19.1.10

Εμείς οι βλάχοι ό,τι λάχει...


«Να 'ρθεί εδώ η υπουργός, όχι να πάμε στο υπουργείο να μας κεράσει πορτοκαλάδα, να 'ρθει εδώ να την κεράσουμε τσιπουράκι και κρασάκι και μεζεδάκια...». Είναι η πρόσκληση που απηύθυνε σήμερα ένας ιθαγενής φύλαρχος κάποιου μπλόκου στη Θεσσαλία από τηλεοράσεως προς την κα Μπατζελή, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Λες και το ζήτημα είναι τι ποτό θα αναλωθεί στη συνάντηση και αν θα συνοδεύεται με μεζέ. Κατά τα λοιπά, η καραμέλα «να μας δώσει ένα δις και θα φύγουμε από τα μπλόκα». Όχι ένα δις, ένα δις @ρχίδι@ θα πάρουν με τον γελοίο τρόπο που τα διεκδικούν.

Αλλά τι λέω, είναι προφανές ότι ο Ιανουάριος έχει προστεθεί πλέον επισήμως στο εορταστικό καλεντάρι της υπαίθρου χώρας. Ιανουάριο συνδυάζουμε τις Αλκυονίδες Μέρες παρα...τρακτερίως με τσιπουράκια και κοψίδια στην ύπαιθρο χώρα (κατά προτίμηση επί των Εθνικών οδών για να μη λασπώσει η γαλότσα), Φεβρουάριο-Μάρτιο νηστεύουμε και καρναβαλιζόμεθα ενθυμούμενοι ήθη και έθιμα ...μπαρουτοκαπνισμένα από την περίοδο της οθωμανικής κατοχής, Μάρτιο - Απρίλιο βροντο...πασχαλίζουμε, Αύγουστο-Σεπτέμβριο κλαρινο...πανηγυρεύουμε «παντριμέν' κι οι δυό», a, όλα κι όλα, τους υπόλοιπους μήνες δουλεύουμε, δηλαδή δουλεύει η γη για μας...Το προφανές, ότι οι Έλληνες αγρότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σκληρή πραγματικότητα του επαγγέλματός τους, αυτή που τόσα χρόνια οι κυβερνώντες ειδικά του πρώϊμου και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ ψηφοθηρικά τους έκρυβαν, μια πραγματικότητα που συνοψίζεται στο πρωτοχριστιανικό «ο μη εργαζόμενος μη εστιέτω», ουδείς το συζητά. Και γιατί να το συζητήσει άλλωστε;; Τόσα χρόνια το χρήμα έρεε άφθονο, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς έλεγχο, χωρίς πρόβλεψη αποτελέσματος, χωρίς αποτέλεσμα...

Νέες ανθεκτικές ποικιλίες σπόρων, βιολογική λίπανση και εγγειοβελτίωση χωραφιών, σύγχρονα συστήματα άρδευσης για μειωμένη κατανάλωση νερού, χρήση σύγχρονων και φιλικών στο περιβάλλον φαρμάκων, παραγωγή και διάθεση καρπών χωρίς ελαττώματα, κοστολόγηση παραγωγής, τυποποίηση, συσκευασία, ζύγιση και σήμανση, λειτουργία τοπικών συνεταιρισμών σύμφωνων με τα σύγχρονα εταιρικά πρότυπα με δομές, προϋπολογισμούς και απολογισμούς, δημιουργία εταιρικής ταυτότητας και εμπορικού σήματος για προϊόντα συγκεκριμένων προδιαγραφών και συγκεκριμένων περιοχών, μάρκετινγκ αγροτικού προϊόντος, διαμόρφωση τιμής πώλησης και εμπορικής πολιτικής, σύγχρονα συστήματα διανομής, σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι, εναλλακτικές χρήσεις με ανάπτυξη τοπικών βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και παραγώγων, όλα αυτά είναι άγνωστες λέξεις για την πλειοψηφία των «διεκδικούντων το ένα δις» τρις ημερησίως σε ζωντανή σύνδεση πρωί-μεσημέρι-βράδυ στα δελτία ειδήσεων της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δρόμος για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας είναι πλέον μονόδρομος και με απαιτήσεις υψηλής ταχύτητας: χρειαζόμαστε καλύτερους αγρότες, επαγγελματίες αγρότες, μορφωμένους αγρότες, αγρότες που θα δουλεύουν και οι ίδιοι μαζί με τους εργάτες τους τη γη τους !! Δε χρειαζόμαστε αγρότες του καφενείου και του μπλόκου, ούτε αγρότες της Μολδαβής λαθρομετανάστιδας πουτάνας και του Πακιστανού λαθρομετανάστη εργάτη !! Αυτές οι νοοτροπίες, μαζί με την αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους τόσα χρόνια, μας οδήγησαν εδώ που είμαστε και σε συνδυασμό με την πετρελαϊκή και την παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε.

Ούτε χρειαζόμαστε ρύθμιση και παρεμβατισμό στην αγροτική αγορά, πρέπει πρώτα και κύρια να αλλάξουμε τη νοοτροπία του αγρότη, του δουλευτή της υπαίθρου, να του δείξουμε ότι αν επικεντρωθεί και ασχοληθεί με τη γη του, με τις καλλιέργειες του, με τη δουλειά του έχει μόνο να κερδίσει, να τον βοηθήσουμε να κρατήσει και τα παιδιά του στη δουλειά αυτή αντί να προσπαθεί να τα κάνει δημόσιους υπαλλήλους με μέσο και συνδιαλλαγή με τον τοπικό βουλευτή.

Αλήθεια η βιαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη δημιουργία μονοεδρικών, συνδυασμένη με έναν Καλλικράτη δημιουργίας τοπικών και περιφερειακών αδιαφανών πολιτικών δομών, πιστεύει κανείς ότι θα απαλείψει το φαινόμενο, γιατί εγώ είμαι πεπεισμένος ότι θα το επιτείνει. Και αν δεν με πιστεύετε ας κάνουμε ένα τυχαίο ερώτημα σε μια δημόσια υπηρεσία για το πόσοι ζητούν πολυήμερη κανονική άδεια την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής για να δούμε όλη την αλήθεια για την μετατροπή των «κουραστικών» καλλιεργειών δημητριακών, κηπευτικών και άλλων στην ευρύτερη ύπαιθρο χώρα στην «ξεκούραστη» μονοκαλλιέργεια ελιάς. Μόνο που το λάδι στον τενεκέ πλέον δεν έχει αγοραστική αξία στο εξωτερικό, εκεί πλέον αγοράζουν τυποποιημένο λάδι με προδιαγραφές, ετικέττα και συγκεκριμένες προδιαγραφές που αναγράφονται σε αυτή...

Γελοιογράφησα την δημοσίευση μου αντί να την εικονογραφήσω και την γελοιογράφησα με τα «διακομματικά τρακτέρ» του σκιτσογράφου Στάθη Σταθόπουλου, για να καταδείξω αυτό που πιστεύω: ότι οι ευθύνες για το σημερινό χάος είναι σωρευτικές και έχουν προέλθει από εγκληματικά λάθη προηγουμένων κυβερνήσεων ή το φοβικό μη-έργο άλλων.

Σίγουρα το βάρος των ευθυνών για την αποδόμηση του αγροτικού τομέα βαραίνει τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη, περιόδους όπου τα αναπτυξιακά κεφάλαια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των Πλαισίων Στήριξης διοχετεύονταν αντί για την θεσμική αναδιάρθρωση και βελτίωση της γεωργίας σε επιδοτήσεις εκπαίδευσης του αγροτικού κόσμου στο μη εργάζεσθαι και το μη κοπιάζειν. Εγκληματικά λάθη που θα τα πληρώνουμε γενεές ολόκληρες...

Οι κυβερνήσεις Καραμανλη της τελευταίας πενταετίας παρέλαβαν αγροτική οικονομία σε κατάσταση πρωϊούσας σήψης, οι δικές τους ευθύνες έγκεινται στο φοβικό μη-έργο τους, στο ότι δεν συγκρούστηκαν, δεν αξιοποίησαν το πλεονέκτημα της μεγάλης νίκης του 2004 για να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων, δεν έδρασαν προληπτικά και προγραμματικά προς τη σωστή κατεύθυνση παρά μόνο έδρασαν πυροσβεστικά όταν η κατάσταση πλέον είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές και πρέπει να γίνει σαφέστερο ότι με τις μέχρι σήμερα γενικολογίες και τα ευχολόγια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά χάνουμε και πολύτιμο χρόνο. Πρέπει όλοι να καθίσουν με ρεαλισμό και σοβαρότητα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν επί της ουσίας, με πραγματική και όχι τηλεοπτική γλώσσα. Και αυτό το όλοι περιλαμβάνει και τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πρέπει να δώσει με συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση στον κόσμο την φιλελεύθερη προοπτική που δεν μπορεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ αντί να εκδίδει ανακοινώσεις ουσιαστικά υπεκφυγής όπως η σημερινή του κ. Γιώργου Κασαπίδη, βουλευτή Κοζάνης και υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, που καταλήγει «ως Νέα Δημοκρατία, στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών. Διαφωνούμε, όμως, με το κλείσιμο των δρόμων και τη λογική της πρόκλησης προβλημάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας (σχόλιο: και ποιος συμφωνεί άραγε;). Περιμένουμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για να κάνουμε παρατηρήσεις και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις για το καλό του αγροτικού κόσμου και της χώρας».

«Ήξεις αφίξεις ουκ εν
τω πολέμω θνήξεις». Το κόμμα (ως σημείο στίξης) πάει όπου θέλετε ;) Καλημέρα...