20.4.10

Τα μέτρα και η ένδεια...Γ.Π. : «Τι μέτρα έχουμε πάρει για να μην έρθει το Δ.Ν.Τ. ;»
Γ.Π. : «Μετά την ηφαιστειακή τέφρα έχουμε προγραμματίσει βροχή μετεωριτών...»
* Ανδρέας Πετρουλάκης εν τη ...πένα του λόγου του στην Καθημερινή

Καλά λέω εγώ ότι η μόνη σωτηρία δεν είναι εδώ, είναι σε άλλο πλανήτη. Γιατί το πρόβλημα τελικά δεν είναι τα πολλά και σοβαρά μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε (το είπε και ο Πάγκαλος «δεν έχουν να μας προτείνουν μέτρα που να μην πρέπει να πάρουμε από μόνοι μας»...).

Και φυσικά δεν είναι το ότι θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε να σταθούμε πάλι σε κάποιο αξιοπρεπές επίπεδο (ανέκαθεν, από το '80 που άρχισα να πολιτικοποιούμαι θυμάμαι διακομματικές επικλήσεις κυβερνητών περί λιτότητας, στενωπού και φωτός στην άκρη του τούνελ και πολλή και σκληρή δουλειά...).

Ούτε είναι το ότι κάποιοι θα στενοχωρηθούν που θα πρέπει πλέον να εργαστούν και να παράγουν (στο τέλος τέλος ήταν αυτοί που τόσα χρόνια απολάμβαναν αραχτοί τον κόπο των κορόιδων...).

Το πρόβλημα μας είναι η ένδεια. Όχι η οικονομική, αυτή και -υπό όρους- αντέχεται και -εν γένει- ξεπερνιέται τελικά. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η ένδεια ηγετών, ηγετικής ομάδας που θα δημιουργήσει (αντί της στείρας λογιστικής διαχείρισης) την επόμενη μέρα με όραμα, ανοιχτό μυαλό και προοπτική.

Ηγετικής ομάδας που θα τολμήσει να θυσιάσει τα βραχυπρόθεσμο φιλολαϊκά ημίμετρα, που θα τολμήσει να χαράξει τη στρατηγική της νέας Ελλάδας και να δημιουργήσει νέες δομές, νέους κανόνες στην κοινωνία, ένα νέο «Σύνταγμα» που θα θεμελιώνει τις κυρίαρχες αξίες του Ελληνισμού, θα τις επεξηγεί με απλότητα και σαφήνεια, θα χαράζει τους στρατηγικούς άξονες εφαρμογής τους και θα ορίζει τα κοινά εξασφαλίζοντας τον με διαφάνεια και απλότητα τον έλεγχο της διαχείρισης τους.

Ηγέτη που θα τολμήσει να προτείνει και να δημιουργήσει χρειάζεται σήμερα η χώρα, όχι μάνατζερ που απλά θα διαχειριστεί τα λογιστικά της βιβλία «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος...»