15.11.09

Σκέψεις για ένα κόμμα αρχών και αξιών...


Τι κόμμα θέλουμε: η άποψή μου για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα με φιλελεύθερη ιδεολογία.

Ένα κόμμα με σαφή φιλελεύθερο ιδεολογικό προσδιορισμό ενταγμένο στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Ένα κόμμα που η ιδεολογία και οι αξίες του αποτελούν πυξίδα παραγωγής προτάσεων για την επίλυση των πραγματικών κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, πυξίδα ήθους και ύφους του τρόπου που απευθύνεται στους πολίτες αλλά και που τους ζητά να συμμετέχουν στη λειτουργία του.

Ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση που μιλάει καθαρά και με σαφήνεια. Που ασκεί υπεύθυνο θεσμικό ρόλο και όταν είναι στην κυβέρνηση και όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Που παράγει πολιτική κάθε μέρα, στα όργανά του, στο κοινοβούλιο, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους χώρους μόρφωσης, στους χώρους εργασίας και όχι μόνο εφήμερα λίγο πριν κάθε είδους εκλογικές διαδικασίες. Που συμμετέχει ενεργά και πρωτοπόρα στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, συνθετικά και δημιουργικά.

Ένα κόμμα με σχέδιο για μία κυρίαρχη σύγχρονη Ελλάδα που σέβεται την εθνική κληρονομιά στην εξωτερική πολιτική της αλλά δίχως να είναι φοβικό, διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της στις ενωμένες ευρωπαϊκές πολιτείες που γεννιούνται μέσα από την Ε.Ε. του σήμερα. Με σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής που εντάσσει στον κοινωνικό ιστό εκείνους που επιθυμούν να ζήσουν και να συνεισφέρουν στον τόπο μας αλλά δεν παρασύρεται σε μετατροπή της χώρας σε άκριτο υποδοχέα του σύγχρονου δουλεμπορίου λαθρομεταναστών.


Ένα κόμμα που εμπνευσμένο από την διεθνώς κυρίαρχη ιδεολογία του έχει μακρόπνοο σχέδιο με μελετημένα βήματα που διασφαλίζουν σταθερότητα εξελίξεων και πορείας και δεν ανατρέπει διαρκώς τα δεδομένα στην οικονομία, στην παιδεία, στις κοινωνικές εξελίξεις.

Ένα κόμμα με στιβαρό και συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο :

- που είναι ανθρωποκεντρικός αναγνωρίζοντας την ατομικότητα μέσα στο σύνολο

- που ενισχύει το ιδιωτικό και την πρωτοβουλία διαμορφώνοντας και ενισχύοντας τις προϋποθέσεις του επιχειρώ και επιβραβεύοντας εκείνους που δημιουργούν
- που προωθεί τον ποιοτικό ανταγωνισμό στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία
- που θεσπίζει κανόνες ισότιμης συνεισφοράς στην κοινή ανάπτυξη μέσω ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος από το οποίο κανείς δεν μπορεί να διαφεύγει επιβαρύνοντας και προκαλώντας τους συμπολίτες του αλλά και κανείς δεν αιφνιδιάζεται

και ταυτόχρονα διασφαλίζει στην πολιτεία τον πραγματικό της ρόλο του θεματοφύλακα :
- της αξιοκρατίας, της αξιοπρέπειας και των ίσων ευκαιριών
- του αρωγού εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης

- της τήρησης των κανόνων από όλους, όπου και όσο «ψηλά» και αν ίστανται

- του αισθήματος ασφάλειας, δηλώνοντας απερίφραστα ότι, το έγκλημα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας, είναι έγκλημα, είτε γίνετε από ένστολους, είτε από μπράβους, είτε από τρομοκράτες, είτε από κουκουλοφόρους.

Ένα κόμμα με σαφή άποψη :
- για το περιβάλλον και την χωροταξική ανάπτυξη των πόλεων
- για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης

- για τη θέση της χώρας στο νέο ενεργειακό χάρτη και μοντέλο ανάπτυξης
- για τη σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη

- για τις νέες τεχνολογίες
- για την έρευνα και την καινοτομία
- για την ποιοτική προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας και του τουρισμού μας
- για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας και της νησιωτικής Ελλάδας

αλλά και για τα σύγχρονα προβλήματα των πολιτών και της οικογένειας όπως :
- η υπογεννητικότητα
- οι διατροφικοί κίνδυνοι

- ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος
- η ποιότητα της καθημερινής ζωής και η αισθητική της ψυχαγωγίας

Ένα κόμμα που αξιολογεί τις δημοσκοπήσεις για τα θέματα που προκύπτουν, αλλά δεν πολιτεύεται με βάση αυτές. Που επιλέγει το χρήσιμο και όχι το εφήμερα αρεστό. Που ανοίγει δρόμους για τη κοινωνία και προτείνει διεξόδους, που δεν σύρεται από τη συγκυρία και την επικαιρότητα.


Ένα κόμμα που αξιολογεί τα στελέχη του ανάλογα με την εμβέλεια, τη συγκρότηση, την ηθική και τη δυνατότητα προσφοράς τους και δεν παρασύρεται σε αποκλεισμούς ή σε «ανάδειξη» με βάση τις προσωπικές διαπλοκές, τη δουλικότητα και τις κολακείες. Ένα κόμμα που αναδεικνύει στελέχη και δεν αποδέχεται να του υποδεικνύονται αυτά από κέντρα και παράκεντρα.


Ένα κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις παρά μόνο από το εθνικό συμφέρον, το κοινό καλό, την ιδεολογία και τις αρχές του. Που έχει πλήρη διαφάνεια λειτουργίας τόσο στα οικονομικά του όσο και στα θεσμικά του όργανα.

Ένα κόμμα με ηγέτη και ηγετική ομάδα. Με εργαστήρια παραγωγής ιδεών και θέσεων, μέσα από τη νεολαία του και τους εκπροσώπους του στους εργασιακούς και κοινωνικούς τομείς δράσης, που ενσωματώνουν κάθε εξελικτικό, προοδευτικό και σύγχρονο. Που δεν πιστεύει σε «φωτισμένους» αρχηγούς μονάρχες με χρισμένους συμβούλους και επιτροπές.

Ένα κόμμα που έχει ένα μεστό αφήγημα για το τι θέλουμε για την Ελλάδα, τι επιθυμούμε για τους Έλληνες. Ένα κόμμα που εμπνέει όραμα και περιγράφει πώς θα το ζήσουμε σαν πραγματικότητα στο κοινό μας μέλλον.

Ένα κόμμα που σέβεται τόσο εκείνους που το στηρίζουν όσο και εκείνους που έχουν αντίθετη ιδεολογική άποψη.

Ένα κόμμα, που για όλα αυτά, το σέβονται και το εκτιμούν όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα αν το επιλέγουν.

Φίλες & Φίλοι, αυτή είναι η άποψή μου. Ευχαριστώ που αφιερώσατε το χρόνο να την διαβάσετε.
Σπύρος Π. Σταυρίδης.

ΤΟ ΑΤΟΜΟ σχολιάζει:
Ο Σπύρος Π. Σταυρίδης είναι ένας από τους ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέουν κοινοί πολιτικοί αγώνες στα νεανικά, τα φοιτητικά μας χρόνια, την δεκαετία του 80. Τις δύο επόμενες δεκαετίες, του 1990 και του 2000, οι ιδεολογικές μας καταβολές, ξεκάθαρα όχι κρατικοδίαιτες, μας ώθησαν στον επαγγελματικό στίβο.

Αμφότεροι παραμείναμε «πολιτικά όντα», πιστοί σε κάποιες παραδοσιακές αξίες με τις οποίες «ποτιστήκαμε» στα νιάτα μας. Αμφότεροι παραμείναμε φιλελεύθεροι και ελεύθεροι από δεσμεύσεις, αγκυλώσεις και λογικές «οπαδών». Αμφότεροι παραμείναμε άνθρωποι «που σταθερά εργάζονται για να δημιουργούν για αυτά που είναι υπέρ».

Τις προάλλες, ο Σπύρος με «κάλεσε» να διαβάσω ένα πολιτικό κείμενο του που δημοσίευσε στην σελίδα του στο facebook. Ανταποκρίθηκα. Είναι το κείμενο που αναδημοσίευσα εδώ και μόλις διαβάσατε.

Το κείμενο που διαβάσατε είναι μια διακήρυξη αρχών και αξιών, θα μπορούσε να είναι το ιδρυτικό κείμενο μιας κίνησης, μιας παράταξης. Δεν είναι !! Απλά στο κείμενο αυτό ο Σπύρος συμπυκνώνει όλες εκείνες τις αρχές και τις αξίες που σημάδεψαν μια εποχή και με τις οποίες «μορφώθηκε» πολιτικά η δική μας γενιά φιλελεύθερων νέων (και όσες επόμενες μπορέσαμε να μπολιάσουμε εμείς...).

Τις αρχές και τις αξίες εκείνες που θέλουμε (τουλάχιστον εμείς και όσοι συμφωνούν μαζί μας) να επικρατήσουν και να εκφράζουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την ευρύτερη φιλελεύθερη παράταξη. Γιατί κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να μιλάμε ξεκάθαρα, χωρίς ντροπές και αναστολές, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Τις αρχές και τις αξίες εκείνες για τις οποίες αξίζει να συγκρουστούμε. Πρώτα και κύρια ενάντια στις κατεστημένες αντιλήψεις που αποτελούν τροχοπέδη μέσα στο ίδιο μας το κόμμα και έπειτα στις κατεστημένες αντιλήψεις που αποτελούν τροχοπέδη μέσα στην κοινωνία. Γιατί τίποτα από όλα αυτά που γράφει και εκφράζει ο Σπύρος δεν θα γίνει χωρίς συγκρούσεις.

Τις αρχές και τις αξίες εκείνες που θα πρέπει να υπηρετήσει τόσο ο νέος Πρόεδρος του κόμματος όσο και η ηγετική ομάδα που θα επιλεγεί, τις αρχές και τις αξίες εκείνες με βάση τις οποίες θα κριθούν για το αποτελεσματικό ή όχι της πολιτικής τους εφαρμογής. Γιατί το αποτέλεσμα είναι που τελικά μετράει και καταξιώνει ιδέες, απόψεις, δράσεις και πρακτικές.