18.2.10

Προστασία του πολίτη και παράπλευρες απώλειες...«...παταγώδης αποτυχία της Αστυνομίας !!»
«Δεν είμαι αστυνομικός !! Δεν ξέρω αν είστε εσείς, αν έχετε αυτές τις ιδιότητες...»
«Μπορώ να σας πως δέκα λόγους για την παταγώδη αποτυχία...»
«Δεν μπορούμε να κάνουμε την Αστυνομία σάκο του μποξ. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την ορολογία και αυτή την κριτική»
«Είναι εκτός κριτικής, δηλαδή η Αστυνομία;»
«Όχι, αλλά τους ζητάτε να είναι τέλειοι...»
«Μα εδώ ο απλός πολίτης δεν μπορεί να πάει με ασφάλεια ούτε στο φούρνο της γειτονιάς του...»
«Εσείς, ο προοδευτικός και συνήθως ψύχραιμος, θέτετε το θέμα υπερβολικά !!»

Ο διάλογος -σε «χαλαρή» μεταφορά δική μου- από δελτίο ειδήσεων του Mega μεταξύ των κ.κ. Όλγας Τρέμη, Παύλου Τσίμα και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όχι κάποτε, τότε... Τώρα, χθες προχθές, λίγο μετά που αδίστακτοι εγκληματίες και διστακτικοί αστυνομικοί μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης μια γειτονιά στον Βύρωνα, με 150 σφαίρες ξοδεμένες, μερικές χειροβομβίδες χαλασμένες, έναν περαστικό νεκρό, μερικούς εμπλεκόμενους τραυματίες και μια κοινωνία ολόκληρη να παρακολουθεί απορημένη, φοβισμένη, αγανακτισμένη, συγχυσμένη...

Λίγο με ενδιαφέρει αν οι εγκληματίες είναι Έλληνες ή αλλοδαποί, αν οι αστυνομικοί είχαν προφορικές ή γραπτές εντολές, εάν αυτοί που σχεδίασαν την επιχείρηση ήθελαν να ξεπλύνουν την ντροπή του «ξεβρακώματος», να επανορθώσουν την τρωθείσα αξιοπιστία τους στα μάτια του κόσμου.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε την Αστυνομία σάκο του μποξ. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την ορολογία και αυτή την κριτική»
«Είναι εκτός κριτικής, δηλαδή η Αστυνομία;»
«Όχι, αλλά τους ζητάτε να είναι τέλειοι...»

Ποσώς με ενδιαφέρει τελικά εάν η εκπαίδευση είναι ελλιπής, εάν η επάνδρωση καθυστέρησε, εάν οι δικαστικές άδειες είναι επιτυχημένο μέτρο ανθρωπισμού, αν το δικαστικό σύστημα λειτουργεί και με τι κριτήρια, αν τα σύνορα μας είναι τρύπια και ποιος τα τρύπησε και πότε... Ή καλύτερα, όλα αυτά θα με ενδιαφέρουν ΜΕΤΑ, σε δεύτερο χρόνο…

Σήμερα με ενδιαφέρει τελικά η πραγματικότητα που λέει ότι ένας 25χρονος πολίτης δεν επέστρεψε ποτέ από τη δουλειά του σε μια γειτονιά της Αθήνας, με απασχολεί ότι η εγκληματικότητα αυξάνει μαζί με το θράσος των εγκληματιών, την ίδια ώρα που η έννομη τάξη υποχωρεί καθημερινά εναρμονιζόμενη με το ηθικό των εντεταλμένων ένστολων οργάνων της, με ανησυχεί ότι οι σφαίρες θα αντηχούν για μέρες μέσα από την έωλη ρητορική του υπεύθυνου υπουργού για την ...«προστασία του πολίτη».

Αυτού που ζητούσε παραιτήσεις για ψύλλου πήδημα
(τις περισσότερες φορές, μερικές φορές δικαιολογημένα) όταν η Αστυνομία επί ΝΔ είχε τα ίδια «στραβά» αποτελέσματα, χαϊδεύοντας τα αυτιά του άφρονος, δήθεν προοδευτικού, αριστερου πελατολογίου του...

Αυτού που απαξίωσε κάθε έννοια Αστυνομίας με την επιστροφή του στο Υπουργείο γιατί κάποιοι ...δεν ήξεραν τον Παπαχρήστο (μη χέσω και μυρίσει...) και έσπευσε να παράσχει άσυλο και ατιμωρησία ακόμα και σε μαχαιροβγάλτες αρκεί να είχε την μαρτυρία τους (που δεν την είχε τελικά...) κατά των αστυνομικών που τόσο αφειδώς απειλούσε με «αποκεφαλισμούς» στην παραμικρή στραβή...

Αυτού που ως σήμερα έχει να παρουσιάσει ατελείωτες υπηρεσιακές μετακινήσεις και «τακτοποιήσεις» ως μοναδικό έργο αναδιοργάνωσης της ΕΛΑΣ, πέραν βέβαια της -μοναδικής έμπνευσης- κατάργησης της σκοπιάς...

Αυτού που τώρα περιμένει τις έρευνες και απαιτεί ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί με άδειες τσέπες και μηδέν ηθικό να θυσιαστούν (και βιολογικά και ηθικά), δεχόμενοι να γίνουν πιόνια στα παιχνίδια εξουσίας που στήνει ως σύγχρονος Βοναπάρτης !!

«Εσείς, ο προοδευτικός και συνήθως ψύχραιμος, θέτετε το θέμα υπερβολικά !!», ρωτήσατε τον δημοσιογράφο κε Χρυσοχοΐδη, εσείς που ποτέ δεν υπερβάλλετε, εσείς που δείχνετε παραδειγματική ηρεμία σε κάθε περίπτωση, που είστε το πρότυπο του ηγέτη, που εμψυχώνετε, που παραδειγματίζετε, που παρακινείτε... εντάξει, υπερβάλλω λίγο αλλά είμαι σίγουρος ότι σας αρέσει !! (δεν σας αποκαλούν τυχαία Βοναπάρτη...)

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ίσως η πλειοψηφία των αστυνομικών μας να μην είναι ούτε οι βάρβαροι που μετά βδελυγμίας απορρίπτει το πότε αυθάδες πότε έντρομο βλέμμα σας ούτε οι «ευνούχοι-μειωμένης-νοητικής-ικανότητας-αμερικανάκια-βοηθοί-σερίφη» που η συμπεριφορά σας επιζητεί;;


Σε τελική ανάλυση, αυτό που ζητάει σήμερα ο απλός πολίτης είναι το να γίνει η Αστυνομία μάχιμη και να μην κάνει γκάφες τύπου επιθεωρητή Κλουζώ, να είναι επιχειρησιακά δυνατή και να είναι σε θέση να πιάσει τους σκληρούς εγκληματίες χωρίς η κοινωνία να θρηνεί «παράπλευρες απώλειες» σε 15χρονους και 25χρονους.

Κανείς δεν πιστεύει φυσικά ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι άγγελοι. Καμιά κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα (ούτε εσείς οι πολιτικοί...) δεν μπορεί να το καυχηθεί αυτό για όλα τα μέλη της. Και κλέφτες θα υπάρχουν ανάμεσά τους και τζάμπα μαγκες και ψευτοτσαμπουκάδες. Και φυσικά κανείς μας δεν μπορεί να ανεχθεί ξυλοδαρμούς και βασανισμούς πολιτών, είτε Ελλήνων είτε αλλοδαπών.

Άλλο όμως η λογική κ. Χρυσοχοΐδη και άλλο η επικοινωνιακή εκστρατεία που έχετε εξαπολύσει επί δικαίων και αδίκων εδώ και πέντε μήνες, «μηδενική ανοχή της αστυνομικής αυθαιρεσίας» δε σημαίνει πλήρη υποταγή και απαξίωση της Αστυνομίας, δε σημαίνει ραδιοτηλεοπτικές αποτάξεις με υποψίες και μόνο και αυτές προερχόμενες από επ' αυτοφώρω συλληφθέντες εγκληματίες (όπως ο -φυγάς πλέον- Χιλιανός «προστατευόμενος» του γραφείου σας).

Γιατί η προσπάθεια σας να μας πείσετε ότι δεν φταίτε ως πολιτική ηγεσία, αλλά φταίνε η ανεπαρκής αστυνομική εκπαίδευση και η έλλειψη επαγγελματισμού έχει μία σημαντική «παράπλευρη απώλεια»: την πρωτοφανή έλλειψη ηθικού που προκαλείτε στους υφισταμένους σας αστυνομικούς.

Οι οποίοι πλέον, μπροστά στους εγκληματίες, διστάζουν να ενεργήσουν αποφασιστικά, αποφεύγουν να πάρουν πρωτοβουλία, προτιμούν να καλύπτονται πίσω από διαταγές που δεν έχουν ή που ζητούν να λάβουν με τον επισημότερο δυνατό τρόπο, φοβούμενοι μην «μπλέξουν». Αυτοαφοπλίζονται ουσιαστικά μπροστά στην απειλή των πρωτοσέλιδων και της καταγγελίας που με λίγη δόση λαϊκισμού θα διακόψει την καριέρα τους, θα καταστρέψει τη ζωή τους.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, κ. Χρυσοχοϊδη και δεν είναι παραμύθι. Όταν ο αστυνομικός είναι έτοιμος να επέμβει για να προστατέψει τον πολίτη και να επιβάλλει τον νόμο και αντί να σκέφτεται πως θα ενεργήσει αποτελεσματικότερα, προβληματίζεται πως δεν θα την …πατήσει και δεν θα βρεθεί κατηγορούμενος, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί... Είτε το θέλετε είτε όχι...

Και μαζί του έχετε χαθεί και εσείς... Είτε το θέλετε επίσης είτε όχι... Τουλάχιστον, επιτρέψτε μας να μην χαθούμε και εμείς, ως μία ακόμα παράπλευρη απώλεια... Γιατί, όχι, δεν το θέλουμε !!!