11.7.10

Στη μετά ΔΝΤ εποχή...Η συζήτηση μεταξύ clochards σε «αυλή» της Αθήνας... Ρακένδυτος, γενειοφόρος, «εγκιβωτισμένος» γέρων ο πρώτος διαβάζει εφημερίδα με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ικανοποίηση από την τρόϊκα» και ρωτά: «εσύ έχεις δει καμιά διαφορά από τότε που ήρθε το ΔΝΤ;». Ο συνομιλητής του, νεώτερος, αλλά εξίσου κουρελής και ατημέλητος, απαντά ανακατεύοντας τον καφέ του στο γκαζάκι: «μπα, όπως ήμουνα είμαι...». Για να έλθει αυτόκλητο το του γέροντος σχόλιο: «είδες το πρόγραμμα σταθερότητας;»

Αποκαλυπτικό το σκίτσο του Ηλία Μακρή, στην τελευταία σελίδα του «Κ» της Καθημερινής της 20 Ιουνίου 2010. Αποκαλυπτικό ως νόημα!!

Γιατί η μετά ΔΝΤ εποχή της χώρας διαμορφώνεται γύρω από με το περιβόητο μνημόνιο το οποίο υποκαθιστά πλέον δια της επιβολής του, δίκην λόγου υπερτάτου, τον ρυθμιστικό ρόλο που το Σύνταγμα μας διαδραμάτιζε στην κοινωνία και το πρόγραμμα σταθερότητας -έξωθεν εντολή διαχείρισης του τόπου προς τον σύγχρονο Τσολάκογλου και τους αυλικούς του- που αποτελεί την νομολογία αναφοράς.

Αυτή λοιπόν, η μετά ΔΝΤ εποχή της χώρα μας μία κατεύθυνση έχει και αυτή δεν είναι αναπτυξιακή (παρά τα κούφια λόγια), δεν εμπεριέχει έξοδο από την κρίση (παρά τις έωλες υποσχέσεις), μόνο ισοπέδωση, υποβάθμιση, πισωγύρισμα, κουτρουβάλιασμα εμπεριέχει.

Και δεκάδες δικλείδες ασφαλείας, μην τυχόν και ξεφύγει κανείς (εκτός γραμμής) και πάει προς τα πάνω, μην τυχόν και υπάρξει σε κάποιον τομέα ανάπτυξη που να μην ελέγχεται από το σύστημα, από την πολιτική και οικονομική ολιγαρχία που αφού εξαπάτησε συστηματικά τον λαό της εδώ και δεκατίες, υφαρπάζοντας ή υποθηκεύοντας εισοδήματα και αποταμιεύσεις, τώρα πτωχεύει τη χώρα έκουσα άκουσα για να αποφύγει την αποκάλυψη και τιμωρία και να μπορέσει να διαχειριστεί κατά το δοκούν, εν κρυπτώ και παραβύστω, γη και φυσικούς πόρους προς ίδιον όφελος...