14.5.09

Διαλέξτε στυλ γραφής...

Προ ημερών είχαμε μια συζήτηση με μια καλή φίλη, μου είχε στείλει ένα κείμενο της ζητώντας τη γνώμη μου, ως εμπειρότερου στη συγγραφή (τρομάρα μου...). Μιλήσαμε (γραπτώς), ξαναμιλήσαμε (ξανά γραπτώς), ακόμα είμαστε στη διαβούλευση.

Εν τω μεταξύ πάνω στο αρχικό κείμενο που έλαβα προέκυψε μια ανατρεπτική διαλεκτική σκέψη. Δείτε την παράγραφο που ακολουθεί για να καταλάβετε.

Έχουμε την πρώτη εκδοχή της, μια αφηγηματική παράγραφο που περιγράφει εικόνες και τις συνδυάζει με μνήμες. Εδώ το θέμα του κειμένου -το μαύρο- διατηρεί την αρνητική του μορφή, η οποία επεξηγείται.
«Βγαίνεις μια βόλτα στην Αθήνα και βλέπεις μαύρα κτίρια, μαύρα καταστήματα, μαύρες πολυκατοικίες... Κάποια έγιναν έτσι από το καυσαέριο κι άλλα από τις «ένθερμες» εκδηλώσεις κουκουλοφόρων , πλιατσικοφάνς και άλλων «φιλήσυχων» συμπολιτών μας...»

Και έχουμε τη δεύτερη εκδοχή της, μια παράγραφο που προσπαθεί να στηριχτεί στις αντιθέσεις που δημιουργεί το μαύρο και να δώσει την άλλη του διάσταση ενισχύοντας τις αντιθέσεις αυτές και μετατρέποντας τις σε επιχειρήματα.
«Μαύρα κτίρια, μαύρα καταστήματα, μαύρες πολυκατοικίες... εμ τι ήθελες να δεις αναγνώστη, άσπρα τα ήθελες, να ανοίγει η ψυχή σου και να χαίρεσαι;;; Μαύρα θα τα βλέπεις !! Άντε να σου χαρίσουμε και αποχρώσεις: μαύρο βενζινί, μαύρο κουκουλί, ...πλιατσικί, μολοτωφί... κ.λπ. κ.λπ... Μαύρο να 'ναι κι ότι να' ναι !! Γιατί ν' ασπρίσει η ψυχή σου ;;; μήπως να μαυρίσει το μάτι σου καλύτερα;;;;»

Και τώρα το γκάλοπ !! Ποια εκδοχή ταιριάζει καλύτερα στο θέμα, η πρώτη ή η δεύτερη;;; Ασχέτως της πρώτης σας απάντησης, ποια θα προτιμούσατε να διαβάσετε (μία από τις δύο);;; [είναι της κλασσικής μορφής γκάλοπ, όπου άλλος είναι να κυβερνάει και άλλος είναι καταλληλότερος...]

Περιμένω(-ουμε) τις απαντήσεις και τα σχόλια σας !!!