27.10.09

opengov, openGAP ή απλά open...φούσκα;;


Σκίτσο του Γ. Καλαϊτζή στην Ελευθεροτυπία

Διάβαζα χθες το βιογραφικό του κ. Δημήτραινα, λέκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και Αξιότιμου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Λοιπόν... Ενώ παρατίθενται πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, παραλείπεται το κοινό συγγραφικό εγχείρημά του με τη σύζυγο του υπουργού Δικαιοσύνης, καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρία Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου (πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Ο νέος νόμος 3064/2002 για την εμπορία των ανθρώπων» (εκδόσεις Σάκκουλα)). Τυπογραφικό λάθος, θα πείτε... Διαβολικές συμπτώσεις, θα απαντήσω !!

Αλήθεια, όπως έγραφε και το politis-gr, «η μόνη αντίσταση στην γελοιότητα της ανοιχτής (όπως αυτή επιχειρείται) διαδικασίας πρόσκλησης ενδιαφέροντος μέσω του Διαδικτύου, είναι να υπάρξουν προσφυγές από ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν και ότι τελικά επελέγησαν άνθρωποι με λιγότερα τυπικά ή και ουσιαστικά προσόντα.

Θα μπορούσαν να ζητήσουν να τους γνωστοποιηθούν τα κριτήρια με τα οποία έγιναν (θα γίνουν) οι επιλογές και να επικαλεστούν ότι αυτά δεν ήταν γνωστά από την αρχή.

Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν νομικά ότι δεν «επελέγη ο καλύτερος, αλλά ο πιο εκλεκτός» και να αμφισβητήσουν την ουσία της αρχικής διακήρυξης.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό και θα πρέπει να εξεταστεί με την δέουσα προσοχή .Νομικοί ( και μάλιστα πολύ καλοί) υπάρχουν σε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το παράδειγμα του πρώτου γενικού γραμματέα που επελέγει , προϊδεάζει ότι θα έχουμε και άλλες …διαβολικές συμπτώσεις …σε ότι αφορά τους υπολοίπους.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν κάποιος υποψήφιος προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση μίας τοποθέτησης, τότε η πράξη διορισμού του συγκεκριμένου γενικού γραμματέα θα τελεί... υπό πολύμηνη αμφισβήτηση.

Ίσως τότε κάποιοι -μπροστά στο αδιέξοδο- βάλουν μυαλό και πάψουν να προκαλούν την νοημοσύνη μας!»
Γιάννη σ΄αρέσουν τα πολλά λόγια για να παραμυθιάζεις πελάτες; Δεν συντρέχει λόγος ένστασης για απλή αίτηση συμμετοχής σε επιλογή με βιογραφικό.

Το θέμα εδώ είναι ότι μια καθαρά υποκειμενική πολιτική επιλογή ενός αρεστού στον υπουργό προσώπου με τον οποίο συνεργάζεται η σύζυγος του υπουργού επί έτη πολλά και ο οποίος προέρχεται από την εκλογική περιφέρεια του υπουργού (ως εδώ όλα θεμιτά και κατανοητά...) γίνεται απεγνωσμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ως αντικειμενική, διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία για την επιλογή των αρίστων (sic!!)...

Δεν αντιλέγω ότι ο κ. Δημήτραινας σίγουρα είναι καλύτερος από αρκετούς άλλους συνυποψήφιους για τη θέση, ούτε αμφισβητώ το δικαίωμα ενός υπουργού να εργοδοτεί με δημόσιο χρήμα συνεργάτες της απολύτου επιλογής του αρκεί να πληρούν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια, θα περίμενα όμως στο όνομα της διαφάνειας που επικαλείται αυτή η κυβέρνηση να δω δημοσιοποιημένα πρώτα ένα προς ένα τα κριτήρια υποβολής και επιλογής και κατόπιν να έχω αιτιολογημένη κρίση και απόφαση του υπουργού με παραπομπή και απάντηση επί των κριτηρίων.

Αυτό ΝΑΙ, θα το επικροτούσα γιατί θα είχε και το στοιχείο της ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ, το οποίο επ'ουδενί δεν έχει το τρέχον διαδικτυακό πανηγυράκι...
"Ο Χ.Καστανίδης κατηγορήθηκε ότι το πρόσωπο που επέλεξε για τη θέση του γγ είναι γνωστός του και συγκεκριμένα ότι ο Γιώργος Δημήτραινας έχει συγγράψει βιβλίο μαζί με τη σύζυγο του υπουργού. Ο κ. Καστανίδης απάντησε πως τα ονόματα του κ. Δημήτραινα και της συζύγου του βρίσκονται μαζί σε τόμο που αποτελεί τα πρακτικά ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων εισηγητών.

Ακόμη, ο κ. Καστανίδης παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τον κ. Δημήτραινα, όπως και το σύνολο των 10 υποψηφίων για τη θέση του γγ του υπουργείου, και τόνισε ότι τον επέλεξε λόγω των προσόντων του, καθώς και της πεποίθησης ότι θα έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Η καλή συνεργασία μεταξύ του υπουργού και του γενικού γραμματέα είναι βασικό ζητουμενο, δεδομένου ότι μετά τον υφυπουργό, ο γενικός γραμματέας είναι ο στενότερος συνεργάτης ενός υπουργού, επισήμανε ο κ. Καστανίδης."

Περισσότερη ειλικρίνεια από τόση, δεν υπάρχει.

Κατ'αρχήν ο Καστανίδης δεν κατηγορήθηκε για την επιλογή του, κατηγορήθηκε γιατί απέκρυψε τα κριτήρια με τα οποία έγινε και προσπάθησε να την ντύσει με τον μανδύα της ανεξαρτησίας, διαφάνειας, δημοκρατίας κ.λπ.

Σύμφωνα όμως με τα λόγια που μεταφέρεις ο κ. Καστανίδης έκανε την επιλογή του με βάση την κλασσική πολιτική διαδικασία «υπουργός διαλέγει πρόσωπο γνωστό του και της εμπιστοσύνης του με τα σχετικα προσόντα ως γενικό γραμματέα», όπως είχε κάνει ο προκάτοχος του της ΝΔ, που είχε πράξει όπως ο προκάτοχος του του ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ.

Γιατί λοιπόν προσπαθούν οι παρατρεχάμενοι νεο-Πασόκοι να μας το «φορέσουν» ως επιτυχία του συστήματος «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης»;;; Αφού το σύστημα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε στην περίπτωση του Γ.Γ. υπ. Δικαιοσύνης ούτε στην περίπτωση των ΓΓ της Βουλής...

Άλλη παρατήρηση: υποβλήθηκαν (λέμε τώρα...) 12.000 βιογραφικά για 88 θέσεις, αλλά εδώ ενδιαφέρθηκαν 10 μόνο... Άρα έχουμε υπόλοιπο 11990 βιογραφικά για 87 θέσεις... Προβλέπεται σκληρός αγώνας...
Στον Καστανίδη εμφανίστηκαν 10 βιογραφικά επιλεγμένα από επιτροπή και από αυτές τις επιλογές ο Υπουργός προτίμησε (βιαστικά;) την καλύτερη για κείνον. Αυτή είναι η σωστή διαδικασία και μην την υποτιμάς.

Αλλού υπάρχουν και λιγότερες επιλογές για παρόμοιες θέσεις και ότι οι Υπουργοί πριν κάνουν τις τελικές επιλογές τους θέλουν να γνωρίσουν προσωπικά τα άτομα που έχουν προεπιλεχτεί, ώστε να μην αποκλειστούν ικανότεροι άδικα και εσφαλμένα.

Όπως κάθε νέο μέτρο υπάρχουν ασάφειες, ατέλειες, καθυστερήσεις... αλλά στη συνέχεια αυτός ο τρόπος θα καταξιωθεί ως καλύτερος και θα καταγραφεί ως η βέλτιστη πρακτική παρά τις παρωδικές ξινίλες της πρωτοτυπίας.

Δεν υποτιμώ τίποτα, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ζητάω... Γιατί δεν ξέρω πια τι να πιστέψω...

αυτό: «Ακόμη, ο κ. Καστανίδης παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τον κ. Δημήτραινα, όπως και το σύνολο των 10 υποψηφίων για τη θέση του γγ του υπουργείου...»

ή αυτό: «Στον Καστανίδη εμφανίστηκαν 10 βιογραφικά επιλεγμένα από επιτροπή και από αυτές τις επιλογές ο Υπουργός προτίμησε (βιαστικά;) την καλύτερη για κείνον.»

Είμαι εδώ και χρόνια διευθυντικό στέλεχος εταιρειών και γνωρίζω τον βασικό κανόνα στελέχωσης μιας θέσης: πρώτα ορίζουμε τα προαπαιτουμενα και τα επιθυμητά προσόντα, μετά κάνουμε προκήρυξη και ζητάμε βιογραφικά, μετά κάνουμε προεπιλογή ώστε να προκύψει short list, μετά κάνουμε interview με τους επικρατέστερους, τέλος συμπληρώνουμε την έκθεση μας απαντώντας ένα-ένα στα κριτήρια που τέθηκαν και γράφοντας επιπλέον σχόλια και παρατηρήσεις μας. Από αυτή την short-list σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη μας γίνεται η τελική επιλογή...

Αυτά σε μια απλή εταιρεία, γιατί στη νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται κάτι άλλο: αμολάμε μια γενικόλογη πομφόλυγα στο internet, μαζεύουμε δήθεν πολλά βιογραφικά, επιλέγουμε εν κρυπτώ και εν παραβύστω και με αδιαφανή κριτήρια αυτούς τους προαποφασισμένους που μας αρέσουν και κατόπιν αμολάμε τους πεταλωτήδες να παραμυθιάζουν το πόπολο ότι οι επιλογές μας είναι οι άριστοι...
Αν επιτρέπεις, άλλο μια ιδιωτική επιχείρηση σε πλαίσια καπιταλισμού και η ιδεολογία της παραγωγής κέρδους που επιζητούν συγκεκριμένο προφίλ εξειδικευμένης εργασίας κι εντελώς άλλο πράγμα είναι η συλλογική ευθύνη πολιτικού, δημόσιου έργου! Δεν είναι το ίδιο πράγμα, δεν πρέπει να εξομοιώνονται η σφαίρα της ιδιωτικής οικονομίας με εκείνη της δημόσιας, θεσμικής πολιτικής.

Επιτρέπω, αλλά δεν αναιρώ την θέση μου καθώς οι βασικοί κανόνες στελέχωσης -αν θέλουμε να είμαστε σωστοί- είναι ενιαίοι είτε μιλάμε για την επιχείρηση του Γιάννη (την εταιρεία μου) είτε μιλάμε για την επιχείρηση δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων (το κράτος μας). Στο τέλος τέλος, α. ο γενικός γραμματέας έχει στον δημόσιο τομέα καθήκοντα αντίστοιχα με αυτά υψηλόβαθμου διευθυντικού στελέχους, για να μην πω διευθύνοντος συμβούλου, β. σε θέσεις «πολιτικές» η πολιτική συμφωνία με το κυβερνών κόμμα (=τους εκπροσώπους των μετόχων, του λαού) είναι αναμφίβολα ένα από τα κριτήρια, με σημαίνουσα μάλιστα βαρύτητα...

Επιπλέον, μία από τις παθογένειες της χώρας μας είναι ότι η πολιτκή μονιμα και σταθερά απαξιώνει την συμμετοχή της ιδιωτικής οικονομίας στα δρώμενα, ως αποτέλεσμα επί σειρά ετών και ακόμα και σήμερα άεργοι φελλοί καλούνται να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που αποτελούν καθημερινότητα για μάνατζερ μεσαίου επιπέδου μιας μεσαίας, οικογενειακής επιχείρησης...

Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε, τα έχουμε δει...
Η δική σου οπτική προσέγγιση είναι καθαρά τεχνοκρατική, διαχείρισης, γραφειοκρατική, συντηρητική. Η δική μου έχει όραμα, πλάθει κοινωνίες, εκ-παιδεύει, καταλήγει ότι η δημοκρατία, η εξουσία των πολλών, της πλειοψηφίας, απαιτεί λειτούργημα πολιτικής σύνθεσης αντιθέτων, κάτι που δεν εμπίπτει στην επιχειρηματικότητα του οικονομικού διαχειριστή.

Για μένα η πολιτική είναι η κατ΄εξοχήν ανθρώπινη Τέχνη. Όπως δεν επιτρέπω την αλόγιστη υπερβολή λανθασμένων συμπεριφορών στο όνομά της, τη λαγνεία της εξουσίας, άλλο τόσο αμύνομαι να την καταθέσω σε εκτελεστές σε μάνατζερ οικονομέτρες, κβαντοφρενείς, μπεχαβιορίζοντες θεωρητικούς του μονεταρισμού.

Πρώτα και υπεράνω η πολιτική.


Αγαπητέ φίλε, πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, μην το ξεχνάς...

Κατά τα λοιπά, αν ασχοληθούμε με την πολιτική ως θεωρητική επιστήμη, τότε θα σε ακολουθήσω στην ονειροβασία στην οποία με προσκαλείς.

Επειδή όμως καλούμαστε και εσύ και εγώ και άλλοι, να εργαστούμε σκληρά και σκληρότερα και να θυσιάσουμε πράγματα ζωτικά ώστε κάποιοι «κύριοι» να πολιτεύονται εκπροσωπώντας μας, επέτρεψε μου να θέλω και να απαιτώ πλέον να έχω πλήρη εικόνα για το που διατίθεται κάθε λεπτό των φόρων που αφειδώς και αγόγγυστα καταθέτω στα κρατικά ταμεία. Αυτό ούτε γραφειοκρατικό είναι, ούτε συντηρητικό, ούτε διαχειριστικό με την απαξία που δίνεις στην λέξη...

Έτσι σταματήσαμε τον διάλογο με τον φίλο Βαγγέλη, συμφωνόντας ότι διαφωνούμε... Όπως Συνασπισμος... Αργότερα, έφτασε στο e-mail μου το παρακάτω...
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009
Ποιόν είχε συνήγορο ο Καστανίδης....;

Στο τριμελές πλημμελειοδικείο αλλά και το Μάρτιο, φέτος, στο εφετείο, όταν δικαζόταν η υπόθεση δυσφήμησης που διέπραξαν σε βάρος του αστυνομικοί της συνδικαλιστικής εφημερίδας "Αστυνομικό Βήμα";

Μα φυσικά τον κ.κ. Δημήτραινα. Τον μόλις διορισθέντα... ΓΓ του Υπουργείου "Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" .... Όνομα και πράμα! Υπουργείο που αμέσως καταπάτησε κάθε έννοια που εμπεριέχει ο "ελπιδοφόρος" τίτλος του!

Δηλαδή ο Υπουργός διόρισε ως γενικό γραμματέα του υπουργείου του τον δικηγόρο του!!!! Πολύ αξιοκρατική φάση!!! (από σχολιαστή του blog)

το έστειλε ο exastal

O tempora, o mores...

Εγώ, και πάρα πολλοί άλλοι, θα εξακολουθήσω να φωνάζω και να στιγματίζω την απάτη... Κι ας ιδρώνει ο κ. Καστανίδης να μας πείσει για το ηθικό και νόμιμο των επιλογών του, γλείφοντας ανερυθρίαστα τον Μέγα Χατμάνο, Χαγάνο και Φύλαρχο της Νέας Διακυβέρνησης.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, αρχίζω να πιστεύω ότι η πλημμύρα που έκλεισε την εθνική οδό προχθές δεν προκλήθηκε από την βροχή, ο χείμαρρος ξεχείλισε από τσουνάμι σάλιου...

Ας είναι, ο καθείς θα κριθεί από την Ιστορία, όχι μόνο για τις σκέψεις και τις προθέσεις, όσο και για τις λέξεις και τις πράξεις...