26.5.09

Χαίρε Έλληνα Μιχάλη Παπαγιαννάκη !!

Δεν ψήφισα ποτέ τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη ούτε τα πολιτικά κόμματα που αυτός εκπροσωπούσε. Όμως, όταν κάποιος αξίζει, τον τιμάς και του το αναγνωρίζεις.

Τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη τον είχα κατατάξει στην κατηγορία των πολιτικών, των βαθυστόχαστων πολιτικών. Ήταν ένας πραγματικός δημόσιος ανήρ, διαφωνούσα μαζί του, στις απόψεις του, αλλά έβλεπα στην στάση και την πρακτική του να αντιπροσωπεύονται όλα αυτά που μου άρεσαν.

Ήταν Ευρωπαϊστής, συνετός και συνεπής στις θέσεις του, με πλούσιο έργο για το οποίο και θα μνημονεύεται. Είχε διαμορφώσει για τον εαυτό του ένα πλαίσιο αρχών, κανόνων, αξιών, πίστευε σταθερά σε αυτά και το εξέφραζε με κάθε ευκαιρία. Είχε πάθος για τα πιστεύω του αλλά δεν προσχώρησε ποτέ στον τυφλό φανατισμό (αντικαθίσταται το «δεν ήταν κάφρος»), χρησιμοποιούσε τον λόγο για να πείσει τον συνομιλητή του, πέτρες, μολώτωφ, πεζοδρόμια δεν ανήκαν στην κοσμοθεωρία του. Και αυτός ο λόγος του, προφορικός ή γραπτός, ήταν απλός, κατανοητός, παιδευτικός, έφερνε κοντά του ακόμα και ανθρώπους αστούς, «παραδοσιακούς».

Άκουσα την είδηση του θανάτου του σήμερα το πρωί, ως έκτακτη είδηση στα πλαίσια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Ναι ήταν έκτακτη είδηση, ναι είναι έκτακτη είδηση όταν φεύγει από κοντά μας ένας άνθρωπος ξεχωριστός, ένας ευπατρίδης πολιτικός, ένας πραγματικός πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ευρώπη.