16.6.10

Κι αν τον κρατήσουν εκεί...;;Απόψε δε με βλέπω να κοιμάμαι... Μόλις διάβασα το παρακάτω δυσοίωνο άρθρο του κ. Σταύρου Τζίμα από την Καθημερινή της 15.06.2010... Και με έχει φάει η αγωνία... Μήπως μας τον φάνε, μήπως τον δελεάσουν και μείνει εκεί να διασκεδάζει τα πλήθη στα βάθη του Καυκάσου... Και μείνουμε εμείς, δηλαδή η βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας (ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα, και του Άνθιμου βεβαίως βεβαίως...), χωρις σωτήρα... Χωρίς Ζορρό... Χωρίς ελευθερωτή...

O Παναγιώτης Ψωμιάδης κατακτά το Διάστημα
Του Σταύρου Tζίμα

Απόψε τα μεσάνυχτα το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στην έρημο του Καζακστάν, από όπου θα εκτοξευτεί το διαστημόπλοιο Σογιούζ 19 με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό, αναμένεται να φιλοξενήσει έναν υψηλό επισκέπτη. Το όνομα αυτού Παναγιώτης Ψωμιάδης! Ναι, ο γνωστός Πανίκας…

Ας μην ανησυχεί ο λαός, δεν πρόκειται να ταξιδέψει για άλλους γαλαξίες από τη στιγμή μάλιστα που έχει μπροστά του τη μεγάλη επίγεια πρόκληση, να γίνει, δηλαδή, περιφερειάρχης ή, όπως λένε όσοι διατείνονται ότι διαβάζουν τη σκέψη του, ό, τι ονειρεύεται, πρώτος πρωθυπουργός της Μακεδονίας! Θα λείψει για λίγο για να ξεπροβοδίσει το πλήρωμα του Σογιούζ 19 με τους τρεις κοσμοναύτες, τον ελληνικής καταγωγής Θεόδωρο Γιουρτσίχιν ή Γραμματικόπουλο, έναν Ρώσο και έναν Αμερικανό, και μετά πάλι πίσω.

Καλά, και πώς βρέθηκε εκεί, θα αναρωτηθεί κανείς. Είναι, λέει, επίσημος προσκεκλημένος με την ιδιότητα του γνήσιου απόγονου, μολονότι Πόντιος, του Μεγαλέξανδρου, ενός Βλαδιμίρ Καϊσέφ, πρώην πρωθυπουργού της Καρατσάγεβα-Τσερκεζίας, αυτόνομης περιοχής νοτιοανατολικά της Τσετσενίας, κάπου στον Καύκασο, με πληθυσμό 500.000 ανθρώπων, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Πατριωτική υπερδιέγερση

Οι πληροφορίες ότι μεταφέρει σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας για να την υψώσει ο Γιουρτσίχιν στον διεθνή διαστημικό σταθμό και να πανηγυρίσει στην προεκλογική του εκστρατεία ότι τα ιστορικά δίκαια του έθνους διατρανώθηκαν, χάρη σ’ αυτόν, και από το Διάστημα, δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες.

Ομως ο Παναγιώτης, καθότι απρόβλεπτος -στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο πέρυσι παρά λίγο να τινάξει την τελετή στον αέρα καθώς ευρισκόμενος σε πατριωτική υπερδιέγερση άρχισε να ψάλει τον εθνικό ύμνο- μπορεί να αιφνιδιάσει και την ώρα του κατευόδιου να εγχειρίσει στον Γιουρτσίχιν το λάβαρο με το οποίο φιλοδοξεί να κατατροπώσει τους αντιπάλους του στις εκλογές του φθινοπώρου.

Αλλωστε, από τη Θεσσαλονίκη αναχώρησε για τις στέπες του Καζακστάν έμπλεως πατριωτικής υπερηφάνειας γαλβανισμένης από τους λόγους του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου και του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιου Παπαθεμελή στην ετήσια εκδήλωση της νομαρχίας για τον μεγάλο στρατηλάτη στη Νέα Παραλία, με κεντρικό ομιλητή τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Γιώργο Τράγκα. Ο τελευταίος μεταξύ άλλων έψεξε τη Μέρκελ και τον Στρος Καν λέγοντας πως δεν παραδέχονται ότι μας χρωστούν τριπλάσια από αυτά που μας ζητάνε, γιατί έχουν απέναντί τους τον κ. Γιώργο Παπανδρέου «σίγουροι πως δεν μπορούμε να του στείλουμε τον Μ. Αλέξανδρο με τον Βουκεφάλα να τους πάρει στο κατόπι…».

Ο κόσμος πάντως που ανταποκρίθηκε -καμιά διακοσαριά άτομα χωρίς τους περιπατητές, τους πωλητές του μαλλιού της γριάς, του Κολομβιανούς πλανόδιους μουσικούς, κ. ά. - ήταν απελπιστικά λίγος για μια υψίστης εθνικής σημασίας πρωτοβουλία, όπως είναι η επέτειος του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να έφταιξε η ζέστη, που έστειλε τους Θεσσαλονικείς στη Χαλκιδική, ή μήπως μυρίστηκαν ότι επρόκειτο για προεκλογικό σάλπισμα του κ. Ψωμιάδη στη διαδρομή προς τον θώκο του αναβαθμισμένου περιφερειάρχη;

Ο ίδιος δεν ανέφερε τίποτα επ’ αυτού. Ομως, σε ένα από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια τα οποία έχει πάρει σβάρνα, ίσως γιατί του ξέφυγε, όταν ερωτήθηκε για την προεκλογική του εκστρατεία είπε ότι ξεκινάει με την εκδήλωση για τον Μ. Αλέξανδρο και αμέσως μετά θα επισκεφθεί όλους τους μητροπολίτες της περιφέρειας.

Φορώντας γραβάτα φούξια, με ύφος αγέρωχο και υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή», που παιάνιζε η μπάντα του άσπονδου φίλου του, δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ανέβηκε στο βήμα, αφού νωρίτερα οι κ. Ανθιμος και Παπαθεμελής είχαν φτιάξει ατμόσφαιρα.

Η συγκίνησή του ήταν τόσο μεγάλη που μπέρδεψε τον κ. Τράγκα με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, δηλώνοντας ενώπιον του πλήθους ότι κλέβει χρόνο για να διαβάσει καθημερινά την εφημερίδα του το… Veto, ενώ έφυγε από τον χώρο προτού ολοκληρωθεί η εκδήλωση για να προλάβει έναν από τους πολλούς γάμους, στους οποίους τρέχει τα Σαββατοκύριακα.

Η πρόκληση των Σκοπίων

Με συνεχείς αναφορές στον μεγαλοδύναμο και στον Παναγιώτατο, διακήρυξε από εξέδρας ότι ζει για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υποστείλει τη Μακεδονία από τον ιστό της Ελλάδας και χτυπώντας το χέρι στο αναλόγιο έψεξε εαυτόν και όλους τους Ελληνες, γιατί «ενώ στα Σκόπια σε λίγες μέρες θα στηθεί άγαλμα του Αλεξάνδρου ύψους είκοσι δύο μέτρων εμείς καθόμαστε απαθείς».

Δεν εξήγησε στο ακροατήριο τι πρέπει να κάνουμε ως Ελληνες απέναντι σ’ αυτήν την πρόκληση, αν πρέπει δηλαδή να περιοριστούμε να αποδοκιμάσουμε τον εθνικισμό του κ. Γκρούεφσκι ή κάτι τολμηρότερο. Αλλά αυτό μπορεί να μας το επιφυλάσσει ως έκπληξη όταν ο προεκλογικός αγώνας φτάσει στην κορύφωσή του.

υ.γ. είναι αλήθεια, είναι αλήθεια, τι νομίσατε κοτζάμ Πανίκας και δε θα έφτανε στα πέρατα της γης να διατρανώσει την απόφαση του να εκλεγεί «περιφερειάρχης - σωτήρας» και να κατατροπώσει τους εχθρούς του όλους, και τους δικούς μας άμα προλάβει και τον αφήσουμε...;;