29.1.10

Το e-government σε όλο του το μεγαλείο...


Έγραφε χθες (28.01.2010) ο «Φαληρεύς» Στέφανος Κασιματης στη μόνιμη στήλη του στη δεύτερη σελίδα της Καθημερινής
Mind the GAP: Προσοχή στο κενό

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε στον πρωθυπουργό μας, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, την ανάγκη να μη χαθεί περισσότερος χρόνος και να ληφθούν αμέσως σοβαρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Ξέρετε ποιο είναι το αστείο; Οτι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος του εδήλωσε «έτοιμος να αναλάβει δράση». Και μετά, και μετά; Ε, μετά έφυγε για το Νταβός...

Από σήμερα ως τις 15 του επομένου μηνός έχουμε 19 ημέρες. Σήμερα και αύριο (28 και 29 Ιανουαρίου) ο Γιώργος είναι στο Νταβός. Από τις 3 ως τις 8 Φεβρουαρίου επισκέπτεται την Ινδία. Ακολουθεί, 9 με 10 Φεβρουαρίου, η επίσκεψή του στο Παρίσι και από εκεί στις 11 Φεβρουαρίου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες. Στις 15 φεύγει και πάλι για τη Μόσχα. Τι σημαίνει αυτό; Για να μην κουράζεστε με τους υπολογισμούς, τους έκανα εγώ. Από τις 19 ημέρες μέχρι το μέσον του επομένου μηνός, ο Γιώργος θα βρίσκεται στην Αθήνα τις 7. Δηλαδή, 30 και 31 Ιανουαρίου, 1, 2, 12, 13 και 14 Φεβρουαρίου. Τι κι αν η μία στις δύο επιχειρήσεις σωρεύει ζημίες εξαιτίας των αγροτικών μπλόκων; Τι κι αν εφοριακοί και τελωνειακοί βάζουν μπροστά τον δικό τους εκβιασμό και επισπεύδουν τις απεργίες τους; Ο Γιώργος προτιμά να ασχολείται με τη διεθνή διπλωματία - όταν δεν γυμνάζεται. Αυτό μπορεί, αυτό κάνει.

Πολύ φοβάμαι ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ ή GAP) ουσιαστικά δεν διαφέρει από τον ένδοξο προκάτοχό του στην πρωθυπουργία. Όπως και εκείνος έτσι και αυτός, αντί να καταβάλλει προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προβλήματος, προσπαθεί απλώς να φέρει το πρόβλημα στα μέτρα των δυνατοτήτων και των προτιμήσεών του. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους είναι, βέβαια, ότι ο πρώτος μπορούσε, αλλά δεν ήθελε επειδή βαριόταν, ενώ ο δεύτερος θέλει, αλλά δεν μπορεί. Γι’ αυτό κάθε μέρα που χρησιμοποιώ το μετρό, κοιτάζω με δέος εκείνη την επιγραφή που προειδοποιεί τους επιβάτες για το κενό ανάμεσα στο βαγόνι και την αποβάθρα: Mind the gap. Στο μυαλό μου αποκτά την τρομερή σημασία πολιτικού μηνύματος: Mind the GAP. Προσοχή στο κενό. Το κενό εξουσίας...


Το διάβασα και εν αρχήν ...κόλωσα !! «Λες να την πατήσαμε;;», αναρωτήθηκα από μέσα μου. Ομολογώ ότι τα χρειάστηκα, τέτοια περίοδο να κάνουν πάρτυ οι «κερδοσκόποι» φίλοι του άλλου Γιώργου και τούτος εδώ, το αφεντικό του μαγαζιού, να «λείπει ταξίδι για δουλειές;;;», να μας κάνει κουμάντο ο Πάγκαλος με τον Παμπούκη;; Έλεος...!!!

Μετά όμως έκατσα και σκέφτηκα πιο ψύχραιμα. «Ρε συ», είπα, «ο Γιώργος είναι η επιτομή της τεχνολογίας, η μετενσάρκωση του e-government, δεν μπορεί, κάπως θα το έχει αντιμετωπίσει...».

Και τότε, αναλαμπή της σκέψης και του νου, τον είδα μπροστά μου, τον Γιώργο τον Νεφεληγερέτη και Κομπιουτερ -ηγερέτη (αφού όλο σε ένα αεροπλάνο και με ένα κομπιούτερ στο χέρι είναι...), τον είδα να με κοιτά μειλίχια, να μου γνέφει με το χέρι, όπως τότε στην Κοπεγχάγη, και κατάλαβα... Ο Γιώργος είναι εδώ !! Εκ του μακρόθεν, αλλά είναι εδώ !! Μας κυβερνά από όπου βρίσκεται, το έχει ρυθμίσει έτσι εξάλλου !!

Και τότε κατάλαβα τα πάντα...

Κατάλαβα ας πούμε την επιμονή του Ραγκούση να δημοσιεύει όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις στο διαδίκτυο, τις βλέπει ο Γιώργος πάνω από το Όσλο (λέμε τώρα), όσες πατήσει accept μένουν και ισχύουν, αυτές που πατάει reject τις τρώει ο ...Πανάρετος. Κι άμα δε σου αρέσει, σε καλεί και σου ...παρακάθεται ο Πάγκαλος (βόηθα Θεέ μου...).

Κατάλαβα π.χ. τον νεωτερισμό των live υπουργικών συμβουλίων, άμα λείπει ο Γιώργος και πήζουν τα γάλατα, μαζεύει την «παιδική χαρά» ο Πάγκαλος και ανάβει την οθόνη του video conference, όπως στις κατασκοπικές ταινίες. Θα μου πείτε τώρα «μα εμείς τους βλέπουμε όλους μαζί....» και θα σας απαντήσω ευθύς και παρευθύς με ερώτηση «ξέρετε κυρία μου πόσο έχουν βελτιωθεί οι σύγχρονες τεχνολογίες σήμερα, ειδικά στον τομέα του video editing και της εικονικής πραγματικότητας;;»

Τα κατάλαβα όλα... και ησύχασα... γιατί ακόμα κι αν χαλάσει το κομπιούτερ του Γιώργου θα ζητήσει χάρη από τον Αλμούνια να του δανείσει λίγο το δικό του να δει τα mail του... Ε, κι αν αυτός δεν δεχθεί, έχει και internet καφέ στη γύρα, σιγά μη καταλάβει κανείς ότι αυτός ο καλός κύριος δίπλα του είναι πρωθυπουργός και πήρε μάρκες για να κυβερνήσει για μια - δυό ώρες...

Καλά απάντησε λοιπόν ο Γιώργος, το έχει μετρήσει το πράγμα, για σκεφτείτε πόσοι από μας έχουν πετύχει να δουλεύουν κάνοντας το χόμπυ τους... Το e-government σε όλο του το μεγαλείο... Αν δεν είχαμε κι αυτές τις προδιαγραφές ασφαλείας και μπορούσε να πάρει και το ποδήλατο μαζί θα ήταν η απόλυτη επιτυχία...