2.1.10

Κ. Χατζηδάκης: Όχι μόνο ευχές για το 2010


* άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη, τέως υπ. Ανάπτυξης, στο blog του Ημερολόγιο Ιδεών

Κάθε καινούρια χρονιά, υποσυνείδητα έστω, είναι μια καινούρια αρχή. Προσωπικά, θα ήθελα στην πατρίδα μας, το 2010, να δώσουμε έμφαση σε τρία πράγματα: Στην υπεύθυνη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη διαφάνεια και σε καινοτόμα μέτρα για το περιβάλλον. Φυσικά η πρωτοβουλία ανήκει πρώτα από` όλους στην κυβέρνηση. Ωστόσο, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, ακόμα και ο απλός πολίτης με το προσωπικό του παράδειγμα.

Στην οικονομία, ο βασικός εχθρός για χρόνια είναι το δόγμα «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Δηλαδή, οι διακηρύξεις για αλλαγές, παρεμβάσεις, νοικοκύρεμα, εξυγίανση, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να πειραχθεί κανένας. Αυτό φυσικά δε γίνεται. Καθώς, λοιπόν, έχουμε βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το τελευταίο διάστημα, καλό είναι να προχωρήσουμε χωρίς δισταγμούς σε κοινωνικά δίκαια μεν, αλλά και αναγκαία μέτρα. Η αναβολή της λήψης τους επιδεινώνει το πρόβλημα και μπορεί να μας φέρει μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ας εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης.

Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα της διαφάνειας. Υπάρχουν πράγματι πολλές σκιές στο δημόσιο βίο της χώρας. Παράλληλα, υφίστανται δυο τρόποι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι σκιές. Ο ένας είναι να δείχνουμε τον αντίπαλό μας με το δάχτυλο, υπερβάλλοντας σε σχέση με τις εξεταστικές επιτροπές για διάφορα θέματα του παρελθόντος, που είναι μεν αναγκαίες, αλλά δεν είναι η πραγματική λύση στο πρόβλημα. Η άλλη είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών με διακομματική στήριξη, που θα αφορούν το πολιτικό χρήμα, τις σχέσεις ΜΜΕ και πολιτικής, τον εκλογικό νόμο, τις προμήθειες του δημοσίου. Είναι αναγκαίο για να περιοριστεί η ψιθυρολογία σε σχέση με τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οφείλουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για το περιβάλλον. Είναι αλήθεια ότι, πριν από 10 χρόνια, σχεδόν καθόλου δε συζητούσαμε γι’ αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Τώρα, μας ευαισθητοποιεί πολύ περισσότερο. Ωστόσο έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση να καλύψουμε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ευαισθητοποίηση δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται την πολιτική μας για το περιβάλλον να τη συνδυάσουμε με κίνητρα αλλά και με αντικίνητρα, τα οποία να επιβραβεύουν αυτόν που σέβεται το περιβάλλον, αλλά και κάνουν πράξη την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Σ’ αυτά θέλω να σταματήσω. Δεν είναι άλλωστε λίγα ούτε ασήμαντα, Είναι τρία βασικά θέματα που πρέπει να τα δούμε με ενότητα, σοβαρότητα και προσοχή. Οι κρίσεις αποτελούν, πολλές φορές, ευκαιρία για ριζικές λύσεις στα προβλήματα. Ας ελπίσουμε ότι την αντιμετώπιση της κρίσης που αυτή την ώρα διέρχεται η Ελλάδα, δεν θα την εξαντλήσουμε σε ανούσιες διαπιστώσεις που δε θα συνοδεύονται από πραγματικά ριζικές λύσεις.