30.5.09

Δεν αρκεί να είναι πράσινη, πρέπει να είναι και ανάπτυξη !!

Χθες το απόγευμα είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση περί οικολογίας. Με αφορμή κάποιο σχόλιο μου περί Καφετζόπουλου και «όπου φυσάει ο άνεμος» σε σελίδα στο facebook βρεθήκαμε στο περιθώριο μιας έκθεσης και συζητήσαμε με τον «ιδιοκτήτη» της σελίδας, παλίο φίλο και συνεργάτη. Όσο προχωρούσε η συζήτηση και «σωνόταν» ο καφές συνειδητοποίησα μερικά λάθη στα οποία πέφτουμε σε σχέση με την οικολογία και την οικολογική συνείδηση. Σας παραθέτω εδώ τις σκέψεις μου με την ελπίδα και την πεποίθηση να αποτελέσουν ερέθισμα γόνιμης σκέψης ώστε να απαλλαγούμε από τους διάφορους τυχάρπαστους Τρεμ...άμενους και Χρυσο...κάνθαρους.

Αναπτύξαμε την έννοια της οικολογίας ως αντίβαρο στην καταστροφή των φυσικών πόρων από «αναπτυξιακές» εταιρείες. Έτσι το περιβάλλον έγινε όρος περιοριστικός αντί της φυσικής του θέσης σε όρο ανάπτυξης. Ξεχάσαμε ότι το περιβάλλον ιστορικά ήταν ταυτόσημο με την ανάπτυξη, είναι η καταστροφή του που είναι περιορισμός στην ανάπτυξη, είναι η φροντίδα και επαύξηση του που αποτελεί κίνητρο.

Πράσινη ανάπτυξη δεν σημαίνει «να μην κόβεται ούτε ένα δέντρο», τα δέντρα ως ξυλεία είναι χρήσιμα πολλαπλώς στον άνθρωπο, πράσινη ανάπτυξη σημαίνει αφού κόψουμε να φυτέψουμε ισάριθμα ή περισσότερα ώστε να έχουμε πάντα θετικό ισοζύγιο.

Πράσινη ανάπτυξη δεν είναι οι ΧΥΤΑ, πράσινη ανάπτυξη (πέραν της ανακύκλωσης) είναι η ανάπτυξη μονάδων που θα μπορούν να παράγουν ενέργεια από τα απορρίμματα π.χ. μέσω της καύσης.

Πράσινη ανάπτυξη δεν είναι να αναπτύσσουμε με όρους «μόδας» σε ακριβές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ούτε να διαμορφώνουμε πληθωριστικά και εξωπραγματικά μοντέλα τιμολόγησης για λαϊκή κατανάλωση, είναι να επενδύσουμε σε έρευνα ώστε να μετατρέψουμε τις ανανεώσιμες σε φτηνές πηγές ενέργειας.

Πράσινη ανάπτυξη δεν είναι να μην παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, είναι να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο κάθε παράπροϊόν της παραγωγής και της κατανάλωσης (μονάδες ανακύκλωσης, μονάδες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδες βιολογικού καθαρισμού, συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης φυσικών και υδάτινων πόρων κ.λπ.)

Πράσινη ανάπτυξη δεν είναι να φτιάχνουμε στο photoshop γκροτέσκ και παραμορφωμένες φωτογραφίες για να ακυρώσουμε την κατασκευή αιολικών πάρκων στα βουνά για λόγους ...αισθητικής, είναι να φτιάξουμε αιολικά πάρκα σύγχρονα τεχνολογικά και κατασκευαστικά εκεί όπου μπορούν να έχουν το μέγιστο της απόδωσης τους για να μειώσουμε έως και να εξαλέιψουμε την εξάρτηση μας από τους ακριβούς και ρυπογόνους υδατάνθρακες.

Πράσινη ανάπτυξη δεν είναι τέλος η ιδεοληψία, η φυγή και η οπισθοδρόμηση, δεν υπάρχει ανάπτυξη αν επιστρέψουμε στα δάση και τις σπηλιές, πράσινη ανάπτυξη σημαίνει «σύγκρουση» με τις στρεβλές αντιλήψεις όπου και αν υπάρχουν σημαίνει οικονομία χτισμένη και ανθρωποκεντρικά και περιβαλλοντοκεντρικά, η πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα υπουργείο ...Περιβάλλοντος (sic!) ούτε στον φαιδρό και ανοργάνωτο λόγο κάποιων παρειών της κοινωνίας (κυριολεκτικά !!), η πράσινη ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων μας, η πράσινη οικονομία πρέπει να είναι πλέον η καθημερινότητα μας.