20.2.10

Φαρσοκωμωδία ή απλώς ...κωμωδία;;


Διαβάστε δύο ιστορίες που πέρασαν στα ψιλά της ειδησεογραφίας τις προηγούμενες μέρες.
Από την αξιοκρατία στην κωμωδία...
Η στελέχωση του κράτους από το ΠαΣοΚ ξεκίνησε ως ιστορική άσκηση αξιοκρατίας και βρίσκεται πλέον πολύ βαθιά στην επικράτεια της κωμωδίας. Χθες στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής εμφανίστηκε ο κ. Π. Μαυροκέφαλος, ο οποίος, όπως μου λένε, δεν έχει εργαστεί από το 2004 (έχει κέφι για δουλειά μόνο με το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση). Το κέφι επανήλθε και ο κ. Μαυροκέφαλος επελέγη ως επικεφαλής του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Δεν θα σταθώ στην κακή ομιλία του υποψηφίου. Θα σταθώ σε αυτά που είπε. Και τι είπε; Οτι μεταξύ άλλων έχει γράψει ένα παμπάλαιο βιβλίο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της Κίνας. «Στα ελληνικά ή στα κινεζικά;» τον ρώτησε με εμφανή ειρωνεία ο κ. Φ. Πετσάλνικος.

Μου λένε ακόμη ότι ο κ. Απ. Κακλαμάνης ήταν όλο νεύρα με την επιλογή και δεν μάσησε τα λόγια του. «Εχω επιφυλάξεις αλλά, αφού τον θέλει η κυβέρνηση, γιατί να πω όχι;» λέγεται ότι είπε.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Στην ΕΡΤ τα golden boys ποτέ δεν... πεθαίνουν
Ούτε στη Βουλή αποκάλυψε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος το ύψος των αποδοχών που θα έχει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γ. Γαμπρίτσιος, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε, κυρίως από στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, για να τηρηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι θα ισχύσουν για όλους οι ίδιοι περιορισμοί και ότι δεν θα υπάρξουν ξανά golden boys στο ραδιομέγαρο.

Η δέσμευση που ανέλαβε ο υπουργός ότι το σύνολο των αμοιβών που θα καταβάλει η ΕΡΤ τόσο στον κ. Γαμπρίτσιο όσο και στον κ. Αθ. Παπαγεωργίου, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της εταιρείας μόλις τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τον διαχωρισμό των δύο θέσεων, δεν θα ξεπερνά τις αμοιβές του προκατόχου του κ. Χ. Παναγόπουλου (σ.σ.: 347.000 ευρώ ετήσιως) δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.

«Να συμπεράνω ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ μηνιαίως;» ρώτησε ο κ. Πετσάλνικος. «Δεν μπορώ να σας το πω γιατί μου δημιουργείται πρόβλημα διαπραγματευτικών χειρισμών» ήταν η απάντηση του κ. Γερουλάνου. Ο Πρόεδρος της Βουλής όμως επανήλθε επικαλούμενος τη «ρητή αναφορά του Πρωθυπουργού» για οροφή ανώτατης αμοιβής σε όλο το Δημόσιο το ποσό των 10.000 ευρώ. «Αυτό που ήδη κάναμε στην ΕΡΤ είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφήστε με να διαπραγματευθώ» επέμεινε ο κ. Γερουλάνος...

Ο ίδιος ο κ. Γαμπρίτσιος είχε νωρίτερα υποσχεθεί συμβολή της ΕΡΤ στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης μιλώντας για «μείωση αμοιβών όλων των στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης που βρίσκονται μπροστά και πίσω από τις κάμερες», ενώ προς το τέλος- πληροφορηθείς, προφανώς, για τις σχετικές αναρτήσεις που είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε ιστοσελίδες- εξέφρασε έκπληξη για τη διάσταση που έλαβε το ζήτημα των αποδοχών του.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Στην πρώτη ιστορία, το dessous είναι ότι η ΔΕΣΦΑ καλείται να εφαρμόσει στην πράξη την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τους κανόνες ανταγωνισμού εξυπηρετώντας στις εγκαταστάσεις της και ιδιωτικά φορτία φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τη σχετική νομολογία της Ε.Ε., να θυμίσουμε δε το πρόβλημα που προέκυψε τον Δεκέμβριο όταν ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. συνεπικουρούμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και με αιχμή του δόρατος τους συνδικαλιστές της εταιρείας ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο και έδωσε τον «υπέρ πάντων αγώνα» για να παραταθεί η ζωή ενός ακόμα κρατικού μονοπωλίου.

Στην δεύτερη περίπτωση, το θέμα είναι πιο απλό. Η σπάταλη κρατική ΕΡΤ που πρέπει πλέον να διοικηθεί... Ο δικός μας υποψήφιος που θέλει μεν την καρέκλα αλλά όχι και να αποκτήσει «χωρίς κέρδος κέρατα» κάτι που πρέπει να πράξουμε αλλά δεν πρέπει να το πούμε και ανοικτά ... Και οι συνδικαλιστές με τα κεκτημένα τους που δεν θέλουν να διαταραχθεί η ραστώνη τους και ο αποφασιστικός τους ρόλος για τα δρώμενα εντός του ευαγούς ιδρύματος της Αγίας Παρασκευής...

Καλημέρα σας...