8.11.09

Αποχαιρετισμός...

1997-2009. Δώδεκα χρόνια μετά. Τέσσερις φωτογραφίες. Δυο εποχές. Ένας πρόεδρος. Μέσα σε 12 χρόνια αυτός ο νεαρός πήρε από το χέρι μια παράταξη και την οδήγησε εκεί που άλλοι -ικανότεροι,θέλετε να το πείτε, γηραιότεροι, θέλετε να το πείτε, σοβαρότεροι, θέλετε να το πείτε- δεν το κατάφεραν. Όπως και να το δει, όποιος και να το δει ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο πολιτικός που χάρισε στη ΝΔ, τους οπαδούς της, τους ψηφοφόρους της ό,τι δεν είχαν γευθεί για δεκαετίες. Ας μην γινόμαστε όμως μελό...

Σήμερα ο Κώστας Καραμανλής πήρε το τελευταίο πολιτικό χειροκρότημα. Πήρε το μπιζάρισμα που άξιζε ένας νέος που κατάφερε όσα οι παλαιότεροι δεν μπόρεσαν. Ο Καραμανλής έκανε λάθη. Ο Καραμανλής θα κριθεί. Όταν φθάσει όμως αυτή η ώρα, όταν στηθεί η πολιτική ζυγαριά ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα έχει μόνο το...ανάθεμα της αποτυχίας που κάποιοι του χρεώνουν.

Επιτέλους αυτή η παράταξη θα πρέπει κάποια στιγμή να φτύσει το δηλητήριο που κρύβει στο στόμα της και να πετάξει τα καρφιά που κρύβει στην αγκαλιά της. Θα πρέπει να μάθει να φιλάει με νεανική αγνότητα, να αγκαλιάζει με εφηβικό ενθουσιασμό, να σκέπτεται με πάθος και να δρα με αποφασιστικότητα. Μα πάνω από όλα να μην ξεχνάει...

"Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται" λένε. Και τώρα ήρθε η ώρα για κάποιους να πετροβολήσουν τον Καραμανλή, να πετροβολήσουν το πηγάδι που τους ξεδίψασε.
Ένα από τα αρνητικά αυτής της παράταξης είναι η αχαριστία. Όντως ο Καραμανλής έκανε λάθη, τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Όμως ο Καραμανλής δεν ήταν μόνος του. Ήταν μαζί του και γύρω του πολλοί. Όσοι γεύτηκαν το νέκταρ της -όποιας- εξουσίας έχουν μερίδιο ευθύνης: αυτοί που μιλούσαν για λογαριασμό του, αυτοί που έκαναν πολυτελείς διακοπές εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, αυτοί που γεύτηκαν απαγορευμένους καρπούς εφήμερων ηδονών, αυτοί που ήταν δίπλα αλλά ντρέπονταν να του μιλήσουν -όμως δεν ντρέπονταν να καρφώσουν το διπλανό τους. Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του Καραμανλή.

Ομως ας μην είναι τούτη την ώρα αχάριστοι. Ας σηκωθούν όλοι όρθιοι. Ας χειροκροτήσουν αυτόν που τους έδωσε το δικαίωμα να περπατάνε περήφανοι στο δρόμο και να "πουλάνε" εξουσία. Κι αν τώρα υπάρχουν κατεβασμένα κεφάλαια ας σκεφτούν όλοι και καθένας χωριστά τι έκανε για να υπερασπιστεί την περηφάνια που του χάρισε ο Καραμανλής.
"Είναι σκληρό το ν'αποτύχεις. Είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις" είπε ο Ρούσβελτ. Ο Καραμανλής και δοκίμασε και πέτυχε. Το πολιτικό του τέλος δεν είναι σήμερα.

Ένας πολιτικός που ξεπέρασε με την παρουσία και το έργο του τα "ιερά τέρατα" της παράταξης δεν είναι ένας πολιτικός αναλώσιμος. Είναι ένας ΗΓΕΤΗΣ. Ο Καραμανλής ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΝΔ. Παραμένει όμως ο ΗΓΕΤΗΣ της Κεντροδεξιάς.
Σήμερα λοιπόν αποχαιρετούν όλοι έναν ΗΓΕΤΗ που έδωσε σε ανθρώπους διψασμένους για εξουσία να πιουν νερό. Δεν φταίει αποκλειστικά ο ίδιος, αν αυτοί πνίγηκαν από τη βουλιμία τους...

mediakias (14) [Αναρτήθηκε από ΜΙΝΤΙΑΚΙΑΣ στις 11/07/2009 11:33:00 μμ]

ΤΟ ΑΤΟΜΟ σχολιάζει: ένα από τα πλέον όμορφα, απλά και περιεκτικά κείμενα που διάβασα για τον απερχόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.