10.3.10

Σε ποιο κόμμα ανήκεις... (μέρος β...)Το σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλο εύγλωττο, τόσο ως εικόνα (μια ουρά μπροστά από έναν τυπικό γραφειοκράτη θυρωρό, εργαζόμενο υπό τον πράσινο ήλιο...), όσο και ως κείμενο («Έχω πάρει κάτι οικονομικά μέτρα...», «Όνομα;...», «Παπανδρέου!...», «Γιος του Αντρέα είσαι;...», «Μάλιστα!...», «Ανέβα στο πρωτόκολλο, βρες τον Σκανδαλίδη και πες του ότι είσαι γνωστός του Παπουτσή για να μην κάτσεις πάλι στην ουρά!...», «Φχαριστώ!...», «Αλίμονο!...»).

Όχι δεν αγάπησα ξαφνικά τον ΓΑΠ, ούτε πρόκειται να τον αγαπήσω. Σίγουρα δικαιούται αναγνώρισης το γεγονός ότι έστω και την ύστατη ώρα τρέχει και προσπαθεί να απαλύνει τις συνέπειες της αβελτηρίας του (πέραν της προσπάθειας του να επανορθώσει τα εγκληματικά λάθη γενεών «συντρόφων» του), από την άλλη όμως θα ήταν καλύτερα να είχε το θάρρος να παραδεχθεί σφάλματα, να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να μην αναζητεί -εκ του ασφαλούς- scapegoats στην εντός και εκτός αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την μεγάλη υπόγεια σύγκρουση στην ελληνική κοινωνία μεταξύ του κομματικού γίγνεσθαι και των αναδυόμενων δυνάμεων της προόδου και της ανάπτυξης. Σύγκρουση η οποία αναδύεται στιγμιαία στην επικοινωνιακή επιφάνεια από ρωγμές στο κέλυφος της αδιαφάνειας για να ξαναβυθιστεί στις υπόγειες συγκρούσεις της επιβίωσης συμφερόντων, συντεχνιών και μικρόκοσμων διαφθοράς.

Έτσι, μια εβδομάδα μόλις μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων, μία μία οι «ισχυρές» συντεχνίες του δημοσίου ανακτούν τη θέση και εξουσία τους. Η αρχή έγινε σιωπηλά με την εξαίρεση από τα οικονομικά μέτρα των υπαλλήλων της Βουλής για τους οποίους θα αποφασίσει ο Πετσάλνικος ο «Γερμανοφάγος», ακολούθησαν οι «δημόσιοι τυπογράφοι» υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου, που κάτι δικαιούνταν λέει και δεν τους το είχαν δώσει κλπ. κλπ.,

Έπονται οι προύχοντες της ΟΣΠΑ, οκτώ μέρες τώρα έχουν καταλάβει την Πανεπιστημίου διεκδικώντας ότι προβλέπει ισχύων νόμος για αυτούς, το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ούτε να εφαρμόσει τον νόμο ούτε να τον καταργήσει και η «Αθήνα διαμαντόπετρα της γης το δαχτυλίδι» θυμίζει γύφτικο τσαντήρι στο πιο κεντρικό της σημείο. Πάμε στοίχημα ότι κάτι θα κερδίσουν τελικά;; Διάβαζα σήμερα στον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ τα παρακάτω:
Για όσους με ρωτούν (και δεν είναι λίγοι), εξηγώ ότι η συνεχιζόμενη (και πρωτοφανής στα χρονικά) κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και η διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Πανεπιστημίου εξελίσσεται σε κυβερνητική φαρσοκωμωδία.

Μου λένε ότι οι κκ. Δ. Ρέππας και Α. Λοβέρδος υπέγραψαν προ εβδομάδων (έπειτα από σχετική απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής) την εφαρμογή του νόμου της ΝΔ για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στην πρώην Ολυμπιακή. Αλλά την τελευταία στιγμή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης δεν την υπέγραψε διότι εν τω μεταξύ η παραπάνω κυβερνητική απόφαση- εν μέσω πιστωτικής ασφυξίας και πακέτου σκληρών μέτρων- ακυρώθηκε.

Ουδείς όμως ανέλαβε την ευθύνη της ακύρωσης, ενώ οι κκ. Ρέππας και Λοβέρδος δεν αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία (ως αρμόδιοι υπουργοί) να αρχίσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους αφού η κυβέρνηση δεν τους το ζήτησε. Έτσι εξηγείται γιατί παραμένει υπό κατάληψη το «λάθος υπουργείο» , αλλά δεν εξηγείται ποιος είναι η «κυβέρνηση», αν όχι οι αρμόδιοι υπουργοί!

Και έβαλα το μυαλό μου να δουλέψει και να το συνδυάσει με το αμαρτωλό παρελθόν της ΟΣΠΑ και των συνδικάτων εν γένει της κρατικής Ολυμπιακής της δεκαετίας του '90, με τις άχρηστες προσλήψεις μέσω ειδικού «κλαδικού» σημειώματος και τα δεκάδες προνόμια και αποζημιώσεις των οποίων έχουν τύχει όλα αυτά τα χρόνια, αναλογιζόμενος ότι ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι που π.χ. επέλεξαν κάποτε να εργαστούν σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες και όταν αυτές έπεσαν έξω ή έκλεισαν τις εν Ελλάδι δραστηριότητες τους οι καλοί σοσιαλ-πατερούληδες τους έκαναν εν μία νυκτί δημόσιους υπάλληλους - ψηφοφόρους και διάφορες άλλες κατηγορίες πολλάκις ως σήμερα ευνοηθέντων. Και εκεί, deja vue, είδα ξανά τη σκληρή επίθεση Παπουτσή στον (μη υπογράψαντα) Σαχινίδη. Για να του θυμίσει σε ποιο κόμμα ανήκει...

Πάμε στοίχημα ότι κάτι θα κερδίσουν κι αυτοί;;