις 14 Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών τον ενημερώνει ότι αρμόδιο για να απαντήσει είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Στις 30 Ιουνίου το Υπουργείο Υποδομών του απαντά γραπτά ότι η σχετική πίστωση έχει εκταμιευτεί, αλλά καθώς βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι συναρμοδιότητα του …. Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Οικονομικών. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υποδομών επαναπροωθεί την ερώτησή του, μαζί με την απάντησή του, στα εν λόγω Υπουργεία.

Στις 30 Αυγούστου το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας λάβει από το Υπουργείο Υποδομών την προωθημένη απάντηση, τον ενημερώνει ότι θα του απαντήσει σχετικά το ….Υπουργείο Οικονομίας.

Στις 28 Σεπτεμβρίου καταθέτει νέα ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας με πρώτο υποερώτημα: «Ποιος τελικά είναι αρμόδιος και υπεύθυνος αυτής της απίστευτης ταλαιπωρίας;».

Στις 20 Οκτωβρίου το Υπουργείο Οικονομίας του απαντά ότι …. «τελικά αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υποδομών».

Στην, προφορική πλέον, ερώτηση του (αντιπολιτευόμενου) Βουλευτή, απαντά προ ημερών [30.11] στη Βουλή ο ...αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών με το σύνηθες «φταίει ο προηγούμενος», αγνοώντας ότι μόνο για να απαντηθεί μια απλή ερώτηση ενός Βουλευτή και για να βρουν ποιος τελικά έχει την αρμοδιότητα …..πέρασε μισός χρόνος!!

Ο οποίος Υφυπουργός, μάλλον δε θα παρέμεινε στην αίθουσα (ως ...αναρμόδιος πλέον) για να ακούσει τον επόμενο ερωτώντα (κυβερνητικό βουλευτή αυτή τη φορά), να σχολιάζει προς τον προηγουμένως αναρμόδιο αλλά τώρα αρμόδιο:  «Κύριε Υπουργέ [Οικονομικών], φαντάζομαι ότι εφεξής θα πρέπει να απαντώνται οι γραπτές ερωτήσεις που υποβάλλουμε ώστε να μην αναγκαζόμαστε να τις μετατρέπουμε σε προφορικές όπως αναγκάστηκα να την μετατρέψω αυτή. Διότι, είχε κατατεθεί η πρώτη από τον Ιούλιο, δεν απαντήθηκε […] η δεύτερη επανακατετέθη 20/9 και δεν απαντήθηκε [...] και φυσικά (σήμερα 30/11 !!!) κάνοντας χρήση του δικαιώματός μου από τον Κανονισμό, την μετέτρεψα σε επίκαιρη...»