1.8.09

Στο βλέμμα, η απόδειξη...!!Ορίστε !!! Νέα επιστημονική έρευνα μαρτυρά ότι «Οι άνδρες βλέπουν καλύτερα από μακριά, ενώ οι γυναίκες από κοντά». Διαβάστε κι εσείς για να καταλάβετε...
Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να βλέπουν και να αξιολογούν πράγματα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, σε σύγκριση με τις γυναίκες οι οποίες υπερτερούν στο να βλέπουν καλύτερα από κοντά, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Με άλλα λόγια οι άνδρες βλέπουν καλύτερα την ευρύτερη εικόνα και οι γυναίκες την λεπτομέρεια.

Η διαφορά οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο που έχουν εξελιχθεί οι εγκέφαλοι των δύο φύλων με το πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων. Οι άνδρες που ανέκαθεν ήταν επιφορτισμένοι με το κυνήγι, έγιναν καλύτεροι στο να βλέπουν μακριά για να αξιολογούν καλύτερα τους στόχους τους.

Από την άλλη, οι γυναίκες που αρχικά ήταν συλλέκτριες καρπών και φρούτων και στη συνέχεια ασχολούνταν κυρίως με οικιακές και γεωργικές εργασίες «άκονισαν» την όραση και την προσοχή τους, αναφορικά με τους «στόχους» σε μικρή απόσταση από τα μάτια τους ιδιαίτερα μέσα στην ακτίνα του χεριού τους.

Η έρευνα έγινε από την ψυχολόγο Έλεν Στάνσι του Κολεγίου Χάμερσμιθ και Δυτικού Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας British Journal of Psychology. Τα πειράματα, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι οι γυναίκες υπερτερούν σαφώς και η όρασή τους είναι πιο ακριβής, όταν βλέπουν κάτι σε απόσταση μισού μέτρου (όσο περίπου φθάνει το χέρι τους), ενώ από το ένα μέτρο και πέρα (δηλαδή πέρα από την ακτίνα δράσης του χεριού) υπερτερούν οι άνδρες.

Προηγούμενες έρευνες στον τομέα της νευροεπιστήμης έχουν δείξει ότι στον εγκέφαλο των ανθρώπων υπάρχουν δύο διαφορετικά «μονοπάτια» επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών από τον χώρο, ένα για μακρινές αποστάσεις και ένα για κοντινές. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα δύο φύλα -για εξελικτικούς λόγους- έχουν εξειδικευθεί το καθένα σε διαφορετικό «μονοπάτι».

Έτσι εξηγείται που ένας άντρας (όσο μεγάλος και αν είναι...) «κυαλάρει» το ...μαναράκι με το που θα ...περπατήσει στο κλαμπ και που μια γυναίκα (όσο στραβή και να είναι...) κάνει «φόκους» άμεσα στην άγνωστη τρίχα και τα ανεπαίσθητα ίχνη από κραγιόν στο πέτο του καλού της... Στο βλέμμα είναι η απόδειξη...