18.10.09

Μία θετική απόφαση της Τίνας Μπιρμπίλη

Το μήνυμα για το παρακάτω δημοσίευμα έφτασε από την διαδικτυακή έκδοσης της εφημερίδας «Το Ποντίκι»:
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Τίνα πήρε τ΄όπλο της! Γκρέμισε στη Βουλή δασοκτόνες διατάξεις του ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη...

Δεν ξέρουμε πόσοι το κατάλαβαν… αλλά η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην παρθενική της ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, κατεδάφισε δασοκτόνες διατάξεις νόμου του ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη!! Η Τίνα Μπιρμπίλη, έβαλε στον «πάγο» τον δασοκτόνο νόμο 3208/2003 του τότε υπουργού γεωργίας Γ. Δρυ, λέγοντας «αναστέλλουμε την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του ν. 3208/2003 για τον ορισμό των δασών αντικαθιστώντας τη με το άρθρο 3 του ν. 998/79. Και επαναφέρουμε την αντίστοιχη διάταξη του ν. 1892/1990 που αφορά στα πρόστιμα αυτών που καταπατούν δασικές εκτάσεις».

Για όσους δεν θυμούνται, το άρθρο 1 του δασοκτόνου νόμου άλλαζε τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής, αποχαρακτηρίζοντας έτσι με μεμιάς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρη την χώρα. Και όσο για τα πρόστιμα στους καταπατητές, με τροπολογία στο δασοκτόνο νόμο είχε ανασταλεί η βεβαίωση και είσπραξή τους με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν καταρτιστεί και κυρωθεί οι δασικοί χάρτες.

Είναι μια απόφαση κατ' αρχήν θετική και οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα της θετικής πολιτικής θέλησης στην νέα υπουργό Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη. Πλέον, εναπόκειται σε εκείνη να ενεργοποιήσει άμεσα όλους τους μηχανισμούς που απαιτούνται για να επιβάλλει την απόφαση της και να περιορίσει έως και εξαλείψει τις συνέπειες του νόμου του 2003, ειδικά στην «ευαίσθητη» και κατακεκαυμένη πλέον ζώνη της Ανατολικής Αττικής. Επίσης, καλό θα ήταν να προχωρήσει και σε ενέργειες ώστε να ακυρωθούν στην πράξη οι συνέπειες της εφαρμογής του νόμου αυτού κατά την τελευταία εξαετία.

Επιτέλους, μήπως έφτασε η ώρα να δούμε και κάποια μπουλντόζα να γκρεμίζει παράνομες βίλες στα καμμένα;; Υπάρχουν αρκετές και το ξέρουμε όλοι... Και μήπως έφτασε η ώρα να δούμε και κάποιους δημάρχους ή νομάρχες να κάθονται στο σκαμνί γιατί έκαναν τα χρήματα της πολιτικής προστασίας μισθούς αργομίσθων αντί για δαπάνες αποψίλωσης και φροντίδας των δασών της περιοχής τους;; Υπάρχουν αρκετοί και το ξέρουμε (επίσης) όλοι... Εκεί θα κριθεί, στην ουσία, στο αποτέλεσμα, εκεί που κρίθηκε ως αποτυχών ο προκάτοχος της...