21.7.09

Ανοίγουν τα (περισσότερα) κλειστά επαγγέλματα...

Ελεύθερη οικονομία σημαίνει -μεταξύ άλλων- και ελευθερία να μετακινείσαι οπουδήποτε στη χώρα και να επιχειρείς με κριτήρια τη γνώση, την ικανότητα αλλά και την ανάγκη που έχει η αγορά για τις υπηρεσίες σου και όχι με κριτήρια εντοπιότητας, γνωριμιών με τις τοπικές αρχές κ.λπ. περιοριστικά.

Πάρτε τώρα την παραπάνω φράση, διευρύνετε την σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα φτάσετε στην «περιβόητη» οδηγία που ενσωματώνει στη νομοθεσία μας η κυβέρνηση Καραμανλή, απελευθερώνοντας την άσκηση για κάθε Ευρωπαίο πολίτη μιας σειράς επαγγελμάτων.

Δείτε τη λίστα: Δικηγόροι, Γιατροί, Χημικοί, Γεωπόνοι, Οπτικοί, Αρχιτέκτονες, Ορκωτοί ελεγκτές, Εμπορικοί πράκτορες, Ηλεκτρολόγοι, Υδραυλικοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κουρείς, Κομμωτές, Λογιστές, Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Μαίες, Ναυπηγοί, Οδοντίατροι, Νοσηλευτές, Περιβαλλοντολόγοι, Πολεοδόμοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Φαρμακοποιοί, Φοροτεχνικοί, Φυσιοθεραπευτές, Πιστοποιητές - ειδικοί δοκιμών. Και πείτε και μόνοι σας, π.χ. τι περισσότερο προσφέρει η εθνικότητα σε ένα Έλληνα κουρέα από ότι σε έναν Γάλλο. Δεν αναφέρομαι στα περισσότερο «τεχνικά» επαγγέλματα της λίστας γιατί εκεί είναι προφανές ότι τα πάσης φύσεως περιοριστικά μέτρα δεν ήταν παρά μια συντεχνιακή ηλιθιότητα...

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (από την 01.01.2010) είναι μία από τις σημαντικότερες και πλέον φιλελεύθερες πολιτικές ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή !! Μακάρι να επεκταθεί με την ένταξη και άλλων «μονοπωλιακών» ειδικοτήτων (π.χ. συμβολαιογράφοι, οδηγοί ταξί...) και να αλλάξουν και οι υπόλοιποι νόμοι ώστε να μην ορίζονται διοικητικά οι τιμές των υπηρεσιών αλλά να διαμορφώνονται από την αγορά αίροντας και στην πράξη τακτικές μονοπωλίων και ολιγοπωλίων που καθιέρωσαν και ενίσχυσαν προηγούμενες κυβερνήσεις !!