5.12.10

Άσυλο ανιάτων ή άνδρο ηλιθίων;;«Τελικά η μαλακία σε αυτή τη χώρα έχει βαρέσει κόκκινο... διαβάστε και θα καταλάβετε σε τι ηλιθιότητα μας έχει οδηγήσει η ασυλοποίηση των ΑΕΙ/ΤΕΙ από την αριστερά...» έγραφα προχθές στο facebook, έχοντας μόλις διαβάσει στην Καθημερινή το -απίστευτο ομολογουμένως- άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη που δημοσιεύω παρακάτω. «Βy the way», συνέχιζα, «αφού απαγορεύεται παντελώς η χρήση των ΑΕΙ από ένστολους γιατί πρέπει να φορολογούνται αδιαλείπτως για αυτά...;;;»

Μπορεί να ενοχλήθηκε ο φίλος Άκης από το σχόλιο μου («χμ, αν και οπαδός της λογικής-από όλες τις πλευρές- ψάχνω να βρω και τον λόγο που και εγώ φορολογούμαι για τους άχρηστους ένστολους παρόλο που μου απαγορεύεται παντελώς η αντιλογία μου σε αυτούς!», η αλήθεια είναι όμως ότι μπορεί να διαφωνείς με τις υπηρεσίες των ένστολων αλλά δεν σου απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτές. Άρα ορθά συμμετέχουμε στο κόστος τους, μπορούμε παρ' όλα αυτά να πιέσουμε ώστε να μειωθεί το κόστος αυτό...!! Ενώ το θέμα με το «άσυλο» είναι ακριβώς το αντίθετο: απαγορεύεται σε μια κατηγορία πληθυσμού η πρόσβαση σε χώρο και υπηρεσίες γνώσης και μόρφωσης (όχι π.χ. άμυνας) αλλά του επιβάλλεται να τις πληρώνει κανονικότατα... επιπλέον, το καθηγητικόφοιτητικό κατεστημένο ζητεί να καθιερώσει και πλήρες άβατο και στη διοίκηση-διαχείριση του «ασύλου» (θα διαβάσατε φαντάζομαι την πρόταση τους «θα μας δίνετε τα λεφτά να τα διαχειριζόμαστε και θα ελέγχουμε εμείς ότι η διαχείριση θα γίνεται σωστά!!!»)...Διαβάστε τώρα το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή της 03.12.2010 με τίτλο «Ναοί του ελληνικού ανορθολογισμού». Οι εικονογραφήσεις είναι σχετικές, αν και παλαιότερες.
Τα πανεπιστήμια ιδρύθηκαν για να καλλιεργούν τον ορθό λόγο. Ηταν η απάντηση στις θρησκευτικές δεισιδαιμονίες του μεσαίωνα, σε όλους εκείνους που «έβλεπαν» θεούς και δαίμονες να κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Στην Ελλάδα αυτός ο στόχος ακόμη δεν επιτεύχθηκε. Οι δεισιδαιμονίες της μεταπολίτευσης ζουν, βασιλεύουν και καθοδηγούν τη συμπεριφορά της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φοιτητών και -φευ! - πρυτανικών αρχών.

Μια είδηση από την εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» των Ιωαννίνων πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Οχι μόνο για τον ανορθολογισμό που σιτίζεται παντοιοτρόπως στα ελληνικά πανεπιστήμια ούτε για τις νευρώσεις νέων παιδιών, που βλέπουν απειλές των «κατακτήσεων» παντού. Πρέπει να μας βάλει επίσης σε σκέψη το πόσο ψοφοδεείς είναι οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες αντί να διδάξουν τον ορθό λόγο σε νέους ανθρώπους χαϊδεύουν τα αυτιά ψηφοφόρων - πελατών τους.

Την περασμένη Τρίτη ένας αστυνομικός της «Δύναμης Δέλτα» μαζί με δύο συναδέλφους του πήγε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να δανειστεί ένα βιβλίο για λογαριασμό της συζύγου του, η οποία είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εν λόγω ίδρυμα. Φοιτητές του τμήματος Πλαστικών Τεχνών, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, αντελήφθησαν την παρουσία των αστυνομικών και το πανεπιστήμιο αναστατώθηκε. «Είδαμε τέσσερις αστυνομικούς με εξάρτυση και μηχανάκια να κυκλοφορούν στο πανεπιστήμιο, ενώ εμείς κάναμε κατάληψη στο τμήμα μας. Αμέσως σκεφθήκαμε ότι έχουν έρθει να δουν τι συμβαίνει» δήλωσαν στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» φοιτητές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Επισήμαναν ακόμη ότι, έστω και από απροσεξία, η παρουσία ενστόλων στο πανεπιστήμιο ενέχει το στοιχείο του συμβολισμού και γι’ αυτό επικράτησε αυτή η αναστάτωση». Το ίδιο βράδυ, οι φοιτητές έκαναν πορεία προς το αστυνομικό μέγαρο, όπου φώναξαν συνθήματα υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου και κατά των αστυνομικών.

Μέχρις εδώ -και πάντα στο πλαίσιο του διάχυτου ανορθολογισμού- όλα είναι φυσιολογικά. Οι αριστερές δεισιδαιμονίες έχουν φωλιάσει για τα καλά στα ελληνικά ΑΕΙ και τα παιδιά που τούς γεμίσαμε τα μυαλά με «επαναστάσεις» έκαναν πορεία δίχως να ρωτήσουν και χωρίς να σκεφτούν. Θα περίμενε κανείς ότι οι μεγαλύτεροι -και κατά τεκμήριο σοφότεροι- δάσκαλοί τους θα εξηγούσαν στα παιδιά ότι όλοι μπορούν να δανείζονται ένα βιβλίο. Αν μάλιστα είχαν φορολογική συνείδηση, θα τους έλεγαν ότι το παράπτωμα του αστυνομικού είναι ότι σε ώρα υπηρεσίας έκανε μια δουλειά για τη σύζυγό του.

Στο ψήφισμά της, όμως, «η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων... καταγγέλλει την προκλητική ενέργεια παραβίασης του ασύλου. Δηλώνει ότι το σύνολο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει με κάθε νόμιμο μέσο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το ακαδημαϊκό άσυλο... Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν εντάσσεται σε ένα μεθοδευμένο πλαίσιο καταστρατήγησης του ασύλου ενόψει και του ακαδημαϊκού διαλόγου στα πανεπιστήμια»!

Ολα αυτά -μαζί με το κερασάκι της συνωμοσιολογίας στο τέλος- διατυπώθηκαν επισήμως από την ηγεσία ενός ιδρύματος που καλλιεργεί τον ορθό λόγο. Είναι μία από τις Συγκλήτους από τις οποίες περιμένουμε λογικές απαντήσεις για να τερματιστεί το χάλι της Παιδείας.

Καλά κρασιά...

υ.γ. Πολλά χρόνια πριν, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκπροσώπησα επί διετία τους φοιτητικούς συλλόγους σε αυτή τη σύγκλητο... Και τότε είχαμε τέτοια ζητήματα «αιχμής» για την αριστερά, τελικά όμως επικρατούσε σε όλα τα επίπεδα (φοιτητές, διοικητικοί, εκπαιδευτικοί) η κοινή λογική. Τώρα, φαίνεται ότι κάποιους «εγκεφάλους» τους έχει βαρέσει ανεπανόρθωτα η υγρασία της λίμνης...