12.7.10

Οταν ο πρωθυπουργός εκστομίζει κακές λέξεις...Μιλώντας στη Βουλή για τα προβλήματα των νέων, ξέφυγε μια πολύ κακιά λέξη από τα πρωθυπουργικά χείλη. Τόλμησε να πει... «επιχειρηματικότητα»! Το κατάλαβε όμως και για να μην του βάλουν πιπέρι ο Ρέππας και οι άλλοι Ηρακλείς της ελληνικής εκδοχής του σοβιετικού μοντέλου, είπε αμέσως μετά: «Και όταν μιλώ για επιχειρηματικότητα, μην παρεξηγούμαι. Δεν την ταυτίζω μόνο με το άνοιγμα ή με το ρίσκο του ανοίγματος μιας επιχείρησης. Την ταυτίζω με τη δημιουργικότητα και τη συλλογικότητα του Ελληνισμού, που, σε δύσκολες στιγμές, ξέρει να πλάθει, ξέρει να δημιουργεί. Και το θέμα δεν είναι ότι του λείπουν τα χρήματα – κι αυτό το βλέπουμε είτε στον μύθο του πολυμήχανου Οδυσσέα, από την εποχή του Ομήρου, είτε στην υπέροχη συλλογική δημιουργία των Αμπελακίων, είτε στην παράδοση της Ικαρίας, που ακόμα και οι μαρξιστές θεωρούσαν ουτοπία, είτε στο Σύνταγμα του Βουνού, μέχρι και στην καινοτομία των νέων σήμερα».

Συγγνώμη, αλλά βγάζουν νόημα τα παραπάνω; Το θέμα της Οδύσσειας είναι πώς επιβιώνει ένας αδέκαρος Οδυσσέας; Και τι σχέση μπορεί να έχει η «κυβέρνηση» της Εαμοκρατούμενης Ελλάδας με την επιχειρηματικότητα; Εντάξει, του ξέφυγε μια απρεπής λέξη. Ηταν ανάγκη να προσπαθήσει να την σκεπάσει με ένα σωρό από αρλούμπες; Θα μπορούσε απλώς να ζητήσει συγγνώμη...

δημοσιεύεται χωρίς περαιτέρω σχόλια, θα ήταν περιττά εξάλλου...
κείμενο του Στέφανου Κασιμάτη (kassimatis@kathimerini.gr) από την Καθημερινή της Κυριακής 11.07.2010...
επιλογή εικονογράφησης από Το Άτομο (to atomo@gmail.com), βασισμένη σε φωτογραφική σύνθεση άγνωστης φίλης (που ευχαριστώ όπως και να έχει), τιτλοφορούμενη από εμένα «στα βράχια της επιχειρηματικότητας...»