28.9.09

Όπως τα βλέπω, έχουμε αντιστροφή της τάσης στο εκλογικό σώμα και ανοιχτό το αποτέλεσμα των εκλογών...Δεν είμαι δημοσκόπος, ούτε έχω σχέσεις με δαύτους. Είμαι ένας απλός άνθρωπος που ζει, κινείται και μιλάει με κόσμο, αρκετό κόσμο, διαφόρων πολιτικών και κοινωνικών στρωμάτων. Ως αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της κοινωνικοποίησης, γίνομαι δέκτης ερεθισμάτων, πληροφοριών, απόψεων και διαμορφώνω γνώμη, άποψη !!

Αυτή την εισαγωγή δεν την κάνω για εσάς φίλοι αναγνώστες, την κάνω για τον «κυρ-εισαγγελέα» (με τη Τζένη της ωραία αλλά και χωρίς αυτή...), βασικά για να του κόψω τη φόρα που έχει πάρει από τον τίτλο, όχι, ούτε παρήγγειλα, ούτε μου παραδόθηκε, ούτε υπέπεσε στην αντίληψη μου κάποιο γκάλοπ, απλά σχημάτισα γνώμη μέσα από την επαφή μου και τη συζήτηση με πολύ κόσμο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αυτή και καταγράφω εδώ σήμερα...

Αίσθηση μου λοιπόν είναι ότι η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι στο 4% ίσως και παρακάτω, ότι τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με ποσοστά από 7% ως 8%, το ΛΑΟΣ «χτύπησε ταβάνι» περίπου στο 5% και πέφτει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός βουλής ...σύριζα, οι Οικολόγοι το παλεύουν.

Αυτή είναι η αίσθηση μου, την οποία βασίζω πάνω στις τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις και στις τάσεις που προσπάθησα και συνέλεξα από τους συνομιλητές μου τις τελευταίες δέκα ημέρες, ότι η τάση (παράσταση νίκης θα το έλεγαν οι δημοσκόποι) έχει πλήρως αναστραφεί καί το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πλέον ανοιχτό !!

Ορισμένα από τα δεδομένα της ανάλυσης μου:
α. συναντώ απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά όλο και λιγότεροι εκδηλώνουν την τάση να ψηφίσουν Καρατζαφέρη ή Παπανδρέου, οι περισσότεροι έχουν κάνει επιλογές ανάμεσα στους νέους (σε ηλικία ή πολιτική διαδρομή) υποψηφίους και προσπαθούν να τους συναντήσουν και να τους δεσμεύσουν στο ότι θα κάνουν πράξη όλα αυτά που δνε πέτυχαν οι «εξοβελισμένοι» από τα ψηφοδέλτια και τη λαϊκή συνείδηση προηγούμενοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν μειωθεί δραματικά οι διαρροές από ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ και ενισχύεται η συσπείρωση της ΝΔ.

β. ακούω με ενδιαφέρον τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιούνται από την αγωνία του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει και να έχουν ξεπεράσει (οι περισσότεροι) τα σύνδρομα της άκρατης υποστήριξης τρομοκρατών και μπαχαλάκηδων, κάτι που προσθέτει στην εκτίμηση από το εκλογικό σώμα και θα τους φέρει σίγουρα ψήφους.

γ. παρακολουθώ προσεκτικά την προεκλογική διαδρομή του ΚΚΕ, μια διαδρομή χτισμένη πάνω στο concept της αέναης επανάληψης του ίδιου ξύλινου λόγου από την ηγετική ομάδα, λόγου που απευθύνεται σε συγκεκριμένη ομάδα του ελληνικού λαού που έχει πολλάκις μετρηθεί και αποτυπωθεί σε εκλογικό αποτέλεσμα (σαφώς αμυντική τακτική διατήρησης της εκλογικής βάσης). Έτσι συνάγω το συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ θα κυμανθεί στο 8%, ποσοστό «πυρήνα» των αμετανόητων κομμουνιστών ιστορικά εν Ελλάδι την τελευταία εικοσαετία.

δ. παρακολουθώ προσεκτικά και την προεκλογικές εκστρατεία Καρατζαφέρη, γιατί Καρατζαφέρης = ΛΑΟΣ, οι υπόλοιποι είναι απλά εξαπτέρυγα. Και αυτός στοχεύει σε συγκεκριμένο και ήδη μετρημένο τμήμα του ελληνικού λαού, άρα εικάζω ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό κάτω του 5%, ποσοστό άθροισμα των πάσης φύσεων ακροδεξιών, φιλοβασιλικών και εθνικιστικών στοιχείων που τόσα χρόνια είτε κατέγραφαν δυνάμεις μέσα από μικρά «ακροδεξιά γκρουπούσκουλα» είτε τοποθετούντο ψηφολογικά σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα. Από κει και πέρα, «ότι πάρωμεν καλόν είναι...»

ε. για τους οικολόγους δεν μπορώ να πω πολλά, δεν έχω ακούσει και πολλά. Μάλλον θα τα καταφέρουν, υπάρχει ένα κομμάτι ψηφοφόρων, κυρίως νέων, που θα τους ψηφίσουν, μάλιστα σε κάποια φιλική παρέα άκουσα και το σχετικό σλογκανάκι «καλύτερα βουλευτή Χρυσόγελο παρά βουλευτή περίγελο...»

Θα αναρωτηθείτε για τους αναποφάσιστους, παραδοσιακά μια εβδομάδα πριν τις εκλογές μειώνεται το ποσοστό τους, επίσης (κρίνοντας από τα νούμερα 2000, 2004 και 2007) εξομαλύνεται η τάση τους. Αν δεχθούμε λοιπόν αυτό και δούμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν αναλογία των αναποφάσιστων 2 προς 1 μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορούμε να εικάσουμε ότι σήμερα η αναλογία αυτή είναι 1 προς 1, δηλαδή ότι οι αναποφάσιστοι είναι μοιρασμένοι και η τάση είναι σαφώς ευνοϊκή για την ΝΔ...

Αυτή είναι λοιπόν η ΑΙΣΘΗΣΗ μου και σας την μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη: ότι προηγείται το ΠΑΣΟΚ αλλά η διαφορά από το 6-8% της προηγούμενης Παρασκευής έχει πέσει στο 4% και βαίνει μειούμενη !! Σίγουρα, μια αίσθηση που δεν βασίζεται σε νούμερα είναι επισφαλής, οι αναποφάσιστοι είναι σαν την κινούμενη άμμο, αν δεν προσέξεις βουλιάζεις και δεν ξαναβγαίνεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι η τάση έχει αναστραφεί !! Οι αναλογίες έχουν αλλάξει !!

Δε χρειάζεται να με πιστέψετε, απλά δείτε τη στροφή της προεκλογικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ: δεν τους βγαίνει με την οικονομία καθώς το πρόγραμμα τους είτε έχει υλοποιηθεί από την ΝΔ είτε είναι τόσο φλου που δεν θα υλοποιηθεί ποτέ ούτε από τους ίδιους και προσπαθούν να μεταφέρουν το παιχνίδι σε επίπεδο θεσμών και κοινωνίας, ενώ η σιγουριά της αυτοδυναμίας έχει αντικατασταθεί με τις αγωνιώδεις επικλήσεις του Γ.Α.Π. «να μη χαθεί ούτε ψήφος».

Με λίγα λόγια, το αποτέλεσμα των εκλογών, ειδικά το παιγνίδι της αυτοδυναμίας, είναι εντελώς ανοιχτό, αυτή είναι η ΑΙΣΘΗΣΗ ΜΟΥ !! Παρακολουθώντας (και έχοντας κάνει) εκλογές από το 1989, μπορώ να πω ότι η αγωνία θα κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών, πολλά αποτελέσματα θα κριθούν οριακά, σε λίγες ψήφους, ακόμα και πριν κλείσουν οι κάλπες...
υ.γ. να επαναλάβω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι μεταφέρω την εκτίμηση μου από την εμπειρία που απέκτησα ως στέλεχος της ομάδας επικοινωνίας της επιτροπής εκλογών της ΝΔ το 1989 και παρακολουθώντας και αναλύοντας τα αποτελέσματα και τις διαμορφούμενες τάσεις έκτοτε. Είναι αυτονόητο ότι τίποτα απο τα παραπάνω δέν προέρχεται απο κάποιου είδους πληροφόρηση από στοιχεία δημοσκοπήσεων, δεν έχω και δεν θα μπορούσα να έχω πρόσβαση σέ τέτοιου είδους πληροφορίες, όλα τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη των δημοσιευθεισών δημοσκοπήσεων και την προσωπική μου αίσθηση επί του προεκλογικού κλίματος μέσα από συζητήσεις με εκλεκτούς φίλους και συνομιλητές από διάφορες γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, αίσθηση που όπως γνωρίζετε δεν είναι πολιτικά ουδέτερη....