14.7.09

[14.07.09] η άσπρη λέξη της ημέρας - τρεχαντήρι


Τρεχαντήρι θ'αρματώσω
με τιμόνι και πανιά
να σε πάρω και να πάμε
στου Γαρμπή την γειτονιά

Να γυρίσουμε παρέα
στου νοτιά τον καφενέ
να τα πιούμε στην αγάπη
κι όλα ρεφενέ

Κι αν ο έρωτας με δέσει
και βρεθούμε αγκαλιά
Πρόσεξε να μην μας πιάσει
το μελτέμι του βοριά.

...δεν είναι μαγευτικό και μοναδικό να απολαμβάνεις ένα ουζάκι σε μια άγνωστη γωνιά της Ελλάδας και να ακούς τη φωνή του Πουλόπουλου, να σε «καλεί» να ...ανέβεις και να ξανοιχτείς στο πέλαγος, ανάμεσα στα μικρά νησάκια, παρέα με τα δελφίνια του Αιγαίου;;;

Τρεχαντήρι: Ουσιαστικό ουδετέρου γένους.

Το τρεχαντήρι είναι ένα μικρό και γρήγορο ιστιοφόρο πλοίο, που διακρίνεται για την ευστάθειά του και χρησιμοποιείται σήμερα είτε ως αλιευτικό είτε για τη μεταφορά εμπορευμάτων και την εξυπηρέτηση μικρών ακτοπλοϊκών γραμμών. Το τρεχαντήρι λέγεται και τρεχαντήρα (θηλυκού γένους). Όταν είναι μικρού μεγέθους λέγεται τρεχαντηράκι. Ένα είδος τρεχαντηριού ήταν ο «αχταρμάς» ή «μηχανοκάικο», που τον χρησιμοποιούσαν για τη σπογγαλιεία με σκάφανδρο.

Το τρεχαντήρι έχει εμπνεύσει και τους ποιητές μας. Ο Σεφέρης στο «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄» γράφει: « Είναι παντού το ποίημα. Η φωνή σου καμιά φορά προβαίνει στο πλευρό του σαν το δελφίνι που για λίγο συντροφεύει μαλαματένιο τρεχαντήρι μες στον ήλιο και πάλι χάνεται. Είναι παντού το ποίημα σαν τα φτερά του αγέρα μες στον αγέρα που άγγιξαν τα φτερά του γλάρου μια στιγμή...».
Σημείωση: Η Άσπρη λέξη διανέμεται ως ερμηνευτικό λεξικό δωρεάν ενώ με μια μικρή συνδρομή παρέχεται και η ετυμολογική, συντακτική, ορθογραφική και εγκυκλοπαιδική πληροφορία.