4.10.09

η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τη φιλελεύθερη παράταξη...Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα επιχείρησα μια πρόβλεψη επί του αποτελέσματος των εκλογών, με οροφή για το ΠΑΣΟΚ το 42.5% και πάτωμα για την Νέα Δημοκρατία το 36,5%. Διαψεύσθηκα !! Διαψεύσθηκα παταγωδώς !! Το ΠΑΣΟΚ κατακτά μια σημαντική και καθαρή νίκη, η Νέα Δημοκρατία τιμωρείται και πληρώνει για την αδυναμία της από το 2004 και μετά να εφαρμόσει με ταχύτητα και πληρότητα το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη, δύο φορές μάλιστα !!

Υπολόγιζα ότι αυτή την ώρα (περίπου 23:00 που ξεκίνησα να γράφω) θα είχαμε ακόμα «ανοικτό» το ποσοστό της διαφοράς και την ύπαρξη ή μη της αυτοδυναμίας. Διαψεύσθηκα !! Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δώσει μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας έτσι εξαιρετικά δύσκολο το να εξαπατηθεί και πάλι. Η προεκλογική αντιπαράθεση περί γλώσσας του λαϊκισμού και σκληρής αλήθειας, οδήγησε σε μια ξεκάθαρη εντολή: «πιστεύουμε ότι δεν χρειάζονται τόσο σκληρά μέτρα, προχώρα με αυτά που μας υπόσχεσαι και κάνε τα πράξη !!». Και είναι τόσο καθαρή η πλειοψηφία, τόσο δυνατή η λαϊκή εντολή που αν δεν το πετύχει ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι το τέλος του !! Αυτός δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία !!

Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα απλά δεν υπάρχει, χρειάζεται συμμάζεμα και ξεκαθάρισμα άμεσα, δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν περισσεύουν πλέον ανοχές. Από εκεί και πέρα, υπολόγιζα ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα έδινε τα ερεθίσματα εκείνα στην ευρύτερη φιλελεύθερη κοινότητα της Ελλάδας, να αναδιοργανωθεί, να δει τα λάθη της, να προχωρήσει άμεσα μπροστά !! Δυστυχώς η συντριπτική διαφορά υπέρ των κρατικιστών σοσιαλιστών υποχρεώνουν σε εσωστρέφεια, τουλάχιστον για ένα μήνα ως το επόμενο συνέδριο που τόσο τίμια ανήγγειλε απόψε ο Κώστας Καραμανλής. Ας είναι, έχουμε ξαναζήσει τέτοιες στιγμές το 1981 και το 1993, τώρα μάλιστα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: η ευρύτερη φιλελεύθερη κοινότητα της χώρας έχει στις τάξεις της νέα στελέχη με γνώσεις, με εμπειρίες, με ικανότητες, με αποφασιστικότητα, με γνώμη, με άποψη.

Η ευκαιρία για τη φιλελεύθερη παράταξη είναι τώρα, το έκτακτο συνέδριο που προανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής απόψε να είναι ανοιχτό, να παράξει πολιτική, να χτίσει ένα νέο όραμα, ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία, με έμφαση στην ιδεολογική και την διαχειριστική καθαρότητα.

Η ευκαιρία για τη φιλελεύθερη παράταξη είναι τώρα, το έκτακτο συνέδριο που προανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής απόψε να διαμορφώσει μια πρόταση αιχμής για τον τόπο και να αναδείξει τα στελέχη που θα την υλοποιήσουν.

Η ευκαιρία για τη φιλελεύθερη παράταξη είναι τώρα, το έκτακτο συνέδριο που προανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής απόψε να γίνει το ξεκίνημα για έναν διευρυμένο και ανανεωμένο πολιτικό σχηματισμό, μια νέα Νέα Δημοκρατία που θα ξεχωρίζει και ιδεολογικά και πολιτικά και στρατηγικά από τα λοιπά κόμματα.

Πάνω σε αυτή την ευκαιρία πρέπει να χτίσουμε, να πείσουμε με καθαρά ιδεολογικά επιχειρήματα τον κόσμο για την υπεροχή της φιλελεύθερης πρότασης, να κερδίσουμε εκεί που σήμερα αποτύχαμε: στην προοπτική !! Η παράταξη χρειάζεται να αποκτήσει ξανά ιδεολογική ταυτότητα. Και η επιλογή είναι μόνο μία: η Φιλελεύθερη.

Στις επόμενες ώρες και μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε το νέο πολιτικό σκηνικό, καθώς και τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, που θα είναι σαφώς έντονες. Στην κριτική και τον διάλογο που θα ξεκινήσει, θα πρέπει να είμαστε και αυστηροί και δίκαιοι, πρέπει από αυτή τη διαδικασία να προκύψει τελικά μια δυνατή, ενωμένη και δημιουργική πολιτική παράταξη που θα αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη -βέβαιη κατά τη γνώμη μου- κατάρρευση των πολιτικών ευχολογίων του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα όμως πρέπει να πολιτευτούμε και να αντιπολιτευτούμε με συνέχεια και συνέπεια από την πρώτη μέρα τη νέα κυβέρνηση ώστε η -πάντα θελκτική- γλώσσα του λαϊκισμού να μην επικρατήσει αυτής της σκληρής αλήθειας. Γιατί, ο λογαριασμός του λαϊκισμού δε θα αργήσει να έρθει και αυτόν θα κληθούμε να τον πληρώσουμε όλοι μας.

ΤΟ ΑΤΟΜΟ