9.11.09

Έκτακτο Συνέδριο ΝΔ: Ας βάλουμε τους αριθμούς να μιλήσουν και ας σκεφτούμε...

Διάβαζα χθες το δελτίο τύπου με τα στατιστικά στοιχεία του έκτακτου συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου της ΝΔ. Και αποφάσισα να βάλω τους αριθμούς του να μιλήσουν...

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ: 4.459 (ΤΟ ΑΤΟΜΟ σχολιάζει: το 4,459 (και βάλε!) ως αριθμός γιατί με παραπέμπει στα συνέδρια χειροκροτητών κάποιου Σοβιέτ...;;)

Κάνω τον εξής απλό λογαριασμό: το συνέδριο προβλέφθηκε να διαρκέσει δύο ημέρες, η πρώτη είχε έτσι κι αλλιώς προδιαγεγραμμένη ατζέντα με τις ομιλίες της απερχόμενης ηγεσίας, της υποψήφιας ηγεσίας και μιας ομάδας υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών (πρόεδρος οργανωτικής, γραμματέας, γενικός διευθυντής...)

Τη δεύτερη μέρα έπρεπε να μιλήσουν οι σύνεδροι. Ας πούμε λοιπόν ότι εις έκαστος εξ αυτών αποφάσιζε να ανέβει στο βήμα, να συστηθεί «Καλημέρα φίλοι σύνεδροι συναγωνιστές, είμαι ο ... από την οργάνωση της ...», και να τοποθετηθεί επί ενός και μόνου θέματος, χωρίς εσωκομματικές ή αντιπολιτευτικές κορώνες, τεκμηριώνοντας την άποψη του με δύο - τρία κυρίαρχα επιχειρήματα. Ενδιαφέρον...

Ας πούμε λοιπόν ότι αρκούν πέντε λεπτά για την όλη διαδικασία της ανόδου στο βήμα και της ομιλίας. Έχουμε και λέμε... Πέντε λεπτά ανά ομιλητή, Δώδεκα ομιλητές ανά ώρα, εκατόν είκοσι ομιλητές σε ένα δεκάωρο εργασιών συνεδρίου... Λίγοι μου φαίνονται... Ας περιορίσουμε τον χρόνο ανά ομιλητή στο τρίλεπτο, έτσι θα χωρέσουμε είκοσι ομιλητές στην ώρα ή διακόσιους στο δεκάωρο.

Πάλι λίγοι είναι, δείτε κάποια ακόμα από τα στατιστικά που μοίρασε το γραφείο τύπου του κόμματος:
Στους Συνέδρους περιλαμβάνονται (ενδεικτικά):
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 99
ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 354
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 266
ΤΕΩΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 23
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 14

Όλοι αυτοί μας κάνουν 756 άτομα !! Και άτομα κατά τεκμήριο λαλίστατα !! Άντε να τους εξηγήσεις ότι ...πρέπει να χωριστούν ανά τετράδες και να μιλήσει ένας από τους τέσσερεις για να «φτουρίσει η μέρα» !!

Και πες ότι τους το εξηγείς και τους πείθεις !! Τι σου εγγυάται ότι δεν θα αντιδράσουν οι λοιποί ;; Και αυτοί είναι σημαντικοί, άσε δε που οι περισσότεροι είναι επίσης «αιρετοί» !! Δείτε και θα καταλάβετε...
ΜΕΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: 362
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ:603
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: 658
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 325
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ: 428
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΑΚΕ: 177
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΚΟ: 134
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ: 650

Πραγματικό κομφούζιο... Ακόμα κι ας δουλέψουμε με τον παραπάνω αλγόριθμο «1 στους 4», ακόμα κι αν δεχθούμε ότι ανά δύο ομιλητές ο ένας έχει καλυφθεί από κάποιον προλαλήσαντα και κάνουμε τον αλγόριθμο «1 στους 8», θα χρειαστούμε εβδομάδες για να ακουστούν όλοι...

Εβδομάδες που κοστίζουν τόσο στο κόμμα όσο και στην οικονομία...
ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ:
ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ: 1.367
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 344
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: 2.680
ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 68

Περιλαμβάνονται επίσης, μέλη και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Αγροτών, των Επιμελητηρίων και Εμπορικών Συλλόγων, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Επαγγελματικών Φορέων, καθώς και εκπρόσωποι Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.


Βέβαια, ένα κόμμα με αρχές και δομές θα είχε ήδη δρομολογημένη μια πανελλαδική προσυνεδριακή διαδικασία διαλόγου επί συγκεκριμένων θεμάτων στις τοπικές του οργανώσεις, διαδικασία που θα κατέληγε σε απόψεις, προτάσεις και εκλογή ανθρώπων που θα τις μετέφεραν σε ανώτερο επίπεδο.

Άσε που ακόμα σκέφτομαι και αναρωτιέμαι γιατί την εποχή του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει κοντά πέντε χιλιάδες νοματαίοι να ξεσπιτώνονται τάχα μου για να «συνεδριάσουν» (δηλαδή για να «καθήσουν μαζί» σύμφωνα με την ορθή μετάφραση της λέξης από τα αρχαία Ελληνικά) και να «εκφράσουν» τη γνώμη τους (ίσως μόνο στον διπλανό τους, γιατί για παραπέρα έκφραση δεν υπάρχει χρόνος...). Όταν και η μικρότερη εταιρεία έχει θεσμοθετήσει το e-meeting μέσω τηλεδιάσκεψης, εμείς ως κόμμα «σύγχρονο» μετακινούμε μάζες ένθεν κακείθεν...

Η μόνη ρεαλιστική δικαιολογία που βρίσκω είναι η ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού (ασφαλώς και αστειεύομαι...), και πάντα υπάρχει και η συναισθηματική εκδοχή «να χειροκροτήσουμε τον αρχηγό, να δείξουμε δύναμη, να δείξουμε ότι δεν μας πτοεί η ήττα». Θα ήταν όμως ασυγκρίτως καλύτερα αν αυτοί οι 4,459 και όσοι άλλοι «παρελήφθησαν» για λόγους ...χρηστικούς, ήταν στην κοινωνία καθημερινά και δούλευαν άοκνα για να εκπαιδεύσουν τις νέες γενιές φιλελεύθερων πολιτών και να αποτρέψουν με ουσιαστική αντιπαράθεση την μετατροπή του κράτους σε φέουδο των συμφερόντων (βλέπε λιμάνια)...

Αυτό όμως είναι άλλη κουβέντα, όπως κατάλαβα χθες και προχθές... Μια κουβέντα που προϋποθέτει κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, κόμμα ιδεών και απόψεων, κόμμα που θα βλέπει μακρυά και θα σχεδιάζει σήμερα πολιτικές για το μέλλον. Και τέτοιο κόμμα δυστυχώς δεν διαθέτουμε στην Ελλάδα, τόσο η Νέα Δημοκρατία του συνεδρίου του 2009, όσο και το ΠΑΣΟΚ του συνεδρίου του 2007 απέδειξαν ότι πόρρω απέχουν από αυτόν τον χαρακτηρισμό-ορόσημο (για τους μικρούς της Βουλής δεν συζητώ, ως «μικροί» (=λίγοι) στην άποψη παρέμειναν «μικροί» και στην παρέμβαση στην κοινωνία...).

Και δεν βλέπω πραγματικά πως μπορούμε να αποκτήσουμε τέτοιο ανοιχτό κόμμα (τουλάχιστον στα κομματικά πλαίσια της Νέας Δημοκρατίας) όταν το πολιτικό σκεπτικό μας ταλαντεύεται μεταξύ της εκλογής ενός αρχηγού-«ίδιας όψης του νομίσματος» και ενός αρχηγού-«άλλης όψης του νομίσματος», όπου νόμισμα ο υπάρχων αντίπαλος και νυν εκλεγείς πρωθυπουργός.

Ο οποίος αντίπαλος, ειρήσθω εν παρόδω, εξελέγη προ πενταετίας από ένα αντίστοιχο -κενό λόγου και ουσίας- συνέδριο/διαδικασία μετά από την έντονη ταλάντευση της κομματικής του βάσης (και των «συμφεροντολογικά» προσκολληθέντων σε αυτή ...φίλων) μεταξύ ενός προφίλ αρχηγού-«ίδιας όψης του νομίσματος» και αρχηγού-«άλλης όψης του νομίσματος», όπου νόμισμα ο τότε εκλεγείς πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ας εκλέξουμε λοιπόν τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας με πρότυπο τον ...«τέως αποτυχημένο και νυν επιτυχημένο» Γιωργάκη και ας βαυκαλιστούμε από το γεγονός ότι ο αρχηγός μας «νυν αποτυχημένος και μετά επιτυχημένος», θα αποτελέσει μετά από κάποια χρόνια το «πρωτότυπο» που θα αντιγράψει ο επόμενος ...αντίπαλος !!