15.10.09

άτακτη υποχώρηση σάλπισε η Λούκα... ο «στρατηγός» Χρυσοχοΐδης είχε ήδη φύγει...


Άτακτη υποχώρηση σάλπισε η Λούκα Κατσέλη, υπερυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την ΣΕΠ, θυγατρική της κινεζικής Cosco, για τον σταθμό εμπορευμάτων του λιμανιού του Πειραιά:
«Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη με τον Κινέζο πρέσβη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική πλευρά και ότι έχει και τον τρόπο και τη θέληση να λύσει το πρόβλημα της απεργίας το συντομότερο δυνατό στο λιμάνι του Πειραιά. Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη διευκρίνισε ότι δεν εξετάζεται η ακύρωση της ισχύουσας σύμβασης, αλλά θα υπάρξει διάλογος με την Cosco που θα οδηγήσει σε επιμέρους τροποποιήσεις για τους εργαζόμενους κοινή συναινέσει».

Η κ. Κατσέλη είπε ότι «αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζήτησης». Ας της θυμίσουμε την θέση του ΠΑΣΟΚ όπως την έλεγε το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα στα μουλωχτά δύο βράδια πριν τις εκλογές:
«Για το ΠΑΣΟΚ, ο δημόσιος έλεγχος και η διαχείριση των λιμενικών μας υποδομών αποτελεί επιλογή βιώσιμη και επιβεβλημένη, λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα τους, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα για τον ΟΛΠ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να κατοχυρώσει το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα, με ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση» (δείτε και σημερινή πρωϊνή μου δημοσίευση για το ίδιο θέμα).

Άλλο τα «περιθώρια συζήτησης» κα Κατσέλη και άλλο οι «δυνατότητες» και η «ουσιαστική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση»... Ελληνικά δόξα τω θεώ ξέρουμε, δεν τα μεταφράζουμε από τα αγγλικά...

Πριν καληνυχτίσω, να σταχυολογήσω από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας...
Ντόρα Μπακογιάννη: «Μέσα στη γενικότερη σύγχυση αρμοδιοτήτων που υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση κι επειδή ορισμένοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, θυμίζω ότι από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, το Δημόσιο χάνει κάθε μέρα 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων παραμένουν εγκλωβισμένοι ή μεταφέρονται σε λιμάνια του εξωτερικού. Καλό θα ήταν λοιπόν, η υπουργός Οικονομίας αν έχει απορίες να ρωτήσει τους χιλιάδες επαγγελματίες που υφίστανται τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων και των ανεύθυνων και λαϊκίστικων εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ που τις προκάλεσαν. Αν, παρά ταύτα, εξακολουθεί να έχει απορίες, ας ρωτήσει τον κ. Πάγκαλο».
Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Η στάση της κυβέρνησης, αποπνέει προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης της σοβαρότητας των ζητημάτων, που αφορούν διεθνείς Συμβάσεις της χώρας και μάλιστα με κράτη όπως η Κίνα, και άγνοια του ύψους των ζημιών, που προκαλεί στη χώρα η πολιτική αυτή. Παράλληλα, δημιουργούνται κίνδυνοι για τον Ο.Λ.Π., (εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑΑ), από το ενδεχόμενο να κληθεί ν' ανταποκριθεί στις τεράστιες οικονομικές αξιώσεις της COSCO, σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει, την αμφισβήτηση της σύμβασης και εμποδίζει την υλοποίησή της. ... Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει, ποια ακριβώς εργασιακά δικαιώματα υπερασπίζεται και προστατεύει, άγνωστα σε μας, γιατί όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται τόσο στο νόμο, όσο και η Επιχειρησιακή Σύμβαση η οποία υπογράφηκε, σε συμφωνία με τους εργαζομένους πολύ πρόσφατα, είναι απόλυτα κατοχυρωμένα, αφού με διάταξη που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ., οι εργαζόμενοι στον Ο.Λ.Π. είναι μόνιμοι υπάλληλοι. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας και τον κατακερματισμό των υπηρεσιών του, άρχισε να θερίζει πολύ νωρίς τα πρώτα δείγματα επικίνδυνης ανευθυνότητας».

Τέλος, ας αναρωτηθούμε τι άλλο πρέπει να συμβεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία ώστε ο υπουργός Προστασίας του (αρεστού) Πολίτη να ζητήσει την επιβολή της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων που κατάφορα παραβιάζονται στο λιμάνι του Πειραιά. Το θέμα έθεσε ο κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ:
«...Σας γνωστοποιώ, μάλιστα, ότι η τελευταία απόφαση του Εφετείου Πειραιά με αριθμό 258/2008 αναφέρει επί λέξει όχι μόνο ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που έγιναν πέρυσι για ακριβώς τον ίδιο λόγο, είναι παράνομες και καταχρηστικές αλλά και «απαγορεύει στο μέλλον την υπό των εναγομένων -των λιμενεργατών δηλαδή- πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων υπό την αυτή μορφή και τρόπο διεξαγωγής (της λευκής απεργίας περιλαμβανομένης), εφ’ όσον θα επιστηρίζεται στους αυτούς λόγους και αιτήματα». Μάλιστα, η δικαστική απόφαση προβλέπει την επιβολή προστίμου 4.000 ευρώ για κάθε μέρα απεργίας που θα γινόταν στο μέλλον, το οποίο θα πρέπει να καταβάλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο λιμάνι».

Ο «στρατηγός» Χρυσοχοΐδης όμως ξέρει μόνο να το παίζει «τζάμπα μάγκας» μπροστά στις κάμερες και να απειλεί πλήρης λαϊκισμού τα αστύνομικα όργανα με λαϊκά δικαστήρια και απόταξη εκτός νόμιμων διαδικασιών («Οποιος αστυνομικός τολμήσει και ακουμπήσει παράνομα πολίτη και λαθρομετανάστη θα αποβληθεί απο το Αστυνομικό Σώμα με συνοπτικές διαδικασίες και με δική μου πρωτοβουλία»...). Άλλος αυτοκράτορας μας βρήκε...