15.10.09

πάπαλα και το βέτο, μας έμειναν οι κόκκινες γραμμές... κι αυτές μέχρι να τελειώσει το στυλό !!


Πάγια πολιτική της Αμερικανικής κυβέρνησης είναι η προώθηση και τοποθέτηση «συμμάχων» υποτελών χωρών σε διεθνή forum για την απόκτηση πλεονεκτήματος στις διαδικασίες και την περαιτέρω στήριξη των Αμερικανικών συμφερόντων. Ως εδώ θεμιτή η επιδίωξη. Από κει και πέρα, όταν η προώθηση αυτή γίνεται αθέμιτα, με υπόγειες πιέσεις και εκβιασμούς τότε η ορολογία «δουλοπάροικοι» μάλλον αρμόζει παρά απάδει...

Προτίμησα να είμαι λιγόλογος, πρέπει να είμαστε λιγόλογοι με τα εθνικά θέματα, δεν μπορώ όμως να παραγνωρίσω ότι πηγαίνουμε ολοταχώς προς εθνική ήττα και στο θέμα της Π.Γ.Δ.Μ. μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει το θέμα της ένταξης της γείτονος στην Ε.Ε. εισηγούμενη την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με απλή παρότρυνση για άμεση, αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Το λοιπό ρεπορτάζ, τουλάχιστον στοιχεία του, όπως τα συνέλεξα από την Καθημερινή (ο εισαγωγικός σχολιασμός δικός μου, η φωτό από το in.gr και τους πανηγυρισμούς που η απόφαση προκάλεσε στα Σκόπια)...
Αναγνώριση χωρίς όρους: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει στην έκθεση προόδου που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη ότι η ΠΓΔΜ «πληρεί επαρκώς τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που απαιτούνται» και προτείνει στους «27» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τέσσερα χρόνια αφότου δόθηκε επισήμως στην ΠΓΔΜ το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Αντί πίεσης, απλές παροτρύνσεις, χωρίς νόημα: Παρουσιάζοντας την έκθεση προόδου, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η σχετική εισήγηση θα επιφέρει πρόοδο στη διαπραγμάτευση Αθηνών-Σκοπίων, υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας. «Ελπίζω η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εκλάβει τη στάση αυτή ως έντονη ενθάρρυνση για να λύσει το πρόβλημα του ονόματος, το οποίο παραμένει ουσιαστικό, όπως αναφέρει στα συμπεράσματά της η Επιτροπή» δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος.

Όχι προϋπόθεση η ονομασία, απλή διευκόλυνση του ευρωπαϊκού μέλλοντος: Ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι «η επίλυση του θέματος της ονομασίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ για χάρη του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας», τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό «δεν πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί αγκάθι στα πλευρά μας».

Ξεχάσαμε το ΒΕΤΟ και την υπεύθυνη εθνική στάση: Η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ότι στην πορεία προς την ΕΕ προϋπόθεση είναι όλες οι χώρες να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια και συγκεκριμένα για την ΠΓΔΜ αυτό σημαίνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Καινολογία, άλλο οι διαπραγματεύσεις, άλλο το όνομα: «Αυτό είναι προϋπόθεση. Σε αυτό το θέμα η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη. Η εθνική κόκκινη γραμμή, είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό το τονίζω, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και θέμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδας» τόνισε.

Ευτυχώς...: Ευτυχώς που η παρέμβαση του Έλληνα επιτρόπου Σταύρου Δήμα, προσέθεσε στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων τη φράση: «Η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβάνοντας μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει ουσιαστική».

Είναι προφανές ότι η πολυμετωπική και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που τοποθετούσε την Ελλάδα μέλος της Ε.Ε. ως ισότιμο συζητητή και σύμμαχο και στις τρεις μεγάλες δυνάμεις (Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα) δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μίας από αυτές...

Τώρα γιατί έχουν αρχίσει να έρχονται μπροστά μου οι «εθνικά υπερήφανες» μέρες της παράδοσης Οτσαλάν, των Ιμίων και του «Thank You» του Σημίτη (πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ αν σας διαφεύγει, με υπουργό εξωτερικών τον Γ. Παπανδρέου!!), δεν το ξέρω... Μάλλον είναι ένα απλό deja vu, σε λίγο θα έλθουν και οι Εφιάλτες...