10.6.10

Ο εμίρης και ο κακομοίρης...

...άλλως πως, «κατά μάνα κατά κύρη». Διότι ο «αγαπητός» Μουαμάρ ήταν πρωτίστως φίλος του μπαμπά. Και διδάχθηκε από αυτόν. Όχι πολιτική, πολιτική ουδείς εκ των δύο εγνώριζε, άλλα πράγματα διδάχθηκε, πιο λαχταριστά και σπαρταριστά... Αυτό εξάλλου είναι αυταπόδεικτο από την τεράστια σημασία που δίδει χρόνια τώρα ο Λίβυος δικτάτωρ στο ωραίο φύλο (άξια η διδαχή του μπαμπά)...Ο υιός, ως πνιγμένος που από τα μαλλιά του πιάνεται, ακολούθησε την βασική αρχή πωλήσεων εν καιρό κρίσης: απευθύνεσαι στους φίλους, τους γνωστούς, τους παλιούς πελάτες, ζητάς βοήθεια, πίστη, στήριξη για να περάσεις τον κάβο. Έτσι έπραξε λοιπόν ο μικρός Γιωργάκης και ιδού το αποτέλεσμα:
Για καθαρό μήνυμα και αναβίωση μιας παλιάς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε αρχίσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μουάμαρ Καντάφι, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα (σημ. 09.06.2010) με τη Λιβύη.

Ο θερμός διάλογος που ακολούθησε, είναι ενδεικτικός των όσων αναφέρω στην εισαγωγή μου...
«Είμαστε στο πλευρό του Ελληνικού λαού στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Στεκόμαστε στο πλευρό του φίλου Ελληνικού λαού, της φίλης ελληνικής Κυβέρνησης. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και τους υποστηρίζουμε. Ακολουθούμε τις ίδιες αρχές που είχαμε θεσπίσει με τον αείμνηστο πατέρα σας. Είμαστε πιστοί σ' αυτές τις σχέσεις, σ' αυτές τις αρχές. Ιστορικοί δεσμοί συνδέουν τις δυο χώρες μας. Είμαστε κοντά σας. Σας υποστηρίζουμε, στεκόμαστε στο πλευρό σας», επισήμανε ο συνταγματάρχης Καντάφι μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω» απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε: «Η σχέση των δυο χωρών μας υπάρχει από παλιά, αλλά και η σχέση με τον πατέρα μου ήταν πολύ στενή. Βρίσκομαι εδώ με την επιθυμία να αναβιώσω, να δώσω νέα πνοή στη μεταξύ μας σχέση. Εκτιμώ ιδιαίτερα, ο Ελληνικός λαός εκτιμά ιδιαίτερα, τα θερμά σας λόγια και την υποστήριξη που παρέχετε στην Ελλάδα, εσείς προσωπικά και όλος ο λαός της Λιβύης, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαι δε βέβαιος, ότι θα έχει αποτελέσματα αυτή η νέα συνεργασία που ξεκινάμε, επειδή ήδη είχαμε σημαντικότατες συζητήσεις για πολλούς τομείς στενότερης συνεργασίας, από την οικονομία και τον πολιτισμό, μέχρι την ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Προσβλέπω λοιπόν στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης και σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ θερμή υποδοχή σας».

Στο περιθώριο των δηλώσεων ο Λίβυος δικτάτωρ ζήτησε και μια μικρή, σχεδόν ασήμαντη, χάρη από τον Γιωργάκη, η οποία όμως δεν απασχόλησε τα μέσα ως μη έχουσα σημασία, αποτυπώθηκε όμως γλαφυρά από το πενάκι του Ανδρέα Πετρουλάκη: «...και την υλοποίηση της εμπορικής μας συμφωνίας θέλω να αναλάβει ο μόνος άνθρωπος που εμπιστευόταν ο πατέρας σου... ο Άκης»Έτσι είναι αυτά τα πράγματα, βλέπετε οι φίλοι του μπαμπά είναι πάντα φίλοι... Και στα δύσκολα... Ειδικά αν ο ένας είναι ...εμίρης. Και τον άλλο τον τυραννάει ένας ...κακομοίρης.

(τα ειδησεογραφικά αποσπάσματα από ΤΑ ΝΕΑ)