20.12.09

Οι αγορές και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί...


*δημοσίευση του Κωστή Χατζηδάκη, τέως υπουργού Ανάπτυξης, από το blog του Ημερολόγιο Ιδεών

Όταν ήμουν φοιτητής στη νομική, ένα από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στον τοίχο έλεγε «εκτός από το σοσιαλισμό υπάρχει και η μοναξιά». Αντίστοιχα σήμερα, σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την οικονομία θα μπορούσε να πει κανείς ότι «εκτός από τις καλές προθέσεις υπάρχει και η αδήριτη πραγματικότητα». Κάθε μέρα κρινόμαστε και κριτής μας είναι οι αγορές που δεν ξεγελιούνται από επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για την κρίση τα spreads αυξήθηκαν επιπλέον κατά 50 μονάδες. Ο οίκος Fitch και η Standard & Poor’s προχώρησαν σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε με ξεπερασμένες οικονομικές θεωρίες και επικοινωνιακούς χειρισμούς να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

Πρέπει να ακολουθήσουμε τρεις πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις: πόλεμο στην σπατάλη, πάταξη της φοροδιαφυγής, διαρθρωτικές αλλαγές. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και για τους τρεις αυτούς τομείς ήταν γενικόλογα και ανεπαρκή και δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της
κατάστασης.

Για τον περιορισμό της σπατάλης π.χ. μίλησε για το κλείσιμο των γραφείων τουρισμού στο εξωτερικό και την ενσωμάτωση των γραφείων τύπου στις πρεσβείες, ενώ δεν υπήρξε καμιά αναφορά στον ΟΣΕ, στη μεγαλύτερη ίσως πληγή του ελληνικού κράτους, που κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο πάνω από 2 εκ. ευρώ την ημέρα. Εμείς είχαμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης που δέχθηκε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε χωρίς την κατάθεση εναλλακτικού σχεδίου.

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές, από την άλλη μετά την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής ήταν σε εξέλιξη η προσπάθεια για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ καθώς και η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΛΑΡΚΟ. Αντ’ αυτού, αφού σταμάτησαν αυτές οι προσπάθειες, ο σημερινός
πρωθυπουργός μίλησε αόριστα για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις χωρίς τίποτα χειροπιαστό.

Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να σπαταλήσει άσκοπα όλο το απόθεμα εμπιστοσύνης που εξ ορισμού έχει κάθε νέα κυβέρνηση. Πρέπει, πριν είναι πολύ αργά, να αντιληφθεί ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι πολιτική ουσία και όχι πολιτική επικοινωνία.

ΤΟ ΑΤΟΜΟ σχολιάζει: αντί άλλου σχολίου, επέλεξα να εικονογραφήσω τη δημοσίευση του Κωστή με την ρήση «το μυαλό είναι σαν τα αλεξίπτωτο, για να λειτουργήσει πρέπει να ΑΝΟΙΞΕΙ», ιδανικό τίτλο του κειμένου κατά τη γνώμη μου και παραίνεση προς τους σημερινούς κυβερνήτες.