6.10.09

αντιπολίτευση ουσίας...

Η επόμενη μέρα των πρόσφατων εκλογών ήδη ξημέρωσε...
Και ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη μετράει τη δεύτερη μέρα του ως πρωθυπουργός, έχοντας μπροστά του 98+μία ακόμα ημέρες για να υλοποιήσει το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών του.

Η επόμενη μέρα των πρόσφατων εκλογών ήδη ξημέρωσε...
Και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για μια ακόμα φορά, και αυτή τη φορά αρνητικά, έχοντας ελάχιστο χρόνο για να προχωρήσει σε αλλαγή αρχηγού αλλά -το σημαντικότερο- σε αλλαγές δομών και νοοτροπίας.

Η επόμενη μέρα των πρόσφατων εκλογών ήδη ξημέρωσε...
Η πρώτη εικόνα έχει έναν Παπανδρέου να ξεκινάει από ...το 2004, από εκεί που ο λαός είχε εκλέξει την Νέα Δημοκρατία για να ξεκινήσει: από το μικρότερο υπουργικό συμβούλιο. Μένει να δούμε και τις αναμενόμενες ουσιαστικές αλλαγές σε δομές και αρμοδιότητες, μένει να δούμε να κυβερνούν και πρόσωπα ικανά (γιατί από ότι άκουσα θα έχουμε και περυσινά ξινά σταφύλια...), το πρώτο δείγμα όμως είναι θετικό (τουλάχιστον επικοινωνιακά) και είναι αυτό που περίμενε ο κόσμος από την ΝΔ του Καραμανλή και δεν το είδε, πεντέμιση ολόκληρα χρόνια.

Η επόμενη μέρα των πρόσφατων εκλογών ήδη ξημέρωσε...
Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι οι Έλληνες επέλεξαν να έχουν δυνατή κυβέρνηση, σεβαστό πέρα για πέρα, για να είναι όμως αυτό εφικτό χρειάζεται και αντιπολίτευση ουσίας. Μια αντιπολίτευση που δεν μπορεί να στηρίζεται πλέον αποκλειστικά πάνω σε πρόσωπα με ...χάρισμα, ούτε μπορεί να προέλθει από τους 15 τουπαμάρος του «έχω-το-άγχος-να-γίνω-κάποιος-να-είμαι-κάποιος» Καρατζαφέρη.

Η επόμενη μέρα των πρόσφατων εκλογών ήδη ξημέρωσε...
Και όπως η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε κάποια ιδεολογικά επιχειρήματα, σε κάποιες στρατηγικές επιλογές, έτσι και η αντιπολίτευση πρέπει να έχει περιεχόμενο, πρέπει να έχει βάθος. Είναι αναγκαιότητα για την Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει γρήγορα, να προχωρήσει παραπέρα, να ξεπεράσει τον σωρό με τα φθαρμένα υλικά που της κλείνει τον δρόμο. Οι επιλογές μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν με κανόνες διαχείρισης της εξουσίας, ούτε πρέπει να είναι επιλογές φυγής από το πρόβλημα.

Ο αγώνας μας (ο δικός μου τουλάχιστον και πολλών φίλων) και από αυτό εδώ το blog θα είναι να επιστρέψει η ιδεολογία ως κυρίαρχο κριτήριο !! Πρέπει να πάψουμε απλά να είμαστε διαχειριστές, η εκλογική συντριβή της Νέας Δημοκρατίας προέκυψε γιατί δεν μπορέσαμε να πείσουμε ότι είμαστε ...καλύτερο ΠΑΣΟΚ όλους αυτούς που μας εξέλεξαν γιατί λέγαμε ότι είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη...

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αγωνιστούμε ώστε να ξανααποκτήσουμε σαφή και καθαρό πολιτικό λόγο χωρίς στρογγυλοποιήσεις, να ξανακερδίσουμε την πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία !! Τέρμα η διαχείριση πολιτικών άλλων, πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγική, να χαράξουμε πολιτική και να την περάσουμε στην κοινωνία !!

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αντιπολίτευση ουσίας και απόψεων !! Ουσία και απόψεις που πρέπει και μπορούμε να διαμορφώνουμε από κοινού, διαλεγόμενοι και συνδιαλεγόμενοι είτε στην κοινωνία είτε εδώ είτε σε σελίδες και ομάδες στο facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί τελικά, όπως κοινωνία και κράτος είναι οι άνθρωποι που τα απαρτίζουν, έτσι και κόμμα είναι τα ομονοούντα μέλη και φίλοι που διαμορφώνουν άποψη και πολιτική. Οι εποχές των ηγετών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, τώρα πια είμαστε στην εποχή των πολιτών...