21.1.10

Ο σεβασμός στους κανόνες να είναι αμοιβαίος...


Άκουγα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στην εκπομπή του διευθυντή του σταθμού κ. Πορτοσάλτε τον πατριώτη μου «αγροτοπατέρα» Βάϊο Γκανή να υπεραμύνεται των επιλογών του να παρανομεί κλείνοντας δημόσιους δρόμους με το τρακτεροασκέρι του και περιορίζοντας βίαια και εκβιαστικά την ελευθερία κίνησης και άσκησης του οικονομικού δικαιώματος των υπολοίπων πολιτών.

Τον άκουσα λοιπόν να αναφέρεται περήφανα στην περίοδο που έζησε και σπούδασε σε ένα άλλο κράτος, να λέει «εγώ έζησα σε ένα κράτος που πλήρωνα τους φόρους μου και σεβόμουνα το κράτος στο οποίο ζούσα» και «εκεί ότι κάνεις αυτά θα πάρεις πίσω». Το κράτος αυτό βέβαια είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κι εγώ κύριε Γκανή, σήμερα ζω στην Ελλάδα, πληρώνω τους φόρους μου και σέβομαι και το κράτος στο οποίο ζω. Επιπλέον δεν έχω κανένα σύνδρομο να δείξω ότι κάποιος είμαι, ότι η απέραντη καημενοσύνη μου δικαιούται ενός χειμωνιάτικου πάρτυ στις εθνικές οδούς για να βάλω στο πουγκί μου φράγκα. Φράγκα που, είτε δικαιούμαι είτε όχι, αντιστοιχούν σε κάτι που θα έπρεπε να έχω παράξει με την εργασία μου ενώ εγώ δεν...

Είναι προφανές λοιπόν κύριε Γκανή εκ του αποτελέσματος και ως συμπέρασμα στα λεγόμενα μας ότι τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι δεν σέβεστε ούτε τη χώρα σας ούτε τους συμπολίτες σας. Κοινώς, και επί το λαϊκότερον, «μας έχετε γραμμένους στ'αρχίδια σας», εσάς το μόνο που σας νοιάζει δεν είναι ο καρπός των κόπων σας ως «επαγγελματίες της γης» αλλά οι επιδοτήσεις.

Για το λόγο αυτό και θα σας απομονώσει η κοινωνία, η οποία αν δεν εξεγείρεται σήμερα να έρθει να σας πάρει στο κυνήγι με τις μαγκούρες είναι γιατί απαξιεί να κατέβει τόσο χαμηλά, στο επίπεδο σας.

Παρεμπιπτόντως, όχι δεν στηρίζω τις κυβερνητικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ (το οποίο εσείς στηρίζετε...), σε τελική ανάλυση είναι αυτό το ίδιο ΠΑΣΟΚ (άλλαξε ο Μανωλιός... λένε στο χωριό από όπου κατάγομαι στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας) που έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό χάλι της αγροτικής μας οικονομίας, ένα χάλι που το ίδιο δημιούργησε σκορπώντας στα χρόνια της «Αλλαγής» αφειδώς και «δια πάσαν χρήσιν» τα χρήματα των κοινοτικών ενισχύσεων σε αρεστούς συνεταιρισμούς ανά την επικράτεια, χωρίς πρόβλεψη για ψηφιοποίηση και χαρακτηρισμό των αγροτικών εκτάσεων, χωρίς πρόβλεψη για την ανάπτυξη σύγχρονων γεωργικών μονάδων, χωρίς πρόβλεψη για την δημιουργία δομών τυποποίησης, ανάδειξης και προώθησης στις αγορές των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων που θα παρήγαγαν αυτές οι μονάδες.

Απλά είναι προφανές και επιβληθέν τοις πράγμασι ότι το ύστερο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου δεν μπορεί πλέον να λαϊκίσει άκοπα όπως το πρώιμο ΠΑΣΟΚ του πατέρα του, ότι πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα ρεαλιστικά και εφικτά μέτρα (ενίοτε δε και σκληρά !!) για να μπορέσουμε κάποτε να φτιάξουμε πραγματική αγροτική οικονομία. Και δεν έγινε προφανές στις 4 Οκτώβρη που «αναστήθηκε ο τόπος με τη συντριβή της Δεξιάς που τόσα κακά μάζωξε πάνω μας», ήταν προφανές και πέρυσι και πρόπερσι και ακόμα παλιότερα. Απλά δεν θέλατε να το δείτε κε Γκανή και καλυπτόσασταν πίσω από τις λαϊκιστικές κορώνες του Καρχιμακισμού «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά!!».

Έτσι σας βόλευε, έτσι βόλευε και τους πολιτικούς σας πάτρωνες, να ζείτε με ψέματα, με παραμύθια, ότι όλα πάνε καλά, ότι τίποτα δεν άλλαξε, ότι είναι απλά ένα διάλειμμα, μια δεξιά παρένθεση που θα φύγει και ξαφνικά τα λεφτά «σας» θα μπαίνουν αυτοδίκαια και χωρίς πολλά πολλά να εξηγήσετε στους λογαριασμούς σας. Και τώρα που συνειδητοποιείτε ότι δεν είναι έτσι, αντιδράτε.

Ε, μην αντιδράτε εναντίον υμών των συμπολιτών σας, γιατί κάποια στιγμή θα μας βρείτε μπροστά σας, στο τέλος τέλος δε σας κοροϊδέψαμε εμείς, ξέρετε πολύ καλά ποιοι σας κορόιδεψαν, οι πολιτικοί που ψηφίσατε και εκλέξατε στις 4 Οκτώβρη, αυτοί που προεκλογικά στις Σέρρες σας μίλαγαν και σας έταζαν «επιδοτήσεις ενός δις», που ξεσπάθωναν λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» και τώρα προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Συμπερασμα: πρέπει να το πάρετε απόφαση κύριε Γκανή (στο όνομα σας συμπεριλαμβάνω και τους λοιπούς «εξεγερμένους» συναδέλφους σας) ότι οι ημέρες των παχιών αγελάδων πέρασαν ανεπιστρεπτί εδώ και αρκετά χρόνια, ότι εξεγέρσεις για την επιδότηση δεν περνάνε πλέον. Ότι πρέπει να εργαστείτε, να φτιάξετε κάτι πραγματικά σύγχρονο και σοβαρό στον τόπο σας, στη γη σας, στα χωριά σας, να γίνετε πραγματικοί επαγγελματίες, με όραμα, σχέδιο, στρατηγική και στόχους.

Σήμερα -και το ξέρετε καλά έχοντας ζήσει στο εξωτερικό- η γεωργική φάρμα (π.χ) στη Γαλλία είναι επιχείρηση, έχει διοίκηση, έχει εργάτες, έχει οικονομικό διαχειριστή, έχει προϋπολογισμό, έχει ισολογισμό, έχει ταμείο και βιβλία εσόδων εξόδων, απασχολεί ειδικούς συνεργάτες τόσο σε θέματα παραγωγής όσο και σε θέματα ανάπτυξης, επενδύει σε εξειδικευμένο και σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής, παράγει, τυποποιεί και συσκευάζει προϊόν επώνυμο και ποιοτικό, το προωθεί με σύγχρονο μάρκετινγκ στις αγορές που επιλέγει διαμορφώνοντας την τιμή του στην αγορά με βάση το τι μπορεί η αγορά να πληρώσει και όχι με βάση το τι μας λείπει, ασφαλίζει τη γη, τα εργαλεία, την παραγωγή και επιδοτείται από κάποιο κοινό ταμείο στο οποίο συνεισφέρει ώστε να μειώσει τις συνέπειες φυσικών φαινομένων και καταστροφών και όχι για να καλύψει τη δική του ανικανότητα.

Ο σύγχρονος αγρότης δουλεύει σωστά και παραγωγικά τη γη του, προγραμματίζει, ψάχνει είδη και ποικιλίες που μπορούν να του αποφέρουν το κέρδος που θέλει, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, επικοινωνεί, συνδιαλέγεται, επιμορφώνεται, ανταλλάσσει απόψεις και εμπειρίες και εργάζεται προγραμματισμένα και συστηματικά.

Αυτός ο αγρότης θα διαμαρτυρόταν γιατί μεγάλα κομμάτια της αγροτικής επαρχίας δεν έχουν πρόσβαση σε γρήγορο internet και σύγχρονες τηλεπικοινωνίες (αντί να νοιάζεται μόνο για τη «σπασμένη» NOVΑ για να βλέπει μπάλα στο καφενείο), θα διέθετε τον Ιανουάριο (που όπως λέτε δεν έχετε δουλειά στα χωράφια...) για να επιμορφωθεί παρακολουθώντας ειδικά σεμινάρια (αντί να εντρυφεί μετά μπόλικου αλκοόλ σε καλλίπυγες υπάρξεις στα κωλάδικα και τα μπαρ της περιοχής του), θα φρόντιζε να εκπαιδεύει και να εξειδικεύει τους εργάτες που απασχολεί και να τους δημιουργεί υποδομές να είναι πραγματικά παραγωγικοί (αντί να δέχεται και να επιδοτεί το σύγχρονο δουλεμπόριο των λαθρομεταναστών που του φέρνει ο μεσάζων έμπορος για να μαζέψουν την παραγωγή), θα φερόταν ως πραγματικός επαγγελματίας.

Αυτός ο αγρότης θα είχε κάτι πραγματικό να δώσει στα παιδιά του ως κληρονομιά την επαύριο, θα τα εκπαίδευε μάλιστα ώστε να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση και δεν θα ήταν έρμαιο του περιοδεύοντος μεσάζοντα για να φτάσει η παραγωγή στην αγορά και του ντόπιου πολιτευτή για να «βρει το παιδί μια δουλειά σε γραφείο και να μη βασανίζεται...». Γιατί το παιδί του δεν θα είχε ανάγκη, θα μπορούσε να μορφωθεί και να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στην οικογενειακή αγροτική επιχείρηση ή σε κάποια άλλη συναφή επιχείρηση στον τόπο καταγωγής του. Με όλα τα ωφέλη που αυτό μπορεί να έχει και στην αποκέντρωση και την πραγματική ανάπτυξη του τόπου σας, του τόπου μας.

Τα λέω εξ' ιδίας πείρας και βιωμάτων, έχω μεγαλώσει (έστω και τα καλοκαίρια) σε ένα μικρό αγροτικό χωριό της Φθιώτιδας που κάποτε παρήγαγε εν αφθονία δημητριακά και κηπευτικά και δε μου αρέσει καθόλου που οι συνομήλικοι μου εντόπιοι ούτε μόρφωση διαθέτουν, ούτε όραμα, ούτε προοπτική, μόνο θεωρούν ανάπτυξη το να πουλήσουν τη γη των γονιών τους ως οικόπεδα για εξοχικά. Και το χειρότερο κε Γκανή δεν είναι αυτό που συμβαίνει στους φίλους μου (τέως) αγρότες του χωριού, αυτοί τουλάχιστον εξεγείρονται για την επιδότηση, πουλάνε και κανένα κτηματάκι και κουτσά στραβά τα βολεύουν, το χειρότερο είναι αυτό που οι ίδιοι προκαλούν με την αδιαφορία τους στην επόμενη γενιά, στα παιδιά τους, τα οποία πλέον στο χωριό δεν έχουν ούτε παρόν ούτε μέλλον...