9.10.09

ο Πάγκαλος είναι «κριτήριον»; άριστον ή αρεστόν;;Κατ' αρχήν χειροκροτώ την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προσθέσει στον κυβερνητικό μηχανισμό διαφάνεια και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Είδαμε ήδη το πρώτο μισό βήμα χθες, με την δημοσίευση στo διαδίκτυο (www.opengov.gr) διαδικασίας συλλογής βιογραφικών για τις τις θέσεις γενικών γραμματέων σε όλα τα υπουργεία. Η πολιτική βούληση για την προκήρυξη, έστω και με τον εξαιρετικά δειλό τρόπου του μισού βήματος με τον οποίο γίνεται, αποτελεί εντυπωσιακή κίνηση για την ελληνική δημόσια διοίκηση!!

Επισήμως βέβαια αναφέρεται ως «Πρόσκληση για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης και των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών», όμως προς το παρόν είναι απλά και μόνο μια φόρμα υποβολής βιογραφικού. Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα ούτε κριτήρια επιλογής, ούτε ελάχιστες απαιτήσεις της κάθε θέσης εργασίας, ούτε αναλυτικές προδιαγραφές κάθε θέσης, ούτε το τι προσφέρεται (μισθός, μπόνους, παροχές κ.λπ.) μαζί με την κάθε θέση εργασίας. Τα μόνα «κριτήρια» που άκουσα στο παρελκόμενο ρεπορτάζ (αλλά δεν τα είδα γραπτά...) είναι ένα μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης: αυτή θα γίνει από τους κ.κ. Πάγκαλο και Ραγκούση.

Εξ' ου και ο σχολιασμός μισό βήμα. Γιατί διαβάζοντας κανείς το εισαγωγικό σημείωμα στην σελίδα του «διαγωνισμού» (http://apps.opengov.gr/) βλέπεις το παρακάτω κείμενο
«O Πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί για την πλήρη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους έτσι ώστε να γίνει πραγματικά αρωγός του πολίτη και υπηρέτης των συμφερόντων του, για τη ριζική καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της σπατάλης, της αναξιοκρατίας και του κομματισμού. Η δέσμευση αυτή υλοποιείται ήδη από σήμερα»

ανακαλείς και την περιβόητη δήλωση ότι «πρέπει να προτιμώνται οι άριστοι και όχι οι αρεστοί», οπότε εύλογα αναρωτιέσαι « ο Πάγκαλος είναι «κριτήριον»; άριστον ή αρεστόν;; »