20.5.10

Νέες ισορροπίες...

Και έτσι εμείς μείναμε χωρίς Άντζελα...
Και ο τουρισμός μας χωρίς ιέρεια...
Γλυκά πονούσε το μαχαίρι...Βλέπεις αυτός λέγεται Τόλης, όχι Τζούλης...
Και δεν πηγαίνει γυμναστήριο...
Ούτε έχει λεπτές καλλιτεχνικές ανησυχίες...
Είναι ένα κλικ (ίσως και δύο) πιό μπρουτάλ...Α, και ο τιμονιέρης λέγεται Γιώργος, όχι Ανδρέας...
Και δεν του πάει ο ρόλος ο δεύτερος...
Έτσι...;;;Πάντως, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν σε κυβερνητικό επίπεδο όπως τις φανερώνει το «μετά Άντζελαν» δίδυμο του ΥΠΠΟ...

Από τη μία ο στοχαστής Πωλ Τζερούλανος...Ο στοχαστικός υπουργός και ο τέλειος αυλικός... (του Στεφανου Κασιματη / kassimatis@kathimerini.gr)
Τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο είναι αλήθεια ότι ακόμη δεν τον έχουμε γνωρίσει πλήρως. Ομως τον στοχαστή Πωλ Τζερούλανος είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Τούρκου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ στο Μουσείο Μπενάκη, δύο ημέρες πριν από την έλευση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο Πωλ ξάφνιασε το κοινό του, αποκαλύπτοντας ότι όταν πρωτοείδε φωτογραφίες του Γκιουλέρ ένιωσε θυμό. Αιτία του θυμού ήταν ότι ο κόσμος που απεικόνιζε ο Γκιουλέρ τού ήταν γνώριμος, ταυτοχρόνως όμως και ξένος: «Οι ίδιες φωτογραφίες περιέγραφαν έναν κόσμο σκληρό. Δύσκολο. Ανυπέρβλητο». Η ποίηση των φωτογραφιών ήταν σε αντίστιξη με την σκληρότητα που κατέγραφαν: «Η γειτονιά ήταν φτωχή. Η εκκλησία ήταν εγκαταλελειμμένη. Το τσεμπέρι της γιαγιάς δεν ήταν το ίδιο με αυτό που εμείς μεγαλώσαμε. Κάτι άλλο συμβόλιζε. Κάτι που δεν ήθελα να ξέρω ή κάτι που δεν ήθελα να θυμάμαι». (Εδώ εγείρεται το ερώτημα αν η γιαγιά του υπουργού φορούσε τσεμπέρι – αλλά είναι μάλλον δευτερευούσης σημασίας...)

Ο απλούς, λαϊκός άνθρωπος –φερ’ ειπείν ο Τόλης– θα έλεγε απλά ότι «έπαθε την πλάκα του». Ο υπουργός–στοχαστής το προσδιόρισε με ακρίβεια και ειλικρίνεια – σπαρακτική ειλικρίνεια για όσους μπορούσαν να την συναισθανθούν: «Στον δικό μου κόσμο, ο Αρά είχε αξιοποιήσει κάθε τι γνώριμο για να μου κλέψει την πρώτη αντίδραση και να μου υπογραμμίσει κάθε τι που ενώνει τους λαούς μας. Και μέσα σε αυτό το συναίσθημα εισέβαλε με όλα τα στοιχεία από όλα αυτά που μας χωρίζουν. Και έκανε και κάτι ακόμη πιο σκληρό: υπογράμμιζε ότι τα πράγματα που μας χωρίζουν δεν είναι τίποτε άλλο από τις δικές μας, τις κοινές ανθρώπινες αδυναμίες μας».

Από εκεί, ο Πωλ τόλμησε –ανεπαισθήτως για το κοινό του– το άλμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο: «Η τέχνη του διαλόγου όμως είναι να κρατάς τον άλλον συνδεδεμένο μαζί σου ακόμη και αν τα συναισθήματα που του έχεις προκαλέσει είναι σκληρά. Και από την μεριά σου να μείνεις συνδεδεμένος όταν όλα σου τα ένστικτα σου λένε να τον εγκαταλείψεις. Και αυτό πέτυχε ο Αρά. Με κράτησε προσηλωμένο σε αυτόν τον διάλογο, μέχρι που με κατέστησε υπεύθυνο των δικών μου φανατισμών, των δικών μου προκαταλήψεων».

Δεν χωρεί αμφιβολία η εμβριθεστάτη και τόσο προσωπική προσέγγιση του υπουργού στο έργο του καλλιτέχνη, αλλά και η σημασία της για τον ρόλο της τέχνης γενικότερα, άγγιξαν βαθιά το ακροατήριό του. Τη διάχυτη, πλην άφατη, συγκίνηση εξέφρασε, με τον απαράμιλλο τρόπο του, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγελος Δεληβορριάς. Λαβών τον λόγο αμέσως μετά, παρεκάλεσε τον κύριο υπουργό να του παραδώσει το ακριβές κείμενο της ομιλίας που είχε μόλις εκφωνήσει, ώστε να τον καταχωρίσει στα αρχεία του Μουσείου, όπως έχει κάνει και με άλλη ομιλία του κυρίου υπουργού, διότι ήταν καταπληκτική ομιλία κ.λπ. Η εντύπωση ορισμένων εκ των παρεστώτων, εκείνες τις στιγμές, ότι άρωμα λιβανωτού επλανάτο στην αίθουσα δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ψευδαίσθηση, οφειλόμενη στην έντονη πνευματική συγκίνηση που είχε προκαλέσει η ομιλία του υπουργού...

...και από την άλλη ο σοσιαλιστής Γιώργος Νικητιάδης !!Τουριστικό κουίζ (του Σταύρου Θεοδωράκη)
Βρείτε σε ποιο σάιτ, τίνος πολιτικού αναφέρονται οι φράσεις που ακολουθούν και κερδίστε τους νέους ταξιδιωτικούς οδηγούς της Ελλάδας:
- Ο σοσιαλισμός, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι αχαλίνωτες δυνάμεις της αγοράς, αποτελεί ξανά ζητούμενο για τους λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο
- Ήρθε η ώρα το σύστημα του άκρατου φιλελευθερισμού που μέχρι σήμερα έφερε τον κόσμο στο χείλος του γκρεμού, να αλλάξει.
- Το σύστημα επέτρεψε η συνολική περιουσία των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο να ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, όταν τα συνολικά έσοδα των 582 εκατομμυρίων που ζουν στις 43 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, είναι μόλις 146 εκατομμύρια δολάρια.

Ναι, είναι αποσπάσματα από την προσωπική ιστοσελίδα του νέου υφυπουργού Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη! Βουλευτή Δωδεκανήσου, διαπρεπή δικηγόρου, συγγραφέα και πνευματικού τέκνου του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο πολιτικός εν ολίγοις που θα προσπαθήσει να ξεπεράσουν οι αγορές το σοκ από τον χωρισμό της Άντζελας.

(Κερδίσατε όλοι και μόλις τυπωθούν οι νέοι τουριστικοί οδηγοί θα σας τους μοιράσουμε - άλλωστε δεν νομίζω ότι θα έχουμε και μεγάλη ζήτηση από τουρίστες).

Ο απόλυτος σουρρεαλισμός...
Η φαντασία στην εξουσία...
Η φαντασία του Γιώργου...
Όχι όποια κι όποια...

Καλά έλεγε ένας φίλος χθες ότι ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς...
Πολύ ενδιαφέροντες...Καλημέρα σας...!! Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά...